Baltijas valstu militārajām vajadzībām ASV piešķirs 170 miljonus dolāru • IR.lv

Baltijas valstu militārajām vajadzībām ASV piešķirs 170 miljonus dolāru

2
ASV prezidents Donalds Tramps preses konferencē ar Baltijas valstu prezidentiem. Foto: AFP/LETA

ASV plāno sniegt Baltijas valstīm gandrīz 100 miljonu dolāru (81,4 miljoni eiro) palīdzību lielkalibra munīcijas iepirkumiem un vairāk nekā 70 miljonus (57 miljoni eiro) apmācību un ekipējuma programmām, lai palīdzētu Latvijai, Lietuvai un Igaunijai veidot stiprināt savu bruņoto spēku potenciālu, otrdien paziņoja Baltais nams.

ASV otrdien kopīgā deklarācijā ar trim Baltijas valstīm apliecināja nelokāmu apņemšanos ievērot NATO Vašingtonas līguma 5.pantu, kas ietver kolektīvās aizsardzības principu, un periodiski dislocēt savus spēkus Baltijas valstīs. ASV un Baltijas valstu prezidenti tikšanās laikā Vašingtonā arī apņēmušies meklēt jaunas iespējas stiprināt reģiona pretgaisa aizsardzību gan divpusējā kārtā, gan NATO ietvaros.

ASV turpinās atbalstu Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu tādu programmu ietvaros kā Ārvalstu Armiju finansēšana (FMF) un Starptautiskā militārā izglītība un apmācība (IMET). IMET ietvaros Baltijas valstis kopā ik gadu saņem aptuveni 3,5 miljonus dolāru, un tas ļāvis 150 baltiešiem studēt ASV militārajās akadēmijās.

Šogad militārajos manevros Baltijas reģionā “Saber Strike” daudznacionālo spēku ietvaros piedalīsies vairāk nekā 5000 ASV karavīru, un tie būs līdz šim lielākie šāda veida manevri Baltijas valstīs.

Savukārt enerģētikas jomā ASV prezidents apņēmies atbalstīt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas centienus diversificēt energoresursu piegādi un palielināt konkurētspēju enerģijas tirgū.

Izprotot Baltijas valstu enerģētikas infrastruktūras neaizsargātākās vietas, ASV gatavojas sniegt tām ekspertu palīdzību iespējamo kiberuzbrukumu atklāšanā, novēršanā un to seku likvidēšanā, kā arī tehnisku atbalstu energoresursu diversifikācijas projektiem, tai skaitā Baltijas elektrotīklu sinhronizēšanai ar Eiropas sistēmu.

Tramps izteicis arī atbalstu ciešāku saišu veidošanai starp amerikāņu, igauņu, latviešu un lietuviešu tautām, veicinot apmaiņas un kultūras programmas.

ASV apņēmušās atvēlēt trīs miljonus dolāru (2,4 miljoni eiro), lai stiprinātu Baltijas valstu sabiedriskās un institucionālās pretestības spējas dezinformācijai, atbalstot neatkarīgos medijus, sabiedriskās raidorganizācijas un tā dēvētā dēvētās mediju pratības stiprināšanu.

ASV Valsts departaments sadarbībā ar ASV baltiešu kopienām paredzējis šogad izveidot izstādi, kurās uzsvērta ASV attiecību kontinuitāte gan ar katru no Baltijas valstīm atsevišķi gan ar reģionu kopumā.

Komentāri (2)

J.šveiks 04.04.2018. 11.01

vai labāk nebūtu tos lādiņus atsūtīt , vismaz Latvijai , jo mūsējie var iegādāties lādiņus ar beigušos termiņui

+1
-3
Atbildēt

1

    QAnon > J.šveiks 04.04.2018. 11.34

    Krievijas karaskolas absolvents, Loņka Kalniņš un SC atbalstošās NBS augstākās militārpersonas, iegādāsies lādiņus, kas uzprāgst šāviena brīdī. Latvijā ir jābūt tikai NATO karaspēkam, kur varētu dienēt arī rūpīgi pārbaudīti valstij lojāli pilsoņi un mūsu valsts līdzdalība būtu tikai finansējums. Lai nebūtu nekādu ilūziju par Latvijas spējām pretoties agresoram, atgādināšu, ka Raimonds Rublovskis un Sandris Bergmanis pēc atvaļināšanās no armijas, iestājās Latvijas ienaidnieka, Krieviju, pārstāvošā SC.
    Starp citu, mūsu robežapsardze arī ir nodota Krievijas karaskolas absolventa, Garbara pārziņā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu