Kims pirmajā ārzemju braucienā ticies ar Ķīnas prezidentu • IR.lv

Kims pirmajā ārzemju braucienā ticies ar Ķīnas prezidentu

1
Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns (no kreisās) tikšanās laikā ar Ķīnas vadoni Sji Dzjiņpinu. Foto: Reuters/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns devies savā pirmajā ārzemju braucienā kopš valsts vadības pārņemšanas un tā laikā ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu, trešdien apstiprināja Ķīnas un Ziemeļkorejas valsts mediji. Kims arī paziņoja, ka viņš ir “uzticīgs denuklearizācijai” Korejas pussalā un ir gatavs sarīkot samitus ar Dienvidkoreju un ASV.

Līdz šim slepenībā turētā Ķīnas apmeklējuma laikā Kims pieredzēja greznu uzņemšanu. Tas notika pēc tam, kad abu valstu attiecības bija pasliktinājis Pekinas atbalsts ANO sankcijām pret Phenjanu, ziņo LETA/AFP.

Kims nebija ticies ar Sji, kopš viņš pārņēma Ziemeļkorejas vadību pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011.gadā.

Kims pateica Sji, ka ir gatavs samitam ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu, kā arī ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, vēstīja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra “Sjiņhua”. “Korejas pussalas denuklearizācijas jautājums var tikt atrisināts, ja Dienvidkoreja un ASV reaģēs uz mūsu centieniem ar labu gribu, radīs miera un stabilitātes gaisotni, veicot progresīvus un sinhronus pasākumus miera realizācijai,” teica Kims.

Vizītes laikā Kims izteicis ielūgumu Sji “ērtā laikā” apmeklēt Phenjanu un Ķīnas līderis ielūgumu pieņēmis, vēsta Ziemeļkorejas aģentūra KCNA.

Savukārt Baltais nams paziņoja, ka Ziemeļkorejas līdera vizīte Ķīnā ir pierādījums tam, ka ASV “maksimāla spiediena kampaņa rada piemērotu atmosfēru sarunām ar Ziemeļkoreju”.

Pekina informējusi Balto namu par neoficiālo vizīti un nodevusi Sji personīgu vēstījumu ASV prezidentam Donaldam Trampam, paziņoja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

Dienvidkoreja februārī pēc sarunām ar Kimu Phenjanā paziņoja, ka viņš apsvērtu atteikšanos no kodolieročiem apmaiņā pret ASV drošības garantijām.

Analītiķi uzskata, ka Sji gribēja tikties ar Kimu, lai nodrošinātu, ka Ziemeļkoreja maijā gaidāmā samitā ar ASV nenoslēgs vienošanos, kas kaitētu Ķīnas interesēm.

Komentāri (1)

QAnon 28.03.2018. 12.06

Putina pirmā ārvalstu vizīte bija pie Kima Čenira, pēc kuras abu Koreju, kuras jau bija sākušas tuvināties, attiecības strauji pasliktinājās.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu