Putins ikgadējā uzrunā lielās ar jauniem kodolieročiem • IR.lv

Putins ikgadējā uzrunā lielās ar jauniem kodolieročiem

16
Kadrs no Vladimira Putina uzstāšanās prezentācijas, kurā datorgrafikā parādīta virsskaņas raķete. Foto: EPA/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien ikgadējā runā par valsts stāvokli Krievijas parlamenta abu palātu kopīgā sēdē paziņoja, ka Krievija ir izstrādājusi jaunus kodolieročus, tai skaitā spārnoto raķeti un zemūdens aparātu, ko ienaidnieks nespēšot pārtvert, vēsta LETA.

Viņš paziņoja, ka spārnotā kodolraķete izmēģināta pērnā gada rudenī un tai esot neierobežots darbības rādiuss un ļoti liels ātrums. Raķete esot spējīga pārvarēt jebkuru pretgaisa aizsardzību. Savukārt lielu ātrumu sasniegt spējīgais zemūdens aparāts var nest kodolgalviņu un tikt izmantots pret lidmašīnu bāzeskuģiem un bāzēm piekrastē. Putins arī atklāja, ka Krievija izmēģinājusi jaunu starpkontinentālo ballistisko raķeti “Sarmat”, kuras darbības rādiuss un kodolgalviņu skaits pārsniedzot līdz šim sasniegto.

Putins skaidroja, ka līdz ar jauno ieroču radīšanu ASV vadītā NATO pretraķešu aizsardzības sistēma kļuvusi “nelietojama”, turklāt tas faktiski arī nozīmējot galu, pēc Putina teiktā, Rietumu centieniem kavēt Krievijas attīstību.

“Tiem, kas pēdējo 15 gadu laikā centušies uzkurināt bruņošanās sacensību, cenšas iegūt vienpusēju pārākumu pār Krieviju, ieviesuši nelikumīgas sankcijas ar mērķi apturēt mūsu valsts attīstību, es jums pateikšu – tas viss, kam jūs centāties traucēt, likt šķēršļus, īstenojot šādu politiku, jau ir noticis. Krieviju apturēt neizdevās,” sacīja Putins.

“Nevienam pasaulē nekā tāda nav,” viņš uzsvēra. “Kādu dienu tas var rasties, bet līdz tam laikam mēs būsim attīstījuši kaut ko jaunu.”

Viens no jaunajiem ieročiem ir starpkontinentālā virsskaņas raķete “Avangard”, kas uz mērķi var traukties ar ātrumu, kas 20 reizes pārsniedz skaņas ātrumu un trāpīt “kā meteorīts, kā komēta”.

Jauno ieroču, kuriem Rietumos līdzvērtīgu nav, attīstīšana bijusi reakcija uz ASV izstāšanos no Aukstā kara gadu līguma, ar kuru aizliegta pretraķešu aizsardzības sistēma, un ASV centieniem attīstīt pretraķešu aizsardzības sistēmas, skaidroja prezidents. ASV Krievijas sūdzības ignorējušas, piebilda Putins. “Neviens mūs neklausījās,” viņš sacīja. “Tagad jūs mūs klausāties.”

Jaunie ieroči palīdzēs nodrošināt globālo stabilitāti un pārvilkt svītru centieniem vājināt Krieviju, pārliecināts Putins.

Vēl viena bruņojuma sistēma “Kinžal” jau ir izvietot Krievijas Dienvidu kara apgabalā. Virsskaņas raķete, ar ko var tikt apbruņoti lidaparāti, var trāpīt mērķiem 2000 kilometru attālumā, sacīja Putins.

Kas bija Putina vēstījumi un kam tie domāti?

Putina vēstījums ceturtdien sastāvēja no divām daļām – tas bija domāts gan Krievijas, gan arī ASV varas pārstāvjiem. Savukārt otrā daļa vairāk līdzinājās kara pieteikumam, uzskata politologs Ivans Preobraženskis. Visi politikas vērotāji Putina uzstāšanos komentēja kā priekšvēlēšanu diktētu programmu.

Putins savā runas pirmajā pusē veltīja ekonomikas, sociālās jomas un jaunu projektu izklāstam, bet otrā daļa faktiski pārvērtās par Krievijas jauno ieroču prezentāciju, raksta Preobraženskis. Politologs norāda, ka Putina sociāli ekonomiskais vēstījums iemidzināja zāli, bet skaļie apgalvojumi par progresu un attīstību, kā arī ap triljonu rubļu vērtie jaunie projekti optimismu neradīja, jo klausītājiem nekļuva skaidrs, kur valsts tuvākajos sešos gados ņems naudu šiem projektiem.

Pēc politologa domām, šīs Putina uzstāšanās dramaturģija kļuva skaidra, kad viņš otrajā daļā sāka stāstīt par militārajiem sasniegumiem. Preobraženskis uzskata, ka uzstāšanās dramaturģija bija būvēta, lai klausītāji saprastu – tik jauki, kā tās pirmajā daļā stāstītais, Krievija varēs dzīvot tikai, ja būs jauni ieroči un raķetes, kas radīti 18 gados, kopš Putins vada valsti.

Spārnoto raķešu aizsardzībā Krievijā augšot arī jaunā ekonomika, un vakar kļuva skaidrs, ka Krievijas zinātnei, tāpat kā PSRS laikos, jāstrādā aizsardzības vajadzībām, pēc Putina runas raksta politologs. Viss pārējais ir tikai blakus produkts karaspēka modernizācijas mērķim.

Putina runa arī skaidri parādīja, ka Krievijai vispār nav sabiedroto, uzskata Preobraženskis. Ir tikai “stratēģiskais partneris” – Ķīna, ir “svarīgs partneris” – Indija. Tāpat Krievijai eksistē daudz “starptautisko organizāciju”, sākot ar ANO. Ienaidnieks, pēc Krievijas prezidenta teiktā, ir tikai viens. Tās ir ASV, kas Krieviju piespiedušas bruņoties un tagad turpinot draudēt. NATO un ES viņa runā tika pieminētas tikai kontekstā ar ASV.

Savukārt vācu raķeštehnikas eksperts Roberts Šmukers uzskata, ka Putina raķešu attīstības plāni ir pilnīgi neticami. Tuvākajos gados Krievija nav spējīga radīt tādu spārnoto kodolraķeti, par kuru stāstīja Putins ceturtdien, apgalvo eksperts aģentūrai DPA. Minhenes universitātes aviācijas un kosmosa tehnikas profesors Šmukers teica, ka “šī lietiņa būtu pārāk smaga. Nespēju iedomāties, ka viņi [krievi] spētu radīt mazu lidojošu kodoltermisku reaktoru”.

Šmukers šo Putina paziņojumu uzskata par lielīšanos. Tas pats attiecas uz otru Putina pieminēto ieroci – virsskaņas raķeti. Viņš teica, ka paziņojumi par šāda ieroča radīšanu parādās regulāri un saskaņā ar tiem Krievija un Ķīna šajā jomā ir veiksminieces. Taču šie paziņojumi, pēc profesora domām, nav ticami.

“Virsskaņa ir viens no tiem “melnajiem punktiem”, kuros mums [cilvēcei] pagaidām nav ieroča,” teica Šmukers. Milzīgais ātrums rada visiem materiāliem ekstrēmi augstu slodzi, stāsta profesors, turklāt tāda ieroča izmēģinājumi būtu ļoti dārgi. Virsskaņas ātrums vismaz piecas reizes pārsniedz parastas skaņas ātrumu.

Īsi un ne bez ironijas devas Putina vairāk nekā divas stundas ilgušo uzstāšanos 1. martā Krievijas Federālās sapulces pārstāvjiem atspoguļoja Krievijas TV “Doždj”. Lasiet šeit.

Komentāri (16)

J.Biotops 02.03.2018. 10.46

Sasniegumu ticamība šoreiz nav būtiskākais. Puķina plātība jāskata kontekstā ar notiekošo Sīrijā un citur paaulē.
Pirmais mēģinājums panākt Krievijas pārsvaru un nolikt pie vietas nicināmos pindosus neizdevās. Sīrijā ihatmņetus sūtīja ne jau pēc naftas, bet panākt, lai rietumu televīzijās caurām dienām drillētu pāris amerikāņu līķus un pareizi runājošus gūstekņus. Tā formēta sabiedriskā doma ātri vien panāktu jeņķu izvākšanos un absolūtu Krievijas dominanti. Pie Baraha Husiena Kāviņusauc tā būtu izdevies, bet šoreiz pavisam negaidīti… AC-130, iznīcinātāju aizsargāti, kopāar lidgriežiem nokopj ihtamņetus, lai nebūtu kārdinājuma iejaukties no krievu tuvējām bāzēm Latakijā, Tartusā pagriež dežurējošos B-52. Un neviena pindosa līķa, tikai ihtmņetu drūzma pie elles vārtiem. Pēc tādas izgāšanās pat visprogresīvākie humānisti nesāks brēkt par Krievzemes diženumu un nepieciešamību pielabināties Puķinam.
Otrais mēģinājums – videoizrāde manēžā. Tagad pasaules prese apcer Krievijas sasniegumus un vienalga, vai lamā vai apsmej, vai atbalsta, vai baidās (tas, protams, pat labāk par atbalstu). Galvenais – troksnis iespaidos sabiedrisko domu un caur to – ne tikai Gabrielus un citus tradicionālus krievmīļus, bet arī normālus politiķus. HTB jau iebrēcās, ka tagad gan būšot jāsāk runāt ar Puķinu kā nopietnu zēnu.
Humānisti un pacifisti neiedziļināsies, vai fantastiskās tehnoloģijas tiešām krievam pa spēkam. ASV un NATO lamāšanai un cilvēces progresa aizstāvībai kopā ar krieviem tehniski sīkumi mazsvarīgi. Galvenais – pieglaimīgi runāt par pašu pašu… Un atvēlēt brīvu vaļu Krievija interešu zonās. Citādi…

+4
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.Biotops 02.03.2018. 14.10

    tik un tā es domāju, ka galvenais Sīrijā ir cīņa par naftu …

    kas attiecas uz informācijas ticamību – es lieku 50:50 – es tā arī nesaprou, kā Krievija var būt ANO padomē, ja pasaule vinu vaino slimnīcas apzinātā mērķtiecīgā bombardēšanā –
    tiek melots un man ir baigās aizdomas , ka melo visi visiem

    0
    -4
    Atbildēt

    1

    QAnon > Dusma 02.03.2018. 14.13

    “Visi melo visiem”, nozīmē centienus attaisnot fašistu Krieviju, kas Sīrijā apzināti bumbo skolas un slimnīcas. Pasludināt visus mūsu politiķus par zagļiem, jāsaprot, kā uzmanības novēršana no Vienotības, JKP un SC.

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > altinyildiz 02.03.2018. 15.48

    protams, protams – es mīlu putinu un domāju, kā viņam palīdzēt palaist atombumbu – to jau tikai naciķis spēj izdēt

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

J.šveiks 03.03.2018. 17.32

šeit var izlasīt par sārkanās armijas zvērībām Eiropā 2. pasaules kara laikā, par kurām sen rakstīja rietumu presē, tagad topašu raksta krievi
http://agonia-ru.com/archives/17577

+2
0
Atbildēt

0

J.šveiks 03.03.2018. 10.22

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu