Elegances oderīte • IR.lv

Elegances oderīte

Modes dizainera mūzas Almas lomā luksemburgiešu aktrise Vikija Krīpsa. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Filma Neredzamais pavediens — vizuāli krāšņs attiecību stāsts

Varētu šķist, ka viss jau redzēts — mākslinieks satiek savu mūzu, viņu attiecības iet kā pa kalniem, jo radošais gars, kā šādos stāstos ierasts, ir egoistisks un nešpetns. Taču režisora Pola Tomasa Andersona filma Neredzamais pavediens (Phantom Thread) nav labvēlīga augsne klišejām — citkārt kino stereotipiskais mūzas tēls te tiek sašķaidīts druskās.

Mākslinieka — elitāra tērpu dizainera Reinoldsa Vudkoka (Deniels Dejs-Lūiss) — sastaptā sieviete Alma (Vikija Krīpsa) ne tikai ideālistiski tic mīlestībai, ir gatava uz to pacietīgi gaidīt, bet ir drosmīga un stūrgalvīga, lai spētu no tās pieprasīt to, pēc kā ilgojas. Taču, kamēr prāts aizķēries Almas un Vudkoka stāsta valgos, filmas attēlu kompozīcijas svinīgi atgādina, ka šis kino ir estētisks baudījums: 20. gadsimta 50. gadu vide, kas ieskauj tērpu mākslinieka pasauli, ir elegances kvintesence.

Jāj ar zirgu istabā

Almas tēls filmā ir neatsverams, un līdz šim nepazīstamā luksemburgiešu aktrise Krīpsa to nospēlē izcili un ar harismu, mūzas tēlam piešķirot gan dumpinieciskumu, gan grāciju un pašcieņu. Nevainojami izkārtotajā Vudkoka universā, kur, kā mākslinieks ir pieradis, viss rotē ap viņu pašu, Alma ienes dzīvīgu haosu, kas dažkārt atslābina iestīvināto ritmu, bet citkārt dizaineru tracinoši sit laukā no ierindas. Lai to izdarītu, pietiek ar skaļāku naža švīkstienu uz maizes grauzdiņa vai pārlieku skaļu dzēriena ielīšanu krūzītē.

Taču netiesājiet nabaga Vudkoku pirms laika: lai cik maniakāli pedantiski šķistu viņa rituāli, katra no šīm īpatnībām ir pasniegta satverami cilvēcīgi un patiesi — galu galā, kuru tad kādreiz nav tracinājusi galda biedra aizmiršanās, ļaujoties pārlieku skaļai maltītes izgaršošanai?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu