Ar prātu pasaulē, ar sirdi Latvijā • IR.lv

Ar prātu pasaulē, ar sirdi Latvijā

Valters Ščerbinskis. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Pauls Raudseps

Tikšanās ar topošās Nacionālās enciklopēdijas galveno redaktoru Valteru Ščerbinski liek ar nepacietību gaidīt decembri, kad internetā sāks parādīties pirmie šķirkļi

Enciklopēdija intuitīvi saistās ar kaut ko lielu un smagu — daudziem sējumiem, kas stāv grāmatplauktā kā milzīgs piemineklis. Varbūt tāpēc ar nelielām iekšējām šaubām devos uz Nacionālo bibliotēku intervēt Valteru Ščerbinski, kura vadītā redakcija decembrī sāks publicēt internetā jauno latviešu Nacionālo enciklopēdiju.

Taču gan Ščerbinska aizraušanās ar savu darbu, gan pēc sarunas datorā parādītais šķirkļa paraugs — tīrs, moderns, pievilcīgs — mani pārliecināja atmest 20. gadsimta priekšstatus. Tomēr šis nav tikai 21. gadsimta projekts. Kā saka pats vēsturnieks, enciklopēdijas redzējumam ir jābūt beztermiņa.

Ir taču Vikipēdija. Kāpēc mums vajadzīga vēl viena enciklopēdija internetā?
Vikipēdiju nevaram uztvert kā klasisku informācijas avotu. Lai gan tā ietver plašu un pieaugošu informācijas apjomu, tas vairāk ir sociālais tīkls ar visām pozitīvajām un negatīvajām īpašībām, kas piemīt šādiem pasākumiem. Vikipēdijā ir iespēja piedalīties visiem. Tā ir anonīma. Nevaram būt droši, vai tur esošais atbilst patiesībai.

Konkrētie gadījumi, ko parasti šajā ziņā piemin, saistīti ar Tuvajiem Austrumiem, kur regulāri mainās saturs. Nesens piemērs bija Donbass un tas, kā mainījās interpretācijas, kad [virs Austrumukrainas] notrieca lidmašīnu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu