Tiesiskuma trūkums • IR.lv

Tiesiskuma trūkums

38
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Krišjānis Kariņš

Jebkuras demokrātiskas valsts pamatā ir tiesiskums. Tā ir sistēma, kas nodrošina likuma (ne muskuļu vai naudas) varu. Tiesiskā valstī cilvēki dzīvo drošībā, ka taisnība gūs virsroku, bet pretlikumības tiks sodītas. Tiesiskā valstī cilvēki uzticas valsts pārvaldei un cits citam. No daudziem izaicinājumiem, kas mums tagad valstī pastāv (izglītības sistēma, veselības sistēma, nodokļu sistēma utt.), tiesiskuma trūkums ir, iespējams, visgraujošākais no visiem. Bez tiesiskuma demokrātija nevar pastāvēt.

Mūsu kaimiņvalsts Krievija ir klasisks piemērs valstij, kurā nepastāv tiesiskums. Tur ir skaidrs, ka taisnība un tiesības ir tikai tiem, kas seko Kremļa varai. Ja valdība vēlēsies, tavu uzņēmumu likvidēs. Ja valdībai vajag kādu apklusināt, to vienkārši apsūdz kādā pārkāpumā un apcietina. Šādā valstī cilvēkam ir tikai trīs iespējas: iekļauties varas hierarhijā, pazemīgi pakļauties tai vai meklēt iespējas valsti pamest. Šis ceļš nav mūsu ceļš. Mēs tiecamies līdzināties Skandināvijas valstīm, Vācijai, Francijai un citām Eiropas valstīm, kur likumam ir vara, bet cilvēki jūtas droši un brīvi, saredzot savu nākotni savā valstī.

Latvijā esam izveidojuši demokrātisku valsts pārvaldi un likumu bāzi, kas līdzinās mūsu Eiropas kaimiņu likumiem un ir saskaņā ar Eiropas Savienības kopīgi izveidotām normām.

Taču mūsu sabiedrība neuzticas ne valdībai, ne Saeimai un lielā mērā cits citam. Iemesls tam – ir izveidojusies un nostiprinājusies pārliecība, ka īsti paļauties uz “taisnīgumu” nevar. Likumi ir, bet to vienmērīga ievērošana un uzturēšana stipri klibo.

Latvijā bieži ir redzami tiesu gadījumi, kuru izskatīšanai tiek veltīti daudz gadi, lai nonāktu pie rezultāta jeb sprieduma. Kempmeyer sāgai tie bija vairāk nekā septiņi gadi. Līdzīgi ir ar Ventspils domes priekšsēdētājam celtajām apsūdzībām, kuru izskatīšana velkas daudzu gadu garumā un rezultāta nav joprojām. No otras puses, ir neskaitāmi gadījumi, kad dažādas valsts kontrolējošas iestādes zibenīgi izraksta sodus par nebūtiskām lietām, kuras formāli un pēc burta neatbilst prasībām. Mūsu kontrolētāji rīkojas nevis pēc būtības, bet pēc burta.

Tāpat mūsu maksātnespējas administratoriem ir slava kā mantas izsaimniekotājiem, nevis kā tādiem, kas ātri un efektīvi atjauno bankrotējoša uzņēmuma aktīvus produktīvā apritē. Tas viss liecina par tiesiskuma trūkuma valstī, kas savukārt vairo neuzticēšanos valsts varai un beigu beigās citam pret citu. Tiesiskuma trūkums veicina nihilismu, kas grauj valsts pamatus un veido augsni mūsu valsts pastāvēšanas pretiniekiem.

Mūsu sabiedrība ir kā organisms, kas asi izjūt trūkumus un uz tiem reaģē. Diemžēl viena no reakcijām ir tā, ka cilvēki atstāj valsti. Protams, daudzi atstāj valsti zemo algu dēļ, taču tas arī ir saistīts ar tiesiskuma trūkumu. Labi apmaksātas darba vietas rodas tad, kad kāds iegulda mūsu tautsaimniecībā. Savukārt ieguldījums rodas tad, kad investors uzskata, ka vide ir auglīga un droša investīcijai. Latvija konkurē ar pārējām Eiropas Savienības valstīm, lai piesaistītu investīcijas. Mūsu ierastā “priekšrocība” – zemo algu piedāvājums – nekad nepievilks investīcijas, kas nodrošina augstu atalgojumu. Labs atalgojums ir saistīts ar augstu produktivitāti un pievienotās vērtības radīšanu. Ja mēs paši apšaubām savas valsts tiesiskumu, kā varam sagaidīt, ka citi to novērtēs augstāk un ieguldīs mūsu tautsaimniecībā?

Situācija ir jāmaina. Mums ir jāpanāk, ka pašu cilvēki atkal tic valsts varai, valdībai un Saeimai kopumā. Pievēršot uzmanību tieši tiesiskumam (tiesu sistēmai un likumsargiem), kā arī mainot valsts kontrolējošo darbību mērķi (nevis sodīt, bet panākt loģisku prasību atbilstību) ir iespējams atjaunot ticību tiesiskumam un taisnības uzvarai. Tas savukārt plašāk atvērtu durvis kvalitatīvām investīcijām, kas būtu pamats ne tikai lielākai nodarbinātībai, bet attaisnojamam algu paaugstinājumam. Lai nosargātu mūsu valsts suverenitāti un demokrātisko iekārtu, mums ir jāizvirza tiesiskuma atjaunošana un stiprināšana par galveno prioritāti. Tam ir jābūt pāri visam.

 

Autors ir Eiropas Parlamenta deputāts, Vienotība

Komentāri (38)

tonijs 22.03.2018. 12.27

Kariņš visu saka pareizi, tikai viņa pārstāvētā partija, kas kādreiz ietājās par tiesiskumu, par to vairs nerunā un tagad mēģina celt reitingu ar populistiskiem pasākumiem (papildu brīvdiena, Saeimas balsojums par Rimšēviču u.tml.). Lai Kariņš par šim ābeces patiesībām vispirms pārliecina Vienotību, varbūt vēl nav par vēlu.

+6
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 22.03.2018. 10.48

nu ļoti maigi raksta Kariņš – no Briseles laikam izskatās , ka valsts tikai klibo , es gan domāju, ka situācija ir daudz daudz traģiskāka

Esam viena no nabadzīgākajām un sociāli netaisnīgākajām valstīm Eiropā , bet mums nav neviens korumpants cietumā, bet nabagiem tiesāties ar pāridarītājiem nav iespējams nabadzibas dēļ.

Tā kā – draugs – ir vēlāks kā Tev šķiet …..

0
-2
Atbildēt

1

    lindab456 > Dusma 22.03.2018. 11.39

    Jebkura saruna par tiesiskumu, pareizāk, tā trūkumu ir apsveicama. Tas ir centrālais jautājums, prioritārs un, šķiet, ka nav daudz gribētāju to kustināt, tāpēc K. Kariņa apņēmība un entuziasms dod cerību. Diemžēl esam atgriezušies izejas punktā, situācijā, kur visu nosaka dubulti standarti un morāle un ir jārēķinās ne tikai ar redzamiem faktiem, bet slēptām shēmām un saitēm. Tomēr, par spīti visam, ir sajūta, ka šis monstrs ir uz māla kājām.

    +3
    0
    Atbildēt

    2

    andrejs > lindab456 22.03.2018. 13.04

    Diemžēl esam atgriezušies izejas punktā, situācijā, kur visu nosaka dubulti standarti un morāle un ir jārēķinās ne tikai ar redzamiem faktiem, bet slēptām shēmām un saitēm
    ——————–
    žēl, ka neviena spriņge, sprance vai sproģe nepapēta shēmu kā Citadele histēriskā steigā pirms vēlēšanām, kad bija skaidrs, ka valdošā partija zaudēs lielu daļu no mandātiem, tika atdota par pusvelti Gruzijā atrastam “investoram”.

    +3
    -3
    Atbildēt

    2

    kolpants > andrejs 22.03.2018. 13.27

    Хм, если я сейчас соглашусь, что сделка с Citadele была действительно странной, и поездка в Грузию не менее странной, опять будет комментарий “взгляды ЦС и НО совпадают”?))

    +1
    -3
    Atbildēt

    2

    Jānis Lakijs > kolpants 22.03.2018. 15.52

    No i nareszcie mamy tutaj oficjalnego przedstawiciela pana towarzysza Uszakowa.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > kolpants 22.03.2018. 15.53

    mīļā Debess – tas saskaņas ērzelis kolpants tač vairs nespēj savaldīties – kā saka nakts tumsu nevar sagaidīt , lai lektu pie naciķiem un nodotos mīlas priekiem, kādi maukas ! citadeles pārdošanu ne jau nejauši – apzināti nogulēja – apķērušies, lai tagad brēktu un zviegtu nektiklībā vārtoties
    nē nu te ar kadiķzariem vien nepietiks , tas nu arī skaidrs – patiesi!

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    kolpants > Dusma 22.03.2018. 16.16

    Все, мне ваше хамство откровенно надоело. Впредь ставлю игнор.
    Только просьба без этих детских виляний “ой, сказать нечего, вот и игнор.” Сказать есть что, но не вижу смысла это делать с откровенным хамлом, то есть хамкой.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 22.03.2018. 16.22

    ja es tā varētu pateikt par naciķu un saskaņiešu kopošanos – bet nu elle un indija – skaidrs , ka tā ir tukša cerība

    skrien pa gaisu kolpant –

    +1
    -3
    Atbildēt

    2

    QAnon > Dusma 24.03.2018. 15.02

    Ko bez tā, ka viņi tāpat, kā NA politiķi negrib, lai Vienotības lobētie pederasti – pedofīli dupsētu viņu bērnus un mazbērnus, vēl SC vari pārmest? Visos pārējos jautājumos valda absolūta Vienotība & Saskaņa.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 22.03.2018. 18.48

    Jā, neprotam mēs sabiedrība sarunāties, kā teica viena mana laba paziņa. Dusma, kolpants arī tā kā taisījās braukt dzīvot uz Zviedriju- varbūt beigās būsiet kaimiņi :) Tad jums būs, par ko parunāt.

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 23.03.2018. 11.21

    Страна проживания пока неизвестна)
    Но намерения с каждым годом становятся все серьезнее. Тем более, через года 2-3 будут очередные изменения в плане языка, такую цикличность показывает опыт предыдущих лет

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > kolpants 23.03.2018. 15.00

    Tur nu gan tu dabūsi izrunāties dzimtajā valodā pēc sirds patikas.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Bārdainais Signe 23.03.2018. 17.00

    Вопрос не в языке как таковом. Но, по крайней мере, я не слышал, чтобы шведы требовали принять шведскость и шведскую социальную память. Будь как был, только знай местный язык и соблюдай местное законодательство. А это нормальные адекватные требования. А не месть за прошлое через демагогию “мы всего лишь заботимся о учениках”

    0
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > kolpants 24.03.2018. 13.09

    Atgriezt lietas dabiskā stāvoklī pēc ilgstošas kolonizācijas nav atriebība.Tur varbūt ir arī kāds procents,kāda daļa atriebības,bet tā nav šī pasākuma būtība.Arī rūpēšanās par skolniekiem ir daļa no patiesības.Šis pasākums ir daudznozīmīgs,tāpēc nav ko mēģināt izraut no tā kādu daļu un paziņot,ka tā ir vienīgā ideja,kas dzen šo pasākumu uz priekšu,tā ir demagoģija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > andrejs 23.03.2018. 20.27

    “Investoru” neatrada Gruzijā, to izvēlējās Lubjankā, Dzeržinska laukumā. Gruzijā nozieguma līdzdalībnieki tikās ar atsūtīto čekistu, gadsimta afēras kuratoru, lai saņemtu instrukcijas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > lindab456 22.03.2018. 11.42

    o nē – nepiekrītu

    nosauciet man to mirkli, labi – to laika posmu , kad nav bijuši dubulti standarti vai dubultmorāle. Nosauciet man to vietu un laiku. Variet izmantot pagātni, nākotni nē.

    Jautājums laikam tomēr ir par kaut kādām robežām, ka var jau melot, var mānīt, var zagt, bet ja tam jau ir citu cilvēku dzīvības cena, tad tas jau ir sarkano robežu pārkāpums

    Ja kļūdos savos spriedumos – lūdzu – drusku esmu atvērta piekāpībai – bet pēc pārliecinošiem argumentiem

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    lindab456 > Dusma 22.03.2018. 12.37

    Iespējams, ka tas ir saistīts ar emigrāciju, ar to, ka ir izbraukuši cilvēki , kas var savādāk un nevēlas pa vecam, iespējams – ar augošu konkurenci un pašu nenopelnītu labumu sadali, bet tik atklāti un nekaunīgi beztiesisku Latviju neatceros.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > lindab456 22.03.2018. 13.50

    Tiešām,Vienotības valdības laikā ar tiesiskumu bija švaki.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

kolpants 22.03.2018. 13.04

Lai nosargātu mūsu valsts suverenitāti un demokrātisko iekārtu, mums ir jāizvirza tiesiskuma atjaunošana un stiprināšana par galveno prioritāti.

Если бы автором был кто-то из новых партий, то это было бы понятно. Но когда это пишет не просто автор, а один из ведущих политиков партии, которая у власти в коалиции уже лет 8, то выглядит очень странно.
Плохая коалиция? Ну так выходите! Что это за отговорки “ну мы типа как бы против были, но ради стабильности коалиции мы согласились”. И взятки гладки!

Я представляю ситуацию-кого-то ловят за участие в ограблении. И он в свое оправдание заявляет “ну лично я был против, но в банде мои братья, и ради сохранения семейных отношений я согласился участвовать”. И суд так “а, ну если ради сохранения семьи, то тогда претензий нет, свободен”.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu