ASV plāno šonedēļ noteikt sankcijas Krievijas oligarhiem • IR.lv

ASV plāno šonedēļ noteikt sankcijas Krievijas oligarhiem

Kāds protestētājs Floridā, Palmbīčā, stāv ceļa malā ar plakātu "Krievu marionete", gaidot garāmbraucošo prezidentu Donaldu Trampu. Foto: Reuters/LETA

Jau ceturtdien ASV varētu noteikt sankcijas Krievijas oligarhiem saskaņā ar likumu, kas paredz sodīt Maskavu par iejaukšanos 2016. gada prezidenta vēlēšanās, ziņo aģentūra Reuters, atsaucoties uz zinošiem avotiem. Sankcijas tiks vērstas pret prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātajiem oligarhiem. Konkrēti uzvārdi pagaidām netiek nosaukti.

Sankcijas tiks noteiktas saskaņā ar likumu “Par pretdarbību Amerikas ienaidniekiem ar sankciju palīdzību” (CAATSA), kuru Kongress pieņēma pagājušajā gadā. Termiņš šo sankciju ieviešanai pienāca un pagāja janvārī, taču ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija janvārī tikai publicēja sarakstu ar Krievijas valsts kompāniju vadītājiem, amatpersonām un oligarhiem. Trampa administrācija paziņoja, ka sankcijas ieviest nav nepieciešams, jo sankciju draudi paši par sevi bijis labs biedinājums.

Trampa lēmumu kritizēja gan demokrātu, gan republikāņu likumdevēji.

Pagājušajā mēnesī 140 demokrāti no ASV Pārstāvju palātas aicināja Trampu noteikt sankcijas Krievijai, norādot, ka viņš pēdējā gada laikā noliedzis Krievijas palīdzību viņa priekšvēlēšanu kampaņai un ļāvis Krievijai domāt, ka ASV neko nedarīs, lai novērstu jaukšanos savās vēlēšanās.

ASV izlūkdienesti secinājuši, ka Krievija iejaucās ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā, un īpašais prokurors Roberts Millers, kurš izmeklē šo jautājumu, februārī izvirzīja apsūdzības 13 Krievijas pilsoņiem un trim juridiskajām personām.

Martā ASV Finanšu ministrija sastādīja sankciju sarakstu, kurā iekļāva 19 Krievijas pilsoņus un piecas organizācijas. Pirmoreiz sankciju sarakstā iekļauta Putinam pietuvinātā Jevgēņija Prigožina propagandas “troļļu fabrika” jeb Interneta pētījumu aģentūra. Sarakstā pārsvarā iekļauti cilvēki no šīs “fabrikas”. Savukārt pats Prigožins un vēl četras personas no šā saraksta, kā arī divi uzņēmumi sankciju sarakstā bija iekļauti jau iepriekš.

Vairākas ASV izlūkdienestu saistītas amatpersonas prognozējušas, ka Krievija mēģinās iejaukties arī šogad gaidāmajās Kongresa vidustermiņa vēlēšanās. Tramps solījis to nepieļaut, taču vairāki ASV likumdevēji uzskata, ka netiek darīts pietiekami un atbildes reakcijai būtu jābūt daudz stingrākai.

Millers iztaujā krievu oligarhus

Tikmēr ASV īpašais prokurors Roberts Millers, kurš vada izmeklēšanu par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā, izmanto neparastu taktiku – viņš nopratina ASV iebraucošos Krievijas oligarhus. Par to trešdien ziņoja telekompānija CNN, atsaucoties uz zinošiem avotiem par izmeklēšanas gaitu.

Kā CNN apliecinājuši avoti, viens no Krievijas oligarhiem tika aizturēts un iztaujāts uzreiz pēc tam, kad viņa privātā lidmašīna nosēdās Ņujorkas lidostā. Arī elektroniskās ierīces, kuras bija līdzi šim cilvēkam, tika pārbaudītas.

Vēl viens oligarhs ar prokurora Millera vadītajiem izmeklētājiem saskārās savas nesenās vizītes laikā ASV, bet avoti neziņo, vai arī viņa personīgās mantas tika izpētītas.

Millers nosūtījis pieprasījumu vēl vienam Krievijas Federācijas pilsonim, kurš pēdējā laikā nav viesojies ASV, un ierosināja viņam labprātīgi sniegt viņa rīcībā esošās ziņas prokuroram un iesniegt arī izmeklēšanu interešojošos dokumentus.

Šo Krievijas pilsoņu vārdi netiek atklāti.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu