Labāk saredzēt pasauli • IR.lv

Labāk saredzēt pasauli

Mūsu jaunais prezidents veidota kā traģikomiska propagandas ziņu kolāža. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

5 filmas, ko nepalaist garām no dokumentālā kino festivāla CPH:DOX

Kopenhāgenas CPH:DOX ir lielākais šāda mēroga pasākums Skandināvijā. Filmu skates apmeklē ap 100 tūkstošiem cilvēku — tas ir īstens publikas festivāls un saistošs kultūrtūrisma galamērķis. Repertuāru veido 16 programmas, kas tiek izrādītas daudzajos pilsētas kinoteātros.

Programma ir īsts filmu kaleidoskops, sākot no sociopolitiskiem vēstījumiem un beidzot ar visradošākajiem kinovalodas vingrinājumiem. Lūk, dažas no programmas filmām, kuras vērts atcerēties, gaidot rudens kinofestivālu sezonu vai sērfojot straumēšanas vietnēs.

Mūsu jaunais prezidents (Our New President). Rež. Maksims Pozdorovkins (ASV, Krievija)

Putins propagandas kanāla Russia Today desmit gadu svinībās apsveic tā darbiniekus ar uzcītīgo «informācijas pankūciņu cepšanu», bet prokremliskais žurnālists Dmitrijs Kiseļovs apgalvo, ka kanāls nodarbojas ar «veselā saprāta propagandu». Taču krievu izcelsmes režisora un Hārvarda Universitātes doktora Maksima Pozdorovkina filma liecina par pretējo. Veidota kā traģikomiska propagandas ziņu kolāža, tā atspoguļo Krievijas valsts mediju radīto eiforiju par Donalda Trampa ievēlēšanu un Hilerijas Klintones dēmonizēšanu ar falšām ziņām par iedomātu psihisko slimību, atkarību no kokaīna un pat lāstu.

Filmā iekļauti arī YouTube atrasti veltījumi Trampam pēc viņa uzvaras; tam par godu, ticiet vai ne, ir sarakstītas dziesmas, tiek deklamētas rīmes un ar krūtīm gleznoti viņa portreti. Absurda līmenis ir tik neaptverams, ka komēdija vienubrīd pārvēršas ķertā halucinācijā, ko pavada sāja piegarša, ka šī tomēr ir informācijas telpa, kurā pilnā nopietnībā dzīvo ievērojams cilvēku skaits.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu