Bez kāpinātas intonācijas • IR.lv

Bez kāpinātas intonācijas

4
Alīse Nīgale, izdevniecības Liels un mazs vadītāja un līdzīpašniece. Foto — Alise Šulca, Picture Agency
Ieva Alberte

Alīse Nīgale vada izdevniecību Liels un mazs, kura šogad iekļauta Eiropas labāko bērnu grāmatu izdevēju piecniekā. Viņa padarījusi latviešu autoru grāmatas eksportspējīgas — tās lasa pat Korejā

Alīse atver mazu koka kastīti. Tajā ir «zelta» ābols. Grāmatu mākslas balva Zelta ābele, ko dienu pirms intervijas ieguvusi Liels un mazs izdotā bilžu grāmata Zirgā. Autores rakstniece Inese Zandere un māksliniece Anna Vaivare. Ābolu bez īpaši lielas sajūsmas apskata Alīses kolēģi izdevniecības birojā Tērbatas ielā. Šis nav pirmais zelta ābols, jo Liels un mazs darbojas jau 14 gadus. Pēdējos trijos gados gūti panākumi arī ārpus Latvijas eksporta jomā.

Šogad Liels un mazs nominēts Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus prestižajai balvai kā gada labākais bērnu grāmatu izdevējs. To piešķir par izcilību, radošu un augstvērtīgu pieeju nozarē. Labāko piecniekā ir izdevēji no Beļģijas, Vācijas, Krievijas un Polijas. Uzvarētāju paziņos nākamnedēļ. Balva tiks pasniegta sesto reizi, un neviens grāmatizdevējs no Latvijas līdz šim tai nebija nominēts. «Prieks, ka pamana un novērtē,» komentē Alīse.

Intuīcijas bizness

Bija vajadzīgi septiņi gadi, lai Liels un mazs tiktu pamanīti. Pirmajā izstādē Boloņā 2011. gadā Alīse bija sarunājusi tikšanās, rādīja izdevējiem visu, ko Liels un mazs sarūpējis. «Saņēmu atbildes: ļoti jauka grāmata, bet mums tā nederēs. Tas man bija pamatīgs aplauziens, mūsu foršās grāmatas nevienam nevajag.»

Savu kļūdu Alīse saprot piedāvāja visiem visu. Ar katru nākamo gadu bija gudrāka: mēģināja saprast, kas kam varētu patikt, un piedāvāja dažas. «Nav jēgas izdevējam katru gadu uzbāzties ar vienu un to pašu grāmatu. Labāk divus gadus iepauzēt un piedāvāt tikšanos, kad ir izdots kaut kas piemērots. Tie ir knifi, kurus iemācies ar pieredzi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu