“Enefit” audzē peļņu un gatavojas ienākt Latvijas mājsaimniecību tirgū • IR.lv

“Enefit” audzē peļņu un gatavojas ienākt Latvijas mājsaimniecību tirgū

1
Foto: Ieva Čīka, LETA
Jānis Bethers

Pateicoties sekmīgam startam Latvijas dabasgāzes tirgū, energokompānija Enefit 2017. gadā ir sasniegusi stabilus izaugsmes rādītājus, gadu noslēdzot ar 23,5% peļņas pieaugumu un būtiski paplašinātu klientu portfeli. Kļūstot par pilna servisa enerģijas tirgotāju, Enefit aktīvi uzrunā arī Skandināvijas un Polijas patērētājus un sper jaunus attīstības soļus Latvijas tirgū, piedāvājot energoefektivitātes risinājumus un to finansēšanu uzņēmumiem, kā arī tuvākā gada laikā plāno sākt enerģijas tirdzniecību mājsaimniecībām.

Līdz ar dabasgāzes pievienošanu savam produktu piedāvājumam, Enefit pērn Latvijā realizētās enerģijas apjoms ir audzis par 15%, sasniedzot 1304 GWh. Turpinoties elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu kritumam, apgrozījums piedzīvojis tikai nelielas svārstības un bija 46,3 miljoni eiro. Tikmēr tīrās peļņas rādītāji turpina izaugsmi un salīdzinājumā ar 2016. gadu ir kāpuši par ceturtdaļu, sasniedzot 1,12 miljonus eiro. Arī klientu portfelis uzrāda būtisku izaugsmi – 17,8%, kā rezultātā Enefit pašlaik apkalpo 2413 klientu, pārdodot elektroenerģiju un gāzi 16 659 pieslēguma punktos visā Latvijā.

Pēc pērn veiksmīgi paplašinātā produktu piedāvājuma un jaunu ārvalstu tirgu apgūšanas, šogad Enefit ir gatavs spert nākamos attīstības soļus, turpinot izvērst darbību Latvijā.

Pērn esam sākuši tirdzniecību vienā no Eiropā lielākajiem enerģijas tirgiem – Polijā, kā arī jau šā gada pavasarī startēsim ar piedāvājumu Zviedrijas un Somijas patērētājiem, turklāt Skandināvijā uzrunāsim tieši mājsaimniecības. Sagatavoties šo tirgu apgūšanai bija liels izaicinājums, ņemot vērā, ka vienlaikus uzsākām gāzes tirdzniecību Latvijā un Lietuvā. Tomēr efektīvi organizēts tirgus atvēršanas process un augstā uzņēmumu aktivitāte sniedz pārliecību, ka Latvijas enerģijas tirgus ir gatavs daudz aktīvākai izaugsmei. Tāpēc šogad turpināsim attīstīt mūsu piedāvājumu gāzes patērētājiem, vienlaikus nodrošinot visiem mūsu klientiem sadarbības iespējas energoefektivitātes jautājumos un gatavosimies startam mājsaimniecību tirgū.

Energoefektivitātes risinājumu finansēšana

Sekojot attīstīto valstu enerģijas tirgu piemēram, Enefit meklē iespējas, kā piedāvāt Latvijas patērētājiem jaunus atbalsta instrumentus energoefektivitātes celšanai.

Esam izstrādājuši finansēšanas modeli, lai atbalstītu uzņēmumus, kas vēlas investēt energoefektīvu iekārtu uzstādīšanā, bet nav gatavi tos apmaksāt uzreiz. Sadarbības modelis paredz, ka mēs uzņemamies visus ar iekārtu uzstādīšanu saistītos procesus un izdevumus, savukārt uzņēmums šo investīciju sedz no enerģijas rēķinā gūtā ietaupījuma un pēc atmaksas perioda beigām iekārtas paliek uzņēmuma īpašumā. Patlaban kāpinām savu kompetenci un kapacitāti tehniskajos jautājumos, lai kopā ar sadarbības partneriem nodrošinātu visus klientiem nepieciešamos energoefektivitātes risinājumus.

Mājsaimniecību tirgus apgūšanas plāni

Pašlaik sekmīgi noslēdzas sagatavošanās darbi elektroenerģijas tirdzniecībai Skandināvijas mājsaimniecībām. Enefit piedāvājuma izstrāde Latvijas mājsaimniecībām paredzēta tuvākā gada laikā.

Pašlaik ir aizsākts darbs pie piedāvājuma izstrādes, kas tiks balstīts Skandināvijas tirgus pieredzē, klientu apkalpošanai izmantojot  gan Skandināvijas, gan arī Latvijas tirgum izstrādāto tehnoloģisko platformu. Tādējādi Latvijas patērētāji būs sava veida unikālā situācijā, jo varēs izmantot risinājumus, kas pārnesīs labāko pieredzi no aktīva un attīstīta tirgus.

 

Autors ir “Enefit” valdes priekšsēdētājs

Komentāri (1)

andrejs 07.03.2018. 21.51

“Viedoklis” vai reklāmraksts???

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu