Porošenko: Pretterorisma operācija Donbasā beigsies maijā • IR.lv

Porošenko: Pretterorisma operācija Donbasā beigsies maijā

2
Ukrainas karavīri šogad 11. janvārī šauj no haubices netālu no frontes līnijas pie Novoluhanskas ciema Doņeckas apgabalā pēc tam, kad prokrieviskie separātisti 24 stundas bija uzbrukuši Ukrainas pozīcijām un trīs ukraiņi tika nogalināti, bet četri ievainoti. Foto: EPA/LETA

Pretterorisma operācija Donbasā beigsies maijā, paziņojis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

“Pretterorisma operācijas noslēguma datums būs maijā. Mēs pārejam uz citu valsts aizsardzības formātu atbilstoši pieņemtajam likumam [par Donbasa reintegrāciju]. Mēs ieviešam jaunus daudz efektīvākus pasākumus bruņoto spēku pielietošanai,” pavēstīja Porošenko.

Viņš uzsvēra, ka šādi pasākumi tiek īstenoti sakarā ar pieaugošajiem draudiem valsts austrumos, raksta LETA/Korrespondet.net. “Pretterorisma operācijas režīms, kad tas viss tika koordinēts caur Drošības dienesta vadību, tagad tiks nodots Bruņoto spēku vadībai,” norādīja Porošenko.

Pēc viņa teiktā, pretterorisma formāts tiks nomainīts uz atbilstošu militāro formātu ģenerāļa Serheja Najeva vadībā. “Taču, kad būs miers, kad beigsies karš – tas ir daudz sarežģītāks jautājums. Karš beigsies ar mūsu uzvaru, es nešaubos,” sacīja Porošenko.

Ukrainas aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks paziņoja, ka Krievija pie Ukrainas robežas sakoncentrējusi 19 bataljonu taktiskās grupas ar vairāk nekā 77 000 karavīru un gandrīz tūkstoti tanku, 2300 kaujas mašīnu, vairāk nekā 1100 artilērijas sistēmu un aptuveni 400 reaktīvās artilērijas sistēmu.

“Mēs zinām, ka pretinieka operatīvie plāni ietver daudzus variantus kaujas darbībām mūsu teritorijā. Krievija izmanto Donbasu ne tikai karavīru sagatavošanai, kuri pēc tam karo citos karstajos punktos, tai skaitā Sīrijā, bet arī kā poligonu kara tehnikas izmēģināšanai kaujā,” sacīja Poltoraks.

Pēc viņa teiktā, agresīvu darbību turpināšanās Ukrainas austrumos ir pilnībā sagaidāma. “Turklāt pastāv iespēja, ka konflikts pāraugs Kremļa pilna mēroga agresijā. Tā ir patiesība, kas sagrauj ilūzijas par Krievijas atteikšanos no mūsu teritorijas daļas okupācijas un tās spēku izvešanu tuvākajā perspektīvā,” norādīja ministrs.

Ukrainas parlaments janvārī pieņēma likumu “Par valsts politikas īpatnībām Ukrainas valstiskās suverenitātes nodrošināšanai uz laiku okupētajās Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijās”. Tas arī paredz, ka okupēto teritoriju atgūšanai iespējams pielietot bruņotos spēkus.

Par okupētajām teritorijām atzīti tie apvidi, kurus kopīgi kontrolē Krievijas bruņotie formējumi un okupācijas administrācija, kuru darbība ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

Ar šo likumu noteikts, ka morālā un materiālā atbildība par Ukrainai nodarīto kaitējumu gulstas uz Krieviju.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši vairāk nekā 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Komentāri (2)

kolpants 06.04.2018. 14.54

Украинские военные наряду с формой используют и спортивную форму?

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > kolpants 07.04.2018. 11.14

    Slimā, tumsonīgā, asinskārā, sātana apsēstā krievu pasaulīte strauji tuvojas savam nenovēršamam un loģiskam galam. Paldies Putinam par tai izrakto kapu Krimā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu