Simtgades triecienprojekts • IR.lv

Simtgades triecienprojekts

2
Dizaina biroja H2E piedāvājuma Laika priekškars vizualizācija
Zane Brikmane, LTV Kultūršoks, speciāli Ir

Sasteigti, bezgaumīgi, izšķērdīgi — asu kritiku saņem Rīgas domes ideja simtgadīgajā koku alejā pie Nacionālā teātra iedēstīt tērauda instalāciju

Rīgas dārzu meistara Georga Kūfalta pirms vairāk nekā simt gadiem iekoptā koku aleja kanālmalā jau nākammēnes var zaudēt savu senatnīgo ainaviskumu. Apmēram 100 soļu garu posmu no kādreizējās Bioloģijas fakultātes ēkas līdz Nacionālajam teātrim plānots izdekorēt ar nerūsējošā tērauda gadskaitļu virteni.

Ideja Rīgas domes Īpašuma departamentam radusies, lai izveidotu paliekošu vides objektu vietā, kur 1918. gadā tika proklamēta Latvijas valsts. Tāpēc pagājušā gada novembrī izsludināts skiču konkurss ar 9500 eiro lielu balvu fondu un triecientempa realizācijas laiku — divarpus mēnešiem. Projekta izmaksas — 135 tūkstoši eiro. Februāra sākumā 26 iesniegto skiču konkurencē par labāko žūrija atzina dizaina biroja H2E piedāvājumu Laika priekškars — koku alejā izvietotu nerūsējošā tērauda laika līniju ar 23 vēsturiski nozīmīgiem gadskaitļiem un paskaidrojumiem latviešu un angļu valodā.

Šis objekts būšot vienīgais, kas Rīgas pilsētvidē paliks arī pēc simtgades svinību izskaņas. Jāatgādina, ka vienu «simtgades dāvanu» Rīgas pašvaldība jau sarūpēja gada sākumā — janvārī Brīvības bulvāra un Elizabetes ielas krustojumā tika atklāts virtuālais piemineklis Goda vārti, ko paredzēts nojaukt pēc diviem gadiem. Šis objekts jau izpelnījies asu kritiku gan par dārdzību — tas izmaksāja 247 tūkstošus eiro —, gan par padomju laikos aizķērušos estētiku.

Kritikas krustugunīs tagad nonākusi arī nākamā domes dāvana — simtgades aleja. Asā viedokļu sadursme atgādina pirms četriem gadiem notikušo cīņu pret pašvaldības rīcību, pilsētas robežzīmes uzrakstos «Rīga» garumzīmi aizstājot ar zilibaltu sirsniņu. Toreiz pat raisījās diskusija par robežzīmes iekļaušanu valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā, līdz sabiedrības spiediena rezultātā un pēc zīmes autora Valda Celma iebildumiem «uzlabojumi» tika novākti. Kā būs šoreiz? Lai gan būvdarbi vēl nav sākušies, alejas projektam jābūt gatavam jau uz neatkarības atjaunošanas svinībām 4. maijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu