Ar stingrākiem noteikumiem ierobežos krāpniecību ar OIK atļaujām • IR.lv

Ar stingrākiem noteikumiem ierobežos krāpniecību ar OIK atļaujām

20
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto priekšlikumu pastiprināt uzraudzību pret krāpniecību ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atļaujām, ziņo LETA.

Valdība atbalstīja EM izstrādātos grozījumus divos noteikumos – “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā” un “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību”.

To mērķis ir veicināt valsts atbalsta, ko sedz visi elektroenerģijas gala patērētāji, efektīvāku izlietojumu, izmaksu prognozējamību, vienlaikus ieviešot stingrāku koģenerācijas staciju kontroles mehānismu un nosakot papildu darbības nosacījumus atbalsta saņemšanai.

Lai nodrošinātu precīzu saražotās elektroenerģijas, siltumenerģijas un kurināmā uzskaiti, pēc EM rosinājuma, tiks noteikts, ka attiecīgā uzskaite par saražoto elektroenerģiju un siltumenerģiju veicama vismaz reizi dienā un par izmantoto kurināmo uzskaite veicama reizi mēnesī un šie dati uzglabājami vismaz piecus gadus.

Noteikumi arī paredz, ka turpmāk koģenerācijas elektrostacijām, kuras vēl nav uzsākušas elektroenerģijas ražošanu koģenerācijā, lēmumā par obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanu noteiktajā termiņā koģenerācijas elektrostacijas ekspluatācijā nodotajai elektriskajai jaudai jābūt vismaz 50% no plānotās.

Ar noteikumu grozījumiem būtiski tiek samazināti termiņi konstatēto neatbilstību novēršanai, piemēram, konstatējot nodokļu vai nodevu parādu esamību, šo parādu nomaksa ir jāveic triju mēneša laikā, kā arī jāatjauno koģenerācijas elektrostacijas atbilstība efektivitātes kritērijiem sešu mēnešu laikā līdzšinējo deviņu mēnešu vietā. Lai konstatētu faktisko situāciju par komersantu nodokļu nomaksu, noteikumos paredzēts, ka EM reizi pusgadā pārliecināsies par nodokļu nomaksu un izteiks brīdinājumu, ja parāds būs lielāks par 150 eiro.

Lai padarītu efektīvāku kontroles mehānismu, precizēti nosacījumi attiecībā uz kontroles grupu, kuru veido EM elektrostaciju kontrolei, kā arī saīsināti termiņi, kādos komersants tiek brīdināts par plānoto pārbaudi, noteikti komersanta pienākumi sadarboties ar EM un kontroles grupu, un noteikts, ka kontroles grupa var veikt elektrostaciju pārbaudi bez iepriekšēja brīdinājuma. Tāpat, lai novērstu negodprātīgu komersantu izvairīšanos no elektrostaciju kontroles, noteikts, ja kontroles grupai divas reizes nav nodrošināta iespēja veikt elektrostacijas pārbaudi, EM varēs atcelt lēmumu, ar kuru piešķirtas tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Tāpat grozījumos noteikts, ka piecu gadu periodā komersantam varēs tikt izteikti trīs brīdinājumi. Ja komersants turpinās neievērot noteikumos ietvertās prasības, komersantam varēs atņemt tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Jau vēstīts, ka, pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību Ministru kabineta noteikumu prasībām, EM, paralēli normatīvās bāzes pilnveidošanai, veic auditu sēriju, lai analizētu un vērtētu visu iesaistīto iestāžu un uzņēmēju rīcību un pieņemto lēmumu leģitimitāti.

EM veic pārbaudes atjaunojamo energoresursu koģenerācijas elektrostacijās, kas sākušas darbību ar pazeminātu jaudu, tostarp stacijās, kas vēl nav noslēgušas līgumu par obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Līdz marta sākumam EM atcēla atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros kopumā 21 koģenerācijas elektrostacijai. Tādējādi, pēc ministrijas aplēsēm, novērsts iespējamais OIK kopējais izmaksu pieaugums turpmākajos desmit gados par aptuveni 334,8 miljoniem eiro.

Komentāri (20)

AK 11.04.2018. 07.06

Ir nevis jāierobežo krāpšana ar OIK, bet OIK ir jālikvidē vispār. Nodokļu maksātājiem nav jāsubsidē biznesi, bet biznesi, kas nav spējīgi dzīvot bez subsīdijām – tie nav biznesi un tādiem nav jāeksistē. Un tas attiecas ne tikai uz OIK, bet uz jebkuru biznesu. Tāpat Eiropā būtu jāizbeidz lauksaimniecības subsidēšana, jo lauksaimniecība ir tāds pats bizness kā visi citi.
Ir jāizbeidz nodokļu maksātāju naudas pārdale par labu kaut kādiem dzīvotnespējīgiem biznesiem, kas faktiski nodrošina tikai to, ka daži varai pietuvinātie var pelnīt daudz nepiepūloties, un vēl padalīties ar partijām. Un tā nav Latvijas problēma, šis sociālisma murgs ar naudas pārdali par labu dažiem, ir visas Eiropas murgs.
Vienīgais, kur subsīdijas būtu pieļaujamas, tas ir lai atbalstītu kādus jaunus perspektīvus biznesa veidus vai nozares, kur ir valsts stratēģisks lēmums attīstīties attiecīgā virzienā, bet arī tikai terminētas – piemēram ne vairāk kā 3 gadus, un nevis kā neatmaksājama dāvana, bet kā daļēji neatmaksājams līdzfinansējums.
Un ja nebūs naudas pārdales, nebūs arī ko izkrāpt. Tas pats attiecas uz valsts pasūtījumiem. Tur būtu jāpielaiž tikai tādi, kas vismaz 5 gadus ir nostrādājuši privātā jomā, un valsts pasūtījumi pēc tam nedrīkstētu pārsniegt piemēram 30% no apgrozījuma – lai var redzēt, ka bizness prot strādāt un pastāvēt arī bez valsts pasūtījumiem. Plus ierobežojumi – ja ir pēc izpildītā pasūtījuma jebkādas problēmas, subjekts kādu laiku pie valsts pasūtījumiem netiek. Ja problēmas atkārtoti, tad pie pasūtījumiem vairs nekad netiek ne šis pats izpildītājs, ne arī jebkāds cits subjekts, kur ir tās pašas amatpersonas un īpašnieki. Respektīvi – nemāki strādāt un nodrošināt, ka viss notiek – pie nodokļu maksātāju naudas nelien.

+4
-1
Atbildēt

3

    QAnon > AK 11.04.2018. 11.19

    Pārtraukt lauksaimniecības subsidēšanu var tikai visas ES mērogā, jo savādāk mūsu lauķiem jāklapē ciet savas saimniecības un jābrauc par algādžiem uz Rietumeiropu un tad dzēris49, Sandras, Toņkas un viņu atbalstīto politiķu – latviešu nīdēju, sapnis par latviešu tautas izbeigšanu kļūs par realitāti. Latvijai kopā ar pārējām Austrumeiropas valstīm ir jāspiež uz to, lai biznesa kropļošana tiktu izbeigta visā Eiropā.
    Elektroenerģijas subsidēšana dažādos veidos notiek visās attīstītās valstīs. Kādreiz piemaksāja par vēja enerģiju un gāzes, kas ražota no kukurūzas, vai enerģētiskām bietēm, kamēr tās nozares nenostājās pamatīgi uz kājām. Šobrīd pasaulē subsidē saules enerģiju, ko nedara mūsu gazpromizatori, jo tas pietuvina dienu, kad tā kļūs par pamata energo resursu. Viennozīmīgi ir jāpalīdz elektroenerģijas ražošanai no kanalizācijas un atkritumiem, jo tas ir ekoloģiski nozīmīgi.
    OIK par elektrību no dabasgāzes, tas jau ir Vienotības kremļjaģu un to čekas kuratoru know how. Kā teiktu Rogozins: “нету аналога в мире”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    AK > altinyildiz 11.04.2018. 11.45

    altinyildiz – protams, ka tas ir jārisina kompleksi visā Eiropā, un ne tikai subsidētās lauksaimniecības jautājums, bet visu subsidēto biznesu jautājumi

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > AK 11.04.2018. 09.50

    es ceru, ka NA esi izstājies

    0
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > Dusma 11.04.2018. 10.56

    Domā, ka AK ir dilemma, pie kā doties: SC, vai JKP? Viss tik garšīgs! Es domāju, ka viņam, tāpat, kā visiem NA nav pieņemams, ka Vienotība kopā ar citiem žuļikiem gadā no elektrības patērētājiem noslauc liekus 230 miljonus, ka par Gudrona dīķu līguma nosacījuma nepildīšanu uzdāvina čekistiem 16,5 miljonus, bet par sataisīto brāķi Stradiņa slimnīcā vēl 16 miljonus

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    AK > Dusma 11.04.2018. 11.42

    Dusma – es nevioenā partijā neesmu bijis un neesmu, līdz ar to nav no kurienes izstāties

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > AK 11.04.2018. 09.14

    “…jāizbeidz nodokļu maksātāju naudas pārdale par labu kaut kādiem dzīvotnespējīgiem biznesiem…” Kaut kas traks!
    Ko tad ēdīs tie, kuri tagad pārdala, vada un koordinē, vārdu sakot – gādā tautai taisnību. Arī tie, kuri tādas taisnības uzturēšanu apdzied.
    Mēs par vienkāršās (darba) tautas interesēm, par sociālo progresu, par taisnīgumu! Kā visur Eiropā (sk. šodienas streikus Vācijā un Francijā).

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    AK > J.Biotops 11.04.2018. 11.43

    Biotop, tie kas gādā tautai taisnību, varēs to gādāt uz sava rēķina (ja vispār būs privātā biznesā spējīgi pirmām kārtām sevi apgādāt) :)

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > AK 11.04.2018. 12.11

    “…ja vispār būs privātā biznesā spējīgi pirmām kārtām sevi apgādāt…” Protams, ka nebūs, vai tad par to kādas šaubas? Arī paši to saprot un stāv pozīcijās nelokāmi.
    Bēda, ka vairums tautas, nu tā kas elektorāts, svēti tic taisnīgās pārdales un administratīvi regulētas ekonomikas idejām. Arī tam, ka valsts var un tai ir pienākums darboties kā Ģedmarozam cauru gadu – dot, kam cik vajag, pirms tam taisnīgi nolemjot, kuram kas pienākas.
    Tāpēc arī mums nav un nebūs “politiska spēka” kurš nostātos pret acīm redzamu nejēdzību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 10.04.2018. 15.27

vēl – lasu un domāju – šitai dāmai – Rozenbaumai – te nav variantu – te uzreiz Lāčplēša ordenis jādod – jādomā taču, ka vējonis uz valstsvētkiem pāris liekus simtus ir pasūtinajis – jo tie valsts simtgades naudas čalkātāji taču viens par otru skaļāk un tālāk sevi slavina – kā teiktu Pietuk Krustiņš – līdz Debesīm aizrunājas

nu es atveru latvianliterature.lv – portāls, par kuru teikts, ka tajā var sekot līdzi, kas un kā notiek tai Londonā – tur ne vārda par tiem Debesu brīnumiem ar mūsu literātiem – tad kā ir ? Tikai tik cik paši sevi saslavina vai kā ?

kur tie sasodītie naciķi šodien, laikam vakardienas brūces laiza … vajadzētu viņiem sist vēl un vēl – būtībā viņi latviešu tautai amputē to kultūru …

bet nu labi – iešu nopirkt saldējumu – ko citu …
http://www.punctummagazine.lv/2018/04/09/rakstnieka-globala-stiga/

+3
-2
Atbildēt

0

Sskaisle 10.04.2018. 15.19

Es domāju, ka valodai ir milzu nozīme.
Mūsu žurnālisti vienkārši gāž nost no kājām. Pēc virsraksta iznāk tā, ka vienīgais , ko valdība grib, vai – nezinu – spēj – krāpniecību ierobežot. Kāpēc? Kāpēc nav virsraksts, ka valdība ir iztrādājusi tādus noteikumus, atsaucoties uz tādiem likumiem, kuri krāpniecību ar oik padara neiespējamu?

Kas mums strādā valdībā ? Kremļa aģenti? Nespējnieku nama klienti?

Nu par ko priecāties, uz ko cerēt, ja mums – nodokļu maksātājiem jau vairs pat nemelo =, pat tukši nesola, bet skaidri un gaiši pasaka – krāpsimies , jā varbūt drusku mazāk, bet tikai drusku …

kā lai es nerakstu bļedj , nu nevaru nerakstīt – svēta lieta

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu