Britu izlūkdienests: "Novičok" inde izgatavota Saratovas laboratorijā • IR.lv

Britu izlūkdienests: “Novičok” inde izgatavota Saratovas laboratorijā

12
Britu militārie speciālisti vāc pierādījumus Solsberijā par indi "Novičok". Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas izlūkdienests secinājis, ka nervus paralizējošā viela Novičok, ar kuru marta sākumā Solsberijā saindēja bijušo Krievijas izlūkdienesta virsnieku Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju, izgatavota militārajā zinātniskās izpētes bāzē Krievijā, Šihanu pilsētā Saratovas apgabalā. Par to piektdien ziņo britu avīze The Times, atsaucoties uz britu izlūkdienesta sniegto informāciju.

Kā vēsta izdevums, preses konferencē, kuru britu izlūkdienests organizēja, lai sniegtu informāciju saviem sabiedrotajiem par Krievijas vainu šajā indēšanas gadījumā, teikts, ka Šihanu pilsētas militārais centrs ir analogs Lielbritānijas militārajai laboratorijai, kas atrodas Portondaunā. Šihanu centrā inde Novičok tikusi izmēģināta pēdējos desmit gadus, lai pārbaudītu tās nāvējošo efektivitāti, teikuši britu speciālisti.

Izlūkdienesta pārstāvji arī apgalvojuši, ka Šihanos Novičoka krājumu esot mazāk nekā tas vajadzīgs, lai izmantotu kaujas laukā. Tieši šis fakts licis speciālistiem izdarīt secinājumu, ka inde paredzēta slepkavībām. Bijušais Lielbritānijas ķīmiskās, bioloģiskās, radioloģiskās un kodolaizsardzības pulka komandieris Hemišs de Bretons Gordons šo informāciju nosaucis par ļoti pārliecinošu. “Lielbritānijas izlūkdienests skaidri norāda uz Krieviju un Šihaniem. Nav šaubu, ka krievi tur tagad slēpj pēdas,” teica militārists.

Savukārt britu Portondaunas laboratorijas vadītājs Harijs Eitkenheds 3. aprīlī telekanālam Sky News apstiprināja, ka Skripaļu indēšanā izmantotā viela pilnīgi noteikti identificēta kā “nervus paralizējošā militārā inde Novičok“. Tās izcelsmes valsti laboratorijas speciālisti tomēr nenoteica, jo, kā teikts paziņojumā, tas nav bijis britu militāro ķīmiķu uzdevums.

“Mēs nenoteicām indes tiešo izcelsmi, tomēr valdībai sniedzām visu zinātnisko informāciju, kuru pēc tam izmantoja arī citi avoti, lai nonāktu pie konkrētiem secinājumiem,” teica Eitkenheds. Viņš atzīmēja, ka, lai izgatavotu šo indi, nepieciešams izmantot sarežģītas metodes, ko spēj tikai valsts līmeņa pētnieki.

ANO Drošības padomē apmainās ar apvainojumiem

Lielbritānija spēlējas ar uguni un to vēl nožēlos, ceturtdien ANO Drošības padome, kas tika sasaukta pēc Krievijas iniciatīvas sakarā ar Skripaļa indēšanas gadījumu Lielbritānijā, teica Krievijas pārstāvis ANO Vasilijs Ņebezņa. Notiekošo viņš nosauca par “absurda teātri”, “netīru spēli” un “propagandas karu”, kura mērķis ir “diskreditēt un deleģitimizēt” Krieviju ar “Gebelsa metodēm”, ziņo Dw.de.

Savukārt Lielbritānijas pārstāve ANO Karīna Pīrsa Krievijas rīcību nosauca par “daļu no lielas bezatbildīgas rīcības shēmas”. “Mums nav ko slēpt, taču es pieļauju, ka Krievijai ir par kaut ko jābaidās,” teica viņa šajā asu repliku apmaiņā ANO Drošības padomē.

Ņebezņa paziņoja, ka Lielbritānijas Ārlietu ministrijas vadītājs Boriss Džonsons “turpina apgalvot, ka Lielbritānija it kā nosūtījusi visu jautājumu sarakstu Krievijai, uz kuriem joprojām nav saņemtas atbildes”, taču Maskava nekādu jautājumu sarakstu neesot saņēmusi. “Krievijai nav patenta uz Novičok,” Drošības padomē paziņoja Ņebezņa.

Savukārt britu pārstāve Pīrsa teica, ka Lielbritānija “nepieņems ētikas jautājumu un starptautisko konvenciju ievērošanas pamācības no valsts, kura tik daudz ir izdarījusi, lai liktu šķēršļus Sīrijas ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanā”. Viņa neredz pretrunas Borisa Džonsona paziņojumā un Portondaunas laboratorijas vadības teiktajā par indes izcelsmi.

Arī ASV pārstāve ANO Kellija Kerija vainoja Krieviju dezinformācijas izplatīšanā un aicināja ANO Drošības padomes valstis neļauties apmānam.

Skripaļa meita nav pieņēmusi Krievijas piedāvājumu sniegt konsulāro palīdzību

Uzbrukumā ar nervus paralizējošu vielu Lielbritānijā cietusī Skripaļa meita Jūlija nav izmantojusi Krievijas vēstniecības piedāvājumu sniegt konsulāro palīdzību, ceturtdien paziņoja Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Krievijas vēstnieks Lielbritānijā Aleksandrs Jakovenko iepriekš preses konferencē pavēstīja, ka Krievija ir lūgusi konsulāru piekļuvi Jūlijai Skripaļai, taču nav saņēmusi nekādu atbildi no britu varasiestādēm, ziņo LETA/AFP.

“Mēs esam nodevuši Skripaļas jaunkundzei Krievijas vēstniecības piedāvājumu par konsulāro palīdzību. Skripaļas jaunkundze tagad var izvēlēties, vai un kad pieņemt šo piedāvājumu, taču līdz šim brīdim viņa to nav izdarījusi,” teikts ministrijas paziņojumā.

Tikmēr policija Skripaļas vārdā izplatījusi viņas pirmo paziņojumu pēc atmošanās no komas. “Es pamodos pirms vairāk nekā nedēļas un var ar prieku teikt, ka mans spēks pieaug ar katru dienu. Es esmu pateicīga par interesi par mani un daudzajiem laba vēlējumiem, kurus es esmu saņēmusi. Man par atlabšanu ir jāapteicas daudziem cilvēkiem un es īpaši gribētu pieminēt Solsberijas iedzīvotājus, kuri palīdzēja, kad mēs ar tēvu bijām bezsamaņā. Tāpat es gribu pateikties par Solsberijas rajona slimnīcas personālam par viņu rūpi un profesionālismu,” teikts paziņojumā.

“Esmu pārliecināta, ka jūs visi atzīstat, ka visa situācija ir nedaudz dezorientējoša, un es ceru, ka jūs cienīsiet manu un manas ģimenes privātumu manas atlabšanas procesā,” norādīts paziņojumā.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Solsberijā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu Novičok.

Sergeja Skripaļa stāvoklis joprojām ir kritisks, bet stabils.

Komentāri (12)

Sskaisle 07.04.2018. 07.56

par manipulācijām – ievērojiet-
nelasu krievu medijus, principa pēc – nezinu, ko tur ziņo.
bet angļu, vācu, franču valodās diezgan plaši unj gari atspoguļo visādu tautu protestus pret savu valdību maucībām. Pie mums – tas pa retam kaut kur uz īsu brīdi parādās ārzemju ziņās.
To es uzskatu par visīstāko padlaiku tradīciju turpinājumu – filtrēt info , ar kuru barot tautu.

Vēl – kā ir franču medijos – man patīk – it kā nianse – bet manuprāt, būtiska – tur nav – jūsu komentāri, bet ir – jūsu reakcija, jeb jūsu viedoklis – skan citādi un uzsvars ir cits un tieši tāpēc frnacūži dzīvo citādi – cilvēcīgi un skaisti , kamēr mēs – ….izlasiet tvnet rakstu par apsardzes darbiniekiem – par bardaku veselā nozarē, kā jau visās nozarēs, kur bizness plaukst, tikai uz verdziska darbaspēka izmantošanu.

Sasodītā mauku valsts!

http://www.lemonde.fr/europe/article/2018/04/06/crise-historique-a-l-academie-suedoise-touchee-par-des-demissions-en-serie_5281916_3214.html

0
-1
Atbildēt

2

    QAnon > Dusma 07.04.2018. 09.43

    Nebūtu mauku valsts, ja tu un citas padibenes, morālie kropļi, nebūtu savēlējuši kremļa maukas, zagļus un sodomītus.

    +1
    -4
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 08.04.2018. 14.13

    Kaut ko atkal sajauci- Dusma nav balsojusi par Nacionālo apvienību. Es arī ne. Neviens domājošs cilvēks par viņiem nebalso un arī nebalsos.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 08.04.2018. 16.03

    Kremļa maukas, koprofāg, ir tās, kas kopā ar kremli un latviešu tautas bendēm svin staļina asiņaino uzvaru pār cilvēcību un veselo saprātu, kas nīst latviešu varoņu – leģionāru piemiņu un kas sapņo savus saimniekus pārspēt zagšanā un sodomijā.
    Latiņina par pedofīliju Krievijas bērnu namos par kādu Reirs un Vienotība var tikai sapņot https://www.youtube.com/watch?v=EFKX_AJXpfU
    Kurajevs par pederastijas sērgu Krievijas valdošā sātaniskā reliģijā
    https://echo.msk.ru/programs/personalnovash/2177724-echo/

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 08.04.2018. 16.11

    Grūta jums dzīve tur Krievijā. Neesi domājis pārvākties uz Latviju?

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 08.04.2018. 16.19

    Tā kā tu, acīm redzot, nezināji neko par Krieviju, kas jums ir kopisks, uzskatīju par savu pienākumu izglītot.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > Dusma 07.04.2018. 09.12

    Jā,franči dzīvo skaisti un integrē daudz nēģeru un mauru: http://www1.cbn.com/cbnnews/world/2010/august/islamization-of-paris-a-warning-to-the-west

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

kolpants 06.04.2018. 16.41

Кстати, именно англичане придумали и разработали методы информационной войны и пропаганды. Случилось это при англо-бурской войне в начале 20 века. Чтобы показать “дикость и жестокость” буров, на фронт были отосланы корреспонденты, умеющие правильно подать информацию. Когда и этого оказалось недостаточно, британцы использовали и постановочные сцены, выдавая их за реальные бои или результаты “зверств” буров.

Ну и плюс такие методы как тактика выжженной земли и концлагеря-тоже изобретения англичан
https://lv.wikipedia.org/wiki/Ang%C4%BCu%E2%80%94b%C5%ABru_kar%C5%A1

Так что это нация самая опытная в плане умения вести информационные войны. В конце концов, фирма, которую обвинили в использовании данных из профилей Фейсбука для влияния на выборы президента США-из Великобритании. Традиции живы..

0
-3
Atbildēt

1

    Sskaisle > kolpants 07.04.2018. 06.37

    nē, nav tiesa, vajag lasīt gudras grāmatas
    lūk, lasu Harija Tumana Varonība Senajā Grieķijā – tur tāpat notika informācijas karš, notika manipulācija ar sabiedrisko domu. Un ne mazāk dramatiski un pat traģiski kā tas ir šodien.

    Es teiktu, ka informācijas karš ir viens tāds civilizācijas bērns. Tikai aizvēstures laikos visu risināja tieši un bez runāšanas , kā saka – ar kaulu vai koku,vai kāds nu sitamais bija pie rokas, stiprākais visu atrisināja bez liekas laika tērēšanas.

    Nav un nekad nav bijuši briti nevainīgāki vai svētāki par citām nācijām, tas tiesa, tomēr attīstītāki par mums barbariem – gan, tas jāatzīst

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu