Saeima virza projektu, lai ierobežotu Latvijas Bankas prezidenta pilnvaru termiņu • IR.lv

Saeima virza projektu, lai ierobežotu Latvijas Bankas prezidenta pilnvaru termiņu

19
Latvijas Bankas ēka. Foto: Edijs Pālens, LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien vienojās virzīt alternatīvu likumprojektu, kas paredz noteikt, ka Latvijas Bankas prezidents šo amatu varēs ieņemt ne vairāk par diviem termiņiem pēc kārtas. Tomēr atbalstu komisijā neguva ideja paplašināt tiesības atbrīvot no amata centrālās bankas prezidentu, vēsta LETA.

Vienlaikus komisija noraidīja “Vienotības” Saeimas frakcijas deputātu virzītos grozījumus likumā par Latvijas Banku. “Vienotības” priekšlikums paredzēja papildināt likumu ar iespēju apturēt pilnvaras, ja Latvijas Bankas prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā.

Trešdien noraidītais likumprojekts arī paredzēja nosacījumus, kādiem jāatbilst centrālās bankas vadībai, un iespēju Saeimai rosināt balsojumu par viņu atbrīvošanu no amata saistībā ar neatbilstību šiem nosacījumiem.

Komisija vienojās, ka likumā tiks iekļauti nosacījumi, kādiem jāatbilst centrālās bankas prezidentam, tomēr tie arī var nebūt precīzi tādi paši, kādi bija noraidītajā likumprojektā. Alternatīvajā likumprojektā nebūs paredzēta iespēja atbrīvot Latvijas Bankas vadītāju par neatbilstību nosacījumiem.

“Vienotības” frakcijas rosinātais likumprojekts arī paredzēja noteikt, ka bankas vadības pilnvaru termiņš ir pieci gadi līdzšinējo sešu gadu vietā. Šodien komisijas atbalstītais ierosinājums neparedz mainīt pilnvaru termiņa ilgumu, bet tikai noteikt divu termiņu ierobežojumu.

Pašlaik Latvijas Bankas likumā ir noteikts, ka Saeima var atbrīvot Latvijas Bankas prezidentu tikai tad, ja ir saņemts viņa personīgs iesniegums par atkāpšanos no amata. Tāpat viņu var atbrīvot no amata saistībā ar smagiem pārkāpumiem Eiropas Centrālo banku sistēmas un Eiropas Centrālās bankas statūtu izpratnē. Tomēr to var darīt tikai tad, kad ir stājies spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Latvijas Bankas prezidentu var atbrīvot arī citos gadījumos, kas noteikti šajos statūtos, noteikts likumā.

Eiropas Centrālo banku sistēmas un Eiropas Centrālās bankas statūtos pausts: tikai tad, ja centrālās bankas vadītājs vairs neatbilst nosacījumiem, kas vajadzīgi pienākumu veikšanai, vai ir izdarījis smagu pārkāpumu, viņu var atbrīvot no amata.

Kā ziņots, Saeima aicina aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu turēto Ilmāru Rimšēviču atkāpties no Latvijas Bankas prezidenta amata. Rimšēvičs Saeimā pieņemto aicinājumu atkāpties vērtē kā “kā dokumentāli fiksētu politisku spiedienu” un atkāpties no amata neplāno, pavēstīja Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Rimšēvičs tiek turēts aizdomās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par “ABLV Bank” darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un “Norvik” banku. Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar “Trasta komercbanku”, ko gan KNAB, gan Rimševiča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.

Latvijas Bankas amatpersonai ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – drošības nauda, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Komentāri (19)

J.šveiks 14.03.2018. 14.34

man gan trūkst diplomatiskas izglītības , manuprāt valsts bankas prezidenta statuss kādu paredz patreizējā likumdošana ir ideāls , bet darbība ilgtermiņā ir tomēr jāmaina , tas irobēēžos cilvēku kādrdināšanu, beigās sakapj galvā ka neaizvietojams , ka šim lielākā vara valstī, var uzspļaut uz likumiem kuri domāti reņģēdājiem

+1
0
Atbildēt

1

    tonijs > J.šveiks 14.03.2018. 14.58

    Un pie reizes, kā jau rakstīju iepriekš, vajag samazināt nesamērīgi lielo algu, kas kā izrādās/izrādīsies nav šķērslis kukuļu izspiešanai. LB prezidents, kura pilnvaras pēc FKTK izveides un Latvijas iestāšanās eirozonā ir būtiski samazinājušās, saņem 150000 eiro gadā, salīdzinājumam premjera alga ir 3x mazāka, ap 50000 eiro.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 14.03.2018. 15.08

divi naivie satikušies … lai neteiktu skarbāk un rupjāk ….

0
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 14.03.2018. 15.40

    Sveika, Dusma! Nu tad izstāsti mums naivajiem, kā būtu pareizi, citādi Tu atgādini to personāžu (lno), kas te reizēm ienāk, novērtē, ka prātīgu cilvēku te nav, un vairāk neko neteicis atkal pazūd.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 14.03.2018. 15.51

    es vienkārši esmu satriekta līdz sirds dziļumiem – lūk katru dienu lasu medijus, skatos tv –
    mani diezgan tuvi radi 5 cilv ģimene gribēja martā, nesanāca, bet nu tagad maijā – kā beigsies skola – prom uz Zviedriju

    Bet nupat uzzinu, ka mūsu radi no Vidzemes – tagad pārceļas uz Londonas priekšpilsētu – visa ģimene – kā tad tā ?

    Mūsu valdība pat runā par reemigrāciju, bet mani radi turpina bēgt no Latvijas

    Saeima pieņem vienu likumu pēc otra un kā tie likumi aizstāv bandītus tā aizstāv –

    manu vakardienas komentāru ir jau izdzēsa, bet tas ir fakts – ja izlasi visu, ko raksta mediji – tad patiesība ir tāda, ka es dzīvoju bandītiskā valstī

    nu samazinās termiņu LB prezidentam , nu un? kas man no tā mainīsies?

    Nu maksās nākošam LB prezidentam mazaku algu?

    bet kur kāds korumpants cietumā?
    Kur korumpantu notiesājoši spriedumi?
    Jūs te abi pīpējiet un ceriet uz labākiem laikiem – nu navi , nu baigi naivi no jums puiši

    0
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > Dusma 14.03.2018. 16.08

    Ja JKP paveiksies vēlēšanās, viņi kopā ar SC tiks galā ar tiem latviešiem, kurus Vienotībai neizdevās padzīt no Latvijas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 14.03.2018. 16.21

    Nu bet nevar jau visu lielo korupciju mainīt vai likvidēt vienā rāvienā, bet to var darīt soli pa solim, un amata termiņa ierobežošana tieši ir tāds solis. Laiki nav nekādi sliktie, es nekur prom netaisos un no manas ģimenes un radiem arī neviens, un būs vēl labāki.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 14.03.2018. 17.26

    es nesaprotu , kas ar Tevi ir Tonij – par kādu vienu rāvienu ir runa?
    Nu nosauc man vienu korumpantu, kurš sēž cietumā?

    Šodien lasu – sarunas ar oligarhiem nevar publicēt, jo pārkāptas cilvēktiesības – ha – oligarhu cilvēktiesības pārkaptas, bet kā ar manējām? Kā ar to visu cilvēktiesībam, kurus tie paši oligarhi Rīgā indē nost ar akmeņogļu putekļiem ?
    Vai tos, kurus apzaga ar oik shēmas palīdzību?

    Kāds gailis – tur dziedās pakaļ?

    Alkoholam arī cenu pacēla …. vismaz varētu nodzerties un miers, bet tagad – ne ūdeni ne vīnu vairs nevar dabūt dzert – nevar jau spēt samaksāt abus

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 14.03.2018. 18.16

    Kaut kāda rosība taču notika un joprojām notiek- Krūms un Sprūds dabūja pasēdēt. Tagad ir jauns kriminālprocess pret Sprūdu, arī Lūsi. Turpinās izmeklēšana Rimšēviča un Martinsona lietā.
    http://www.tvnet.lv/zinas/kriminalzinas/777225-spruda_lieta_par_kisezera_zemes_aferu_apsudz_ari_bijuso_tm_amatpersonu_lusi

    0
    0
    Atbildēt

    3

    QAnon > tonijs 14.03.2018. 20.23

    Ar Krūmu un Sprūdu tā bija izrēķināšanās, kaut kas līdzīgs Nirnbergas procesam, kad kara vaininieki tika padarīti par varoņiem vai cietējiem. Nevienam taču neienāk prātā ietupināt MNA shēmu autorus: Ābeli un Ločmeli, vai lielākās afēras līdzdalībnieku, Velmeru. Maz ticams, ka aiz restēm nonāks Miķelsons, Magone vai Rimševičs, ka tiks izrādīta vēlme atgriezt Latvijā Vaškēviču un Milušu, vai tiesāt tos neliešus, kas nodarījuši valstij desmitiem un simtiem miljonu lielu skādi, kā piemēram OIK afēru benificiārus, kamēr nebūt nopietni izmainīts Saeimas sastāvs par labu latviskām partijām, vai nenotiks nopiena iejaukšanās no ASV un Lielbritānijas partneru puses.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > tonijs 14.03.2018. 19.31

    Miķelsons pasēdēja, notiek Magoņa tiesa, uz beigām iet Lemberga lieta… Jā, tas viss notiek lēni un arī es gribētu bargākus spriedumus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 14.03.2018. 18.54

    DEBESS Tonij, apželojies – pelnīt miljonus un par to pasēdēt – atpūsties uz valsts rēķina – cik tur mēnesīšus

    tava pieticība ir apbrīnojama

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 14.03.2018. 19.23

    Pieplusojot Tavu asinskāri un vēlmi visus nošaut, un izdalot ar divi, sanāk normāls vidējais viedoklis.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 14.03.2018. 21.26

    Tonij nejaucies – ne man asinis, ne šaušanu vajag, pietiktu ja visus korumpantus saliktu cietumos, bet saeimas deputātus uz pārmācības namu ar darba un izglītības programmu

    naciķus kā partiju – uz stingrāko kontrolēt – iespējams pat aizliegt – to neesmu vel izdomājusi –
    uzaicināt ārvalstu – zviedru, vācu, franču , britu ekspertus – atlaist to pašu latelekom šefu un iecelt viņa vietā smuku un godīgu francūzi -iesākumam pietitku ar to

    vai tad līķu mums trūkst …

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 14.03.2018. 21.31

    “Nacionālpatriotus” vajag apvienot ar Saskaņas centru, jo viņi viens bez otra nevar.- Nacionālā apvienība “Saskaņas centrs”- skan tīri labi.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 14.03.2018. 22.25

    Meļņika un Zaharjina dežūrvoldiņa, Zatlera, varza jau bija apvienojusies ar SC, tikai Olšteina sešinieks izjauca fašistisko – neostaļinisko valsts apvērsumu.. Tavējiem promaskaviskiem izdzimteņiem, čekas kājslauķiem, zagļiem un sodomītiem ar SC ir identiska attieksme pret latviešu varoņu piemiņu 16. martā un civiliedzīvotāju masu slepkavu, sadistu, marodieru, kapu un pieminekļu apgānītāju un izvarotāju šabašu 9. maijā, pret čekas maisiem, UA dalīšanu krievu bandītiem un čekistiem un daudz cita.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 14.03.2018. 15.57

ministre tā melo – ka man kājas stīvas – tas, ka veselības nozarei piešķir naudu, nenozīmē, ka nabagiem ārstēšana ir kļuvusi vai kļūs lētāka –
pastāstiet – kas ir kļuvis lētāks?

kāpēc latvieši ir spiesti bēgt no savas valdības? No savas zemes?

Kā var būt tā, ka nav neviena pati pozitīva ziņa , neviena.

Cilvēki saka – viss it kā ir – paēduši esam, jumts virs galvas ir, ģimene ir, bet ir tāda nospiedoša sajūta . Es domāju tā sajūta ir tāpēc, ka tu -šodienas Latvijas pilsonis esi absolūti neaizsargats , nepasargāts , pirmkārt jau no paša valsts. Tie nolādētie maukas tevi var drāzt elu neievilkuši un viņiem par to vēl prēmijas un komandējumi un sociālās garantijas – tā vietā lai šos sāktu tiesāt un notiesāt pildītu cietumus

tā kā tā kaut kā – naivi cerēt ka kaut kas labs te varētu notikt

http://www.tvnet.lv/financenet/finansu_zinas/777636-finansu_ministre_ek_zinojuma_par_latviju_ir_daudz_nekorektas_informacijas

0
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 14.03.2018. 18.19

    Pozitīva ziņa žurnālistikā neskaitās ziņa, tās ir jāmeklē citur. Es šodien redzēju, kā gājputni kāšiem atgriežas un papriecājos par to.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu