Bijušais krievu spiegs cieši sadarbojies ar Trampu atmaskojoša ziņojuma aģentūras pārstāvi • IR.lv

Bijušais krievu spiegs cieši sadarbojies ar Trampu atmaskojoša ziņojuma aģentūras pārstāvi

Policisti aizsargtērpos un maskās pārmeklēja vietu, kur 4.martā tika atrasts saindēts bijušais krievu spiegs Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Foto: AP/LETA

Bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, kurš tika saindēts Lielbritānijā, netālu no Londonas, bija cieša sadarbība ar kādu britu, kurš piedalījās ziņojuma sagatavošanā par ASV prezidenta Donalda Trampa komandas sakariem ar Krievijas oficiālajām amatpersonām ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas laikā 2016. gadā. Par to ziņoja Lielbritānijas medijs The Telegraph.

Medijs vēstīja, ka Skripaļs 2010. gadā, kad sāka dzīvot Solsberi, nodibinājis ciešus sakarus ar Lielbritānijas iedzīvotāju, kura vārdu neatklāj. Šis vīrietis strādājis Orbis Businnes Intellegence izmeklēšanas privātaģentūrā, kura pieder bijušajam Lielbritānijas MI6 izlūkdienesta aģentam Kristoferam Stīlam. Stīls sagatavoja un ASV varasiestādēm nodeva Trampa “Krievijas dosjē”, kurā bija kompromitējoša informācija par ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Ceturtdien Lielbritānijas iekšlietu ministre Embera Rada paziņoja, ka Skripaļs un viņa meita Jūlija tika saindēti ar ļoti retu nervus paralizējošu vielu.

Avīze Times, atsaucoties uz avotiem valdībā, ziņoja, ka Skripaļa stāvoklis ir īpaši smags, pat pieļaujot, ka viņš “var neizdzīvot”. Savukārt viņa meitas un kāda policista, kurš pirmais ieradās notikuma vietā, veselības stāvokli vērtē cerīgāk.

Ministre Rada Lielbritānijas sabiedriskajai raidorganizācijai BBC pavēstīja, ka valdība saglabās “skaidru galvu”, izplatoties pieņēmumiem par Krievijas valdības aģentu iespējamu uzbrukumu 66 gadus vecajam Skripaļam un viņa 33 gadus vecajai meitai Jūlijai, kuri joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

“Kad mums būs visi pierādījumi par notikušo, mēs tos attiecināsim uz kādu, ja tas būs piemēroti,” viņa teica raidorganizācijai pirms paziņojuma parlamentam. “Mums jābūt ļoti metodiskiem, jāsaglabā aukstasinība un jābalstās faktos, nevis baumās,” piebilda ministre.

BBC citēja kādu informācijas avotu, kurš teicis, ka uzbrukumā izmantotā viela, domājams, bijusi retāk sastopama nekā zarīns un neesot bijusi arī nervu inde VX, kas pērn Malaizijā tika izmantota Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čenuna pusbrāļa Kima Čennama slepkavībā.

Lielbritānijas policija trešdienas vakarā paziņoja, ka Solsberi notikušais tiek izmeklēts kā slepkavības mēģinājums.

Bijušais Krievijas izlūkdienestu virsnieks Sergejs Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts pret citiem spiegiem, un viņa meita svētdien bez samaņas tika atrasti uz soliņa Solsberi pie iepirkšanās centra.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu