Ar skatu uz jūru • IR.lv

Ar skatu uz jūru

Lauris Aleksejevs, SIA Lauris Restaurant Service līdzīpašnieks, restorāna 36. līnija šefpavārs. Foto — Jēkabs Kalvelis, Picture Agency
Ieva Puķe

Bulduros dzimušais Lauris Aleksejevs izmeta loku pa pasauli un izmēģināja dažādas profesijas, taču pirms 10 gadiem atgriezās Jūrmalā kā restorāna 36. līnija šefpavārs

Tepat noķertas. Redzi, te laiva stāv! Restorāna apsargam ir zvejas licence, Lauris Aleksejevs rāda ārā pa logu, kur Lielupē jūras malā vēl vīd balti ledus krāvumi. Stintes, mazas zivtiņas, kas izķidātas smaržo pēc svaiga gurķa, pie restorāna 36. līnija klientiem nonāk, ceptas dzidrinātā sviestā ar dillēm. Piekrastē tās parādījušās pirms diviem mēnešiem, sezona drīz beigšoties. Šefpavārs turpinās meklēt, ko vēl spēj piedāvāt jūra, līcī ietekošās upes un Latvijas ezeri. «Šad tad kāda bute gadās. Visu veidu saldūdens zivis: zandarti, lielie asari. Ja ir līdakas, tad gatavojam kotletes, ja ķīši trāpās — garšīgu buljonu,» viņš stāsta.

Lai arī 36. līnija sevi nereklamē kā jūras velšu restorānu, viesi, it īpaši vasarā, gaida, ka zivis ēdienkartē dominēs. No pirmās dienas topā ir kārtojums, ko apmeklētāji nosaukuši par Baltijas suši — cepts kartupelis, plāna gurķa šķēle, putots krējums, vārīta ola un siļķe.

«Esam bijuši pietiekami konservatīvi. Mums ir ēdieni, kuru dēļ cilvēki brauc no tālienes. Melnās gliemenes baltvīna un saldā krējuma mērcē, baklažāni ar karamelizētu kazas sieru, mūsu Napoleona kūka, Rīgas melnā balzama un upeņu tiramisu,» Lauris labprāt uzskaita.

No 19 gadu vecuma

36. līnija ir franču tipa restorāns, kur šefpavārs ir reizē īpašnieks. Gan komandē parādi virtuvē, gan runā ar viesiem. Lauris smejas, ka kopā ar klientiem esot 100 reižu apbraucis apkārt zemeslodei — tik daudz iznācis klausīties par ceļojumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu