Igaunijas valdība aizliedz iebraukt valstī Magņitska sarakstā iekļautajām personām • IR.lv

Igaunijas valdība aizliedz iebraukt valstī Magņitska sarakstā iekļautajām personām

Igaunijas parlamentā. Foto: Postimees/LETA

Igaunijas valdība ceturtdien atbalstījusi ārlietu ministra Svena Miksera ierosinājumu aizliegt iebraukt valstī 49 augsta ranga Krievijas amatpersonām, kas iekļautas tā dēvētajā Magņitska sarakstā, ziņo LETA.

Igaunijas Ārlietu ministrijas publiskotā informācija liecina, ka Magņitska sarakstā iekļautie cilvēki ir saistīti ar smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem, tostarp Sergeja Magņitska nāvi.

Advokāts Sergejs Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad viņš bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo no apcietinājuma vai jātiesā.

“Valdības vienotība un apņēmība šajā jautājumā nodemonstrē mūsu vēlmi pievērst uzmanību arvien biežākajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem Krievijā. (..) Mēs nevaram nereaģēt uz smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem,” paziņojumā presei norādīja Miksers.

“Mēs uztveram cilvēktiesības ļoti nopietni un vēlamies nodot šo vēsti arī mūsu sabiedrotajiem. Mums visiem ir jāreaģē uz gadījumiem, kas grauj uz likumiem balstīto pasaules redzējumu, un tādejādi jāstiprina mūsu pašu drošība,” skaidroja ministrs.

Starptautiskās organizācijas, tostarp Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), Eiropas Parlaments un Eiropas Padome, ir aicinājušas valstis piemērot sankcijas personām, kas saistītas ar Magņitska lietu un citiem līdzīgiem gadījumiem.

ASV, Kanāda, Lielbritānija, Latvija un Lietuva ir to valstu vidū, kas šādas sankcijas piemērojušas.

Lai gan Igaunijas parlaments jau 2016.gada decembrī pieņēma likuma grozījumu, kas ļautu aizliegt augsta ranga Krievijas amatpersonām, kas atrodas tā dēvētajā Magņitska sarakstā, iebraukt Igaunijā, Igaunijas Iekšlietu ministrija vēl nebija īstenojusi šos ierobežojumus.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu