Magoņa un Osinovska kukuļošanas tiesā nolasa apsūdzības • IR.lv

Magoņa un Osinovska kukuļošanas tiesā nolasa apsūdzības

14
Apsūdzētie - Igaunijas miljonārs uzņēmējs Oļegs Osinovskis (no kreisās) un bijušais "Latvijas dzelzceļa" vadītājs Uģis Magonis Limbažu rajona tiesā septembrī. Foto: Ieva Leiniša, LETA
Ieva Cielava

Laikā no 2014. gada beigām līdz 2015. gada sākumam bijušais Latvijas dzelzceļš prezidents un valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis izmantojis savu dienesta stāvokli, vienojoties ar igauņu uzņēmēju Oļegu Osinovski par kukuļa pieņemšanu. Tā piektdien Limbažu rajona tiesā informēja krimināllietas prokurore Evita Masule. Pēc tam, kad vairākās tiesas sēdēs netika sākta lietas skatīšana pēc būtības un vairākas tiesas sēdes atceltas, 2. martā beidzot tika nolasīta krimināllietas apsūdzības saīsinātā versija, apstiprinot iepriekš neoficiāli izskanējušās ziņas.

Laikā no 2014. gada beigām līdz 2015. gada sākumam Uģis Magonis un Oļegs Osinovskis viņam piederošās kompānijas Skinest Rail interesēs vienojušies, ka Latvijas amatpersona nodos uzņēmējam 800 tūkstošus eiro lielu kukuli par to, ka viņš, izmantojot savu dienesta stāvokli, izrāda labvēlīgu attieksmi un atbalstīs igauņu miljonāram piederošo kompāniju SIA LDZ ritošā sastāva serviss veiktajā iepirkumā par četru lietotu dīzeļlokomotīvju 2TE116 iegādi, kā arī par to, ka viņš, izmantojot savu dienesta stāvokli, panāks, ka Krievijas Federācijas AAS Krievijas dzelzceļš augstākās amatpersonas tiekas ar Osinovskim piederošās Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas amatpersonām, lai panāktu līguma noslēgšanu par Krievijas dzelzceļš lokomotīvju remonta pakalpojumiem.

2015. gada 15. jūlijā Osinovskis ieradies Magoņa dzīvesvietā Amatas novadā un lūdzis samazināt kukuļa summu. Pārrunu gaitā abi vienojušies samazināt summu līdz pusmiljonam eiro. Par 500 eiro mazāka summa no Oļega Osinovska automašīnas tika pārcelta Magoņa dienesta mašīnas bagāžniekā šosejas Rīga – Tallina 137. kilometrā 6. augustā. Par naudas nodošanu viņi telefoniski vienojušies tikai dienu iepriekš.

Noziegumu izdevās fiksēt KNAB, sadarbojoties ar Igaunijas kolēģiem. Sagaidījuši, kad Magoņa šoferis iestūrē Latvijā, netālu no Salacgrīvas KNAB mašīnu apturēja un veica pārmeklēšanu, atrodot naudu. Osinovskis gan liedzas – kukulis tas neesot bijis. Naudu viņš Magonim devis pilnīgi legāli un tā paredzēta godīgiem mērķiem. Tos atklāt pirms liecību sniegšanas tiesā gan nevēlas ne Magonis, ne Osinovskis.

Pēc apsūdzības nolasīšanas Uģis Magonis paskaidroja, ka tai nepiekrīt, bet Osinovskis paziņoja, ka apsūdzība viņam nav saprotama. Tā kā apsūdzībā nav precizēts, kad un kur viņš Magonim piedāvājis kukuli, par ko apsūdzēts. Šādā veidā viņam esot liegtas likumā paredzētās tiesības aizstāvēt sevi. “Nevaru pierādīt, ka tajā laikā esmu lasījis grāmatiņu bērniem,” viņš norādīja uz grūtībām pierādīt savu alibi.

Pēc apsūdzības nolasīšanas liecības sniegt tika aicināts bijušais LDZ ritošā sastāva serviss ražošanas direktors un valdes priekšsēdētāja vietnieks Ivars Rullis, kurš piedalījās arī lokomotīvju iepirkuma komisijā. Liecinieks noliedza, ka Uģis Magonis būtu ietekmējis šī iepirkuma rezultātu, lobējot Skinest Rail intereses.

Kā tiesā piektdien liecināja Rullis, sākotnējais atteikums iegādāties lokomotīves no Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas sagatavots viņa uzdevumā, jo valdes priekšsēdētāja bijusi atvaļinājumā. Tāpat Rullis liecināja, ka jau pēc jaunākā lēmuma tomēr iegādāties lokomotīves LDz Cargo esot apņēmies iznomāt visas četras lokomotīves. Tomēr to, kādā formā LDz Cargo apņēmies iznomāt šīs lokomotīves – vai tas bija līgums, vēstule vai mutiska vienošanās – Rullis neatminējās.

No lietas materiāliem izriet, ka LDz Cargo ir parakstījis dokumentu, kas apliecina uzņēmuma gatavību iznomāt lokomotīves, kā arī cenu, par kuru ir noslēgta vienošanās. Magonis šajā sarunās nav piedalījies, tiesā piektdien atbildēja Rullis.

Vidzemes rajona tiesa Limbažos Magoņa kukuļošanas krimināllietā 16.martā plāno nopratināt Magoņa šoferi, vēsta LETA.

Kā ziņots, janvārī tiesa atsāka izskatīt krimināllietu, kurā uz apsūdzēto sola sēdušies bijušais Latvijas dzelzceļa valdes priekšsēdētājs Magonis un Igaunijas uzņēmējs Osinovskis. Iepriekš tiesa atcēla Magonim uzlikto aizliegumu tikties ar Igaunijas miljonāru uzņēmēju Osinovski, kā arī samazināja drošības naudu no 400 000 eiro līdz 200 000 eiro, samazināto daļu atmaksājot naudas iemaksātājam.

Komentāri (14)

Sskaisle 03.03.2018. 17.34

un vēl – kad klausījos raidījumu 1:1 Reders :Rimševics – Rimševics saka vārdus – ja es būšu valstij vajadzīgs – un ziniet – tai brīdī kaut kāds de ja vu no Senajām Atēnām, no Senās Griekijas man nostrādāja

un …. skatos gaidu , cenšos saprast – ir valstij tiesā pret Guseļņikova norvik banka vajadzīgas Rimševica zināšanas, jeb tur jau deputāti visi ir uzpirkti – reklamē norvik un saņem procentes

nu kā lai saka – īstenībā dzīvojam ļoti interesantā laikā , ļoti –

es gan palieku cieta komuniste – būtu mana teikšana – visiem korumpantiem mantas konfoskācija reizē ar visiem pirmās pakāpes ģimenes locekļiem un mūža ieslodzījums

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 03.03.2018. 17.20

man ir žel, ka man pasliktinās atmiņa – aizmirsu kā sauca režisoru amerikāņu filmai – Visi prezidenta vīri. Kādreiz varēju “spīdēt” ar izcilu atmiņu. Bet – ne par to runa un pat ne par smukulīti RR. bet – tā filma man palikusi prātā ar vienu frāzi – kuru saka viens no žurnālistiem ( neatceros Hofmans vai Redfords) – ja vien Džefersons zinātu, kas šobrīd notiek ASV , ka korupcijā ir iesaistīts pats ASV prezidents ,… viņš – nabaga Džefersons kapā apgrieztos …

Un es sekoju lidzi, kas notiek šobrīd Latvijā un skaidrs, ka es vairāk nesaprotu nekā saprotu, bet tas , ko es saprotu – tādu frāzi kā teica tie seksīgie smukulīši – tāda Latvijā neviens šobrīd nepateiktu, jo vispār nedomā tādā kategorijās – gods, cieņa, godaprāts, sirdsapziņa, valsts, nācija, kopīga lieta, kopīgas vērtibas. Nu nedomā tādās kategorijās ne tādi magones, ne tādi čekas kalpi literāti – ne tādi šodienas žurnālisti.

Vai es tā domāju? – Nē. Es arī tā nedomāju, jo man svarīga ir mana sirdsapziņa un mans miers un es drīzāk iederos kategorijā -tai zirgu kategorijā , kurai klapes uz acīm, lai iet savu taisno ceļu un ne pa labi, ne kreisi neblisinās,

+3
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > Dusma 03.03.2018. 17.29

    vēl – katru reizi , kad paņemu rokās Tumana H Varoņi un varonība Senajā Gfrieķijā – vispirms es noškendējos par tiem idioitiem , kuri izdevuši gramatu 5 kg smagu -nevaru noturēt – bet kad sāku lasīt – es it kā teleportējos uz citu pasauli un gūstu milzīgu baudu visu dzirdēt, redzēt un saprast , vai samierināties, ja Tumans saka – raksta – to mēs vairs neuzzināsim.

    Tā ir tāda Debesu svētība – Tumans, viņa grāmata un Senā Grieķija , bet – ne par to , protams.

    Būtībā – ja izlasa to grāmatu – vajag tikai samainīt vārdus sengrieķu vietā salikt -šodienas un viss jau ir bijis – nekā jauna zem šīs saules …

    Bet – atkal – cik šausmīgi interesanti – interpretācija – kā mēs – es Tumans utt, uz visu paskatamies. Es uzaugu ar man iemācīto , ka Temistokls bija ģenijs un grieķu demokrātijas upuris – nu ka demokrātija tomēr nav bez defektiem – lasu, ka Tumanam ir pavisam cits viedoklis , cik alkatīgs , varaskārs, korumpēts, īsi sakot – ļauns bija Temistokls.

    Bet – jautājums paliek atklāts – vai bez Temistokla mēs būtu , t.i. se nie grieķi būtu uzvarējuši persiešus?

    Un nē – nekādā gadījumā nedomājiet, ka es kaut kādu mušu magoņi ar temistoklu salīdzinu – nē – tik traki ar mani nav , bet tās matrices, tās matrices

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 04.03.2018. 23.47

pavisam citā sakarībā man bija , t.i. man ieteica noklausīties šo diskusiju

Runa ir par saeimas piešķirtajiem neatcerros cik tur simtiem tūkstošiem mūsu kopējās naudas vienam dzejniekam Imantam Ziedonim, protams, runa ir par viņa piemiņu , ne naudas ierakšanu kapā vai nosūtīša nu Visumā

Noklausījos un sapratu, ka latviešu tautai korupcija, dzīvošana uz mazākā un neaizsargātākā
rēkina – ir norma .
Mani satriec jaunās paaudzes korumpētība jau tādā domāšanas līmenī, tādā attieksmes līmenī pret morāli, vērtībām utt

Luk, 49:26 minūtē uzstājas Upmane Holšteina un saka apmēram tā, ka esot jāsaprot, ka visiem naudiņa nepietiek, visi nevar dabūt sev vietiņu zem deķa, ka šo vietiņu, jeb konkrētajā situācijā – milzu naudiņu var saņemt vien daži enerģiskākie un labākie cilvēki.

Nu piedodiet – nu kas tas ir ja ne korupcijas atbalstīšana? Kāpēc Magonis nedrīkst, bet Upmane – HOLŠETEINA drīkst cīnīties – t.i. paņemt par mūsu kopējo naudiņu ?

Vai šo naudiņu ziedonim saņema pēc diskusijām sabiedrībā , pēc visu vajadzību kultūrā
apzināšanas un izvērtēšanas ?
kas jauns ir intervija ar MZ – viņa saka, ka pat ja literāti bija saistīti ar čeku, bet viņi taču vadīja Atmodu. Un es viņai absolūti nepiekrītu. Ja Atmodu vadītu tie literāti, kuri nebija saistīti ar čeku pat ziņotāju līmenī – visticamāk, ka mēs šodien dzīvotu labāk un laimīgāk kā igauņi.

Sarunas beigās viena meitene saka, ka mums visiem ir vienādas iespējas – nu kāpēc atkal tāda prasta muldēšana? Nekad nav bijis un nekad arī nebūs vienādas iespējas, jautājums varētu būt par šo iespēju nevienlīdzības samazināšanu. Cik ir tādu Latvijas bērnu, kuri vares sēdēt korumpantu šķūnī un attīstīt savas radošās spējas un cik būs tādi, kuriem būs jāstrādā 12 – -16 stundas diennaktī..

Pēdējais apgalvojums ir par manu audzubērnu , kurš tādas stundas savulaik strādāja narvesenā.

Bezcerīgi tomēr …. https://www.youtube.com/watch?v=8Hu1czdfF28

+2
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 05.03.2018. 03.19

    Neapskaud igauņus- viņiem ir aukstāks nekā mums un nesen bija zemestrīce.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu