FIB veica kratīšanu Trampa advokāta birojā • IR.lv

FIB veica kratīšanu Trampa advokāta birojā

1
Pie "Trump Tower" ieejas Ņujorkā policisti kratīšanas laikā. Foto: EPA/LETA

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti pirmdien veica kratīšanu prezidenta Donalda Trampa personīgā advokāta Maikla Koena birojā Ņujorkā, paziņoja Koena advokāts Stīvens Raiens.

Pret Koenu ierosināta izmeklēšana aizdomās par banku krāpšanu un finanšu pārkāpumiem, otrdien raksta avīze “The Washington Post”. Tramps kratīšanu Koena birojā nosaucis par “raganu medībām” un “kaunpilnu akciju”.

Raiens paziņoja, ka šīs darbības veiktas īpašā prokurora Roberta Millera vārdā, kurš vada izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, ziņo LETA/AFP. “ASV prokurora biroja Ņujorkā lēmums veikt savu izmeklēšanu, izmantojot kratīšanas orderus, ir pilnīgi nepiemērota un nevajadzīga [darbība],” teica Raiens. “Tās rezultātā tika nevajadzīgi konfiscēta konfidenciāla sarakste starp advokātu un viņa klientiem,” sacīja Raiens.

Viņš arī teica, ka Koens jau bija iesniedzis tūkstošiem dokumentu ASV Kongresa izmeklētājiem, kuri veic izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās.

Laikraksts “New York Times” ziņoja, ka kratīšana tika veikta pēc tam, kad FIB aģenti bija saņēmuši kratīšanas orderi, balstoties uz informāciju, ko bija ieguvuši no Millera. FIB aģenti Koena birojā konfiscēja dokumentus par dažādiem tematiem, tai skaitā par maksājumiem pornoaktrisei Stefānijai Klifordei, kura pazīstama ar pseidonīmu Stormija Danielsa, ziņoja laikraksts.

Koens ir paziņojis, ka samaksājis Klifordei 130 000 ASV dolāru no savas kabatas. Koens apgalvoja, ka nedz Tramps, nedz viņa uzņēmums “The Trump Organization” nav bijuši saistīti ar šo pārskaitījumu, kā arī nav viņam šo summu pēcāk atlīdzinājuši. Kliforde gan apgalvo, ka viņai 2006.gadā bijusi dēka ar Trampu un šī nauda viņai samaksāta par klusēšanu.

Dīvains honorārs Trampam

“The New York Times” ziņo, ka īpašais prokurors Millers pēta arī dīvainu honorāru, kuru Tramps saņēma 2015. gadā no Ukrainas oligarha Viktora Pinčuka. Oligarhs Trampa fondā iemaksāja 150 tūkstošus dolāru par Trampa 20 minūšu ilgo uzstāšanos tiešsaistē kādā Kijevas konferencē, vēsta Dw.de.

Šī uzstāšanās notika 2015. gada septembrī, tas ir, jau pēc tam, kad bija oficiāli paziņots par Trampa piedalīšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Honorāru Tramps saņēma ar advokāta Koena starpniecību, kuru izmeklētāji tur aizdomās par finanšu un banku mahinācijām.

Tik lielas Pinčuka naudas summas iemaksāšana Trampa fondā “raisa ziņkāri, jo tā notikusi priekšvēlēšanu kampaņas laikā un nāk no ārvalstu pilsoņa, un izskatās kā mēģinājums pirkt ietekmi”, izdevums citē bijušo ASV nodokļu dienesta ekspertu Markusu Ounu. Viņš šo honorāru nosaucis par “neparasti augstu tik īsai runai”.

Pagājušā gada februārī Pinčuks izdevumā “The Wall Street Journal” publicēja savu redzējumu par Austrumukrainas konflikta atrisinājumu. Viņš uzskata, ka Krimai “nevajadzētu aizšķērsot vienošanās [ar Krieviju] ceļu, kas pieliks punktu karam [Ukrainas] austrumos”. Pinčuks arī aicināja “piekrist [Donbasa] vietējās varas vēlēšanām, lai izglābtu tūkstošiem cilvēku dzīvības”. Lai tas notiktu, pēc Pinčuka domām, Kijevai jāatsakās no domas par iestāšanos NATO.

 

Komentāri (1)

QAnon 10.04.2018. 14.08

Ja Putina melnā makaka, Obama, vēl nav nosists cietumā, kremļa sulaiņu: Rūzvelta, Kenedija un Obamas selekcionētais FIB, kas vēlēšanu laikā aktīvi noklausījās Republikāņu sarunas, darbojas pret ASV interesēm.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu