Etiopiešu trīsvienība • IR.lv

Etiopiešu trīsvienība

Foto — The New York Times
Māris Diņģelis

Ķeroties pie etiopiešu sautējumu gatavošanas, jāpieņem trīs drosmīgi lēmumi: sasmalcināt prāvu skaitu sīpolu, riskēt ar nepazīstamas garšvielas asumu un nekautrēties no eļļas daudzuma

Viņas smējās, vēderus turēdamas. Ja kādā citā rakstā izlasītu šo teicienu, es saviebtos par leksikas banalitāti. Taču tieši tā reaģēja abas sievietes, kuras biju uzrunājis uz kādas ielas Beirūtā — kur atrast veikaliņu ar etiopiešu maizi un garšvielām?

«Tu? Ēd etiopiešu!?» viena pat notrausa smieklu asaras. «Laikam neesi vietējais!?»

Abu trīsdemitgadnieču reakciju es labi sapratu. Gan etiopiešu viesstrādnieces, gan arī filipīnietes, šrilankietes un nepālietes Libānā tiek izkalpinātas kā mājsaimnieces gandrīz katrā ģimenē. Viņu sadzīves stāsti reizēm izklausās pēc pazemotu vergu teikām. Un, protams, saimnieki rauc degunus par savu kalpu nacionālajiem ēdieniem.

Veikaliņu, kur ierīkotas arī tālruņu kabīnes viesstrādnieku zvaniem uz dzimteni, abas sievietes man parādīja, un jau tās pašas dienas vakarā pirmo reizi pats pagatavoju etiopiešu sautējumus. To par 20 dolāriem bija iemācījusi kāda cita viesstrādniece.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu