Latvijas ļaudis ar Putinu sirdī • IR.lv

Latvijas ļaudis ar Putinu sirdī

58
Studente Jūlija Družņeva ir Putina atbalstītāja un pozē pie pašas vadītās izstādes "Superputins" darbiem. Foto: Reuters/LETA
Edvīns Šnore

95% no Latvijā mītošajiem Krievijas pilsoņiem svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās balsoja par Putinu. Vēl lielāks atbalsts Putinam ārzemēs fiksēts vienīgi Krievijas kara bāzē Tadžikistānā – 99%. Kopš 2012. gada Putina atbalstītāju rindas mūsu valstī ievērojami augušas. Par ko tas liecina? Par divām lietām:

  1. Uz Latviju pārceļas dzīvot Putina atbalstītāji, nevis pretinieki

Pretēji plaši tiražētajiem stāstiem par Putina opozicionāriem, kuri masveidā bēg uz Latviju, Krievijas prezidenta vēlēšanu rezultāti rāda, ka termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā pārsvarā saņēmuši nevis Krievijas disidenti, bet – tieši otrādi – ļaudis, kuriem Putins ļoti patīk. Un bēg viņi, kā paši atzīst, nevis no Putina, bet no Krievijas “bardaka”, korupcijas un piesārņotās vides. Vēlēšanu rezultāti arī rāda, ka Latvijā mītošajiem Krievijas pilsoņiem ir īpaša nepatika pret liberālo opozīciju. Javļinski un Sobčaku Krievijā atbalstījuši procentuāli gandrīz trīs reizes vairāk vēlētāju, nekā to darījuši Krievijas pilsoņi Latvijā.

  1. Latvijas mediju telpas krieviskošana ir vairojusi Putina atbalstītājus

2014. gadā, kad Putins iebruka Krimā, Latvijas valdība lēma piešķirt simtiem tūkstošus eiro, lai paplašinātu krievu valodas saturu Latvijas medijos. Tika izvērstas LR4 krievu programmas, LTV7 tika likvidēti virkne latviešu raidījumi un to vietā radīti jauni – krievu valodā. Mērķis bija panākt, lai vietējie krievi mazāk skatītos Krievijas TV un vairāk Latvijā veidoto saturu. Un visa tā rezultātā – mazāk atbalstītu Putinu. Izskatās, ka šīs cerības nav īstenojušās.

Šā gada sākumā Baltic Centre for Media Excellence veica aptauju, kurā konstatēja, ka Baltijas krievvalodīgie, izrādās, esot visnotaļ proputiniski noskaņoti. Viņi uzskatot, ka Krievijas valdība strādā veiksmīgāk nekā valdības Igaunijā un Latvijā un ka visu nelaimju sakne esot NATO.

Drošības policija nule kā publiskotajā gada pārskatā pauž: “Latvijas informatīvās telpas analīze aizvadītajā gadā liecināja par Krievijas ģeopolitisko interešu un ārpolitikas mērķu realizēšanai veidoto vēstījumu regulāru klātbūtni arī Latvijas krievu valodā iznākošajos informācijas resursos. Līdz ar to Latvijas sabiedrības daļai, kas patērē vienīgi krievu valodas medijus un informācijas resursus, bija ierobežota pieeja kvalitatīvam un no ārvalstu propagandas ietekmes brīvam mediju saturam.”

Kā gan Latvijas krievvalodīgajiem nepatiks Krievija un tās ārpolitika, ja Latvijas medijos, arī sabiedriskajos, to atspoguļo žurnālisti, kuriem pašiem Putins patīk, kuri karjeru sākuši Krievijas propagandas kanālos, saņēmuši Krievijas vēstniecības naudas balvas un kuri regulāri ēterā aicina tādus ekspertus kā Vladimirs Lindermans, Jurijs Aleksejevs un Krievijas vēstnieks.

Ir skaidrs, ka valdība izdarīja milzīgu kļūdu, savulaik pieļaujot Latvijas mediju telpas krieviskošanu. Pašiem to nenojaušot, realizēts tas, uz ko aicina 2016. gadā Putina parakstītā Krievijas ārpolitikas koncepcija – stiprināt krievu valodas pozīcijas un krievu medijus ārvalstīs, jo tas viss, protams, ķieģelīti pa ķieģelītim ceļ Krievu pasauli.

Ja nevēlamies, lai nākamreiz Putina atbalsts Latvijā sasniegtu jau 99% (kā tagad Krievijas kara bāzē Tadžikistānā), nopietni jādomā par to, kā attālināt mūsu valsti no Krievu pasaules, nevis tuvināties tai.

 

Autors ir Saeimas deputāts, Nacionālā apvienība

 

Komentāri (58)

rinķī apkārt 20.03.2018. 18.03

Ar varu mīlēts netiksi, ir taču tāda latviešu tautas paruna un parunai dziļa taisnība . Krievi mīl Putinu, nevis 1918. dibināto LR un ar to ir jāsamierinās , un lai viņi dzīvo tālāk ar savu mīlestību :) Tikai nevajag aizmirst, ka 99% gadījumos nav nekāda starpība starp krievu LR pilsoni un krievu Krievijas pilsoni, viņi visi mīl Putinu :) Šī aksioma ir jāatceras vēlēšanās, ja šo patiesību neaizmirst, tad viss ir kārtībā. Vēl jau mēs viņus pārbalsojam, bet Ādažu poligonā trenējas NATO sabiedroto spēki, latviešiem no Putina nav jābaidās, tā kā viss ir ok . Nav vietas panikai, ir tikai jāaiziet uz vēlēšanām un pareizi jānovēl :)

+7
0
Atbildēt

3

    tonijs > rinķī apkārt 20.03.2018. 18.09

    Vēl nevajag aizmirst, ka latviešiem nav jābaidās no šiem 20000 krievu, kuri mīl Putinu. Un vēlēšanās jābalso par partijām, kuras nevis cenšas sašķelt Latvijas tautu, bet domā, kā mums visiem kopā uzveikt korupciju un samazināt nabadzību.

    0
    -5
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 21.03.2018. 02.53

    SC šķeļ sabiedrību, Vienotība izdabā nelegāļiem, WWII noziedzniekiem un to noziegumu mantiniekiem, ir galvenie korumpanti un nabadzības cēlonis.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    kolpants > rinķī apkārt 21.03.2018. 10.22

    Tikai nevajag aizmirst, ka 99% gadījumos nav nekāda starpība starp krievu LR pilsoni un krievu Krievijas pilsoni, viņi visi mīl Putinu

    Тоже неплохой, я бы сказал, выдающийся пример пропаганды в стиле Геббельса. Что неудивительно, учитывая место проживания автора данной “аксиомы”.

    Идеальный пример. Во-первых, латышей настраивает “они все все равно за Путина”
    Во-вторых, дает четкий сигнал русским-чтобы вы не делали, неважно, что на выборы пришло меньше половины граждан России в Латвии, вы все равно для нас враги.

    Ну я, честно говоря, за последние пару лет общения на IRIR так и понял, что никому никакая лояльность не нужна. И если вдруг и появятся лояльные, их просто загонят в угол, требуя все больших и больших доказательств лояльности. Согласились, что оккупанты, теперь извинитесь, а то не верим. Извинились – а теперь публично отрекитесь от русского языка, а то все не верим. Отреклись-а теперь обязуйтесь и дома на латышском говорить! Обязались-а мы все равно не верим!
    Вплоть до момента, когда такие русские скажут-да вы уже достали, сколько можно, идите нафиг! И тут грянет довольное “ну мы же говорили, они все такие”!

    0
    0
    Atbildēt

    1

    rinķī apkārt > kolpants 21.03.2018. 12.39

    kolpants Jūs krievi esat viena dīvaina tauta :) Nu, cik reižu es Tev esmu teicis, ka nevēlos ar Tevi runāt krieviski? Tāpēc, ja vēlies man ko teikt, tad dari to LR valsts valodā, tas ir – latviski, jo portāls IR ir portāls, kurš strādā latviski runājošā info telpā. Es tiešām nelasu Tavus kirilicā rakstītos tekstus :) Vari man ticēt, tiešām nelasu :))

    +5
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > rinķī apkārt 21.03.2018. 14.32

    А я и не жду ответ. Но логично размещать свое мнение или комментарий под постом, к которому оппонируешь-чтобы те, кто читает, поняли, к чему относится написанное.

    Ну и очередное обобщение-почему мои действия относятся ко всем русским. Значит, это дает мне право делать обобщение на всех латышей “ну вы и народ, так перевираете и манипулируете цифрами, чтобы делать выгодные себе выводы”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 21.03.2018. 16.42

    Tikai nevajag aizmirst, ka 99% gadījumos nav nekāda starpība starp krievu LR pilsoni un krievu Krievijas pilsoni, viņi visi mīl Putinu
    ——————-
    Kurš bija tas viedais Latvijas (?) politiķis, kurš apgalvoja, ka Latvijas krievi ir labākie krievi pasaulē? :)
    Viņš ir alojies – labākie krievi mīt Tadžikijas kara bāzē! :)))))

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > andrejs 21.03.2018. 21.52

    Fufels. Labākie krievi bija Vagner kaujinieki Deir ez Zoras provincē 7. februārī.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

J.šveiks 20.03.2018. 16.57

mūsu krievi ir stiulbi kā ciedru mieti , viņi nezin cik sū*īga dzīve krievijā , va negrib mājās braukt??? nē gaidīs kad pļutkins pievienos Latviju atpakaļ, nu ta lai gaida kad pūcei aste uzziedēs

+7
-1
Atbildēt

3

    andrejs > J.šveiks 21.03.2018. 16.45

    “Juris Millers” ir ģēnijs. Šitā pateikt! Kā naglai uz galvas!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.šveiks 20.03.2018. 17.02

    kā jālādē krievi tā šveiks alu prom un saka kvēlas runas – kur tavs šņore izkdienā ir? Jeb viņš tikai pie krievu apsaukāšanas tiek pamodināts?

    ai labi -nav vērts muti dzesēt …. liekulī
    ba liekulības galā

    +4
    -3
    Atbildēt

    1

    QAnon > Dusma 21.03.2018. 11.52

    “kur tavs šņore izkdienā ir?””
    .
    Par ja tavējās kremļa slampas un sodomīti sastaptu eņģeli un pārvērstos par patriotiem, tie desmit gadu laikā neradītu filmu “Padomju stāsts”, nemaz nerunājot par to, lai galējais fašistiskais izdzimtenis, Saška Djukovs publiski dedzinātu viņu lelli.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > J.šveiks 20.03.2018. 18.04

    Sskaisle > J.šveiks 21.03.2018. 10.03

    tava problēma ir tā, ka tu neredzi, ka pie mums notiek tieši tas pats un vel vairak

    MAN TEV BILDES SŪTĪT?

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Dusma 21.03.2018. 14.39

    atsūti , bet es Tev pielikšu foršu video , kā krievi sibiriju ķīnīzeŗjiem izandelējuši , skati iespaidīgi, ir ko redzēt
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=218&v=FkdZGWn0j7Q

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > J.šveiks 21.03.2018. 14.41

    kautkā no vidus , bet sākiums pats labākais
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=218&v=FkdZGWn0j7Q

    +2
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 21.03.2018. 00.10

Kā gan krievi nemīlēs Putinu, ja tas Krieviju atkal padara varenu iekarojot jaunas teritorijas.

+4
-2
Atbildēt

1

    vvilums > vvilums 21.03.2018. 00.17

    Visvairāk ievanojākas kaimiņ valstu teritorijās būs nākošās, nav šaubu. Jautājums tikai, vai tie nebūsim mēs.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu