Portāls: Noslepkavotais slovāku žurnālists izmeklējis politiķu saistību ar itāļu mafiju • IR.lv

Portāls: Noslepkavotais slovāku žurnālists izmeklējis politiķu saistību ar itāļu mafiju

2
Piemiņas sveces noslepkavotajam slovāku žurnālistam Janam Kuciakam un viņa draudzenei Martinai Kušnirovai Bratislavā. Foto: Reuters/LETA

Noslepkavotais slovāku žurnālists Jāns Kucjaks izmeklējis nozīmīgu politiķu saistību ar itāļu mafiju, trešdien paziņoja ziņu portāls, kura labā viņš strādāja.

Portāls “Aktuality.sk” pusnaktī publicēja Kucjaka pēdējo, nepabeigto rakstu par politiķu iespējamām saitēm ar itāļu uzņēmējiem, kuri saistīti ar bēdīgi slaveno itāļu mafijas sindikātu “‘Ndrangheta”, kas darbojoties Slovākijas austrumos.

“Diviem cilvēkiem, kas saistīti ar Itālijā mafijas lietā apsūdzētu vīrieti ik dienu ir piekļuve valsts premjerministram” Robertam Fico, savā rakstā “Itāļu mafija Slovākijā: Tās taustekļi iesniedzas politikā” apgalvo Kucjaks. “Ar mafiju saistīti itāļi Slovākijā ir atraduši otrās mājas. Viņi sāka biznesu, saņemot subsīdijas, Eiropas Savienības fondus, bet īpaši veidojot attiecības ar ietekmīgiem cilvēkiem politikā, pat Slovākijas Republikas valdības birojā,” rakstījis noslepkavotais žurnālists. “Viņiem piederēja vai joprojām pieder desmitiem kompāniju. Viņu īpašumu vērtība ir desmitiem miljoni eiro.”

27 gadus vecā Kucjaka un viņa draudzenes Martinas Kušnirovas līķi ar šautām brūcēm tika atrasti svētdienas vakarā pāra mājā Veļka Mačā Bratislavas austrumu pievārtē. Kucjaks ir pirmais žurnālists, kas noslepkavots Slovākijā kopš tā kļuvusi par neatkarīgu valsti, raksta LETA.

Valdība par palīdzību slepkavu atrašanā piesolījusi miljonu eiro lielu atlīdzību.

Kucjaka Slovākijā strādājošais kanādiešu kolēģis Toms Nikolsons jau otrdien pieļāva, ka ar šo slepkavību varētu būt saistīta itāļu mafija. Arī policija atzinusi, ka slepkavība, visticamāk, saistīta ar Kucjaka profesionālo darbību.

Kā otrdien laikrakstā “Sme” publicētajā intervijā apgalvoja Nikolsons, neilgi pirms savas nāves Kucjaks viņam stāstījis, ka tobrīd gatavojis rakstu par itāļu mafijas iespējamo iesaisti Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izkrāpšanā Slovākijā. Piešķirot intervijai vēl sensacionālāku raksturu, “Sme” ziņoja, ka diviem Slovākijā strādājošiem itāļu uzņēmējiem esot kopīgi darījumi ar vienu no Fico padomniekiem.

Tikmēr opozīcija jau pieprasījusi policijas priekšnieka Tibora Gāspāra un iekšlietu ministra Roberta Kaliņāka demisiju.

Bratislavā trešdien un piektdien plānoti pret korupciju vērsti protesti.

Otrdien uzrunājot žurnālistus, premjers opozīcijai pārmeta nepamatotu apsūdzību izvirzīšanu. Fico arī apsūdzēja opozīciju, ka tā notikušo izmanto, lai vērstos pret valdību.

Fico, kurš savulaik žurnālistus nosauca par “netīrām antislovāku prostitūtām”, otrdien tikās ar Slovākijas vadošo mediju redaktoriem, lai apliecinātu valdības apņēmību “aizsargāt vārda brīvību un žurnālistu drošību”.

Nikolsons tikmēr žurnālā “Politico” raksta, ka Slovākijas “drošības dienests jau zina gangsteru vārdus. Mēs ar Jānu izmantojām noplūdinātus izlūkošanas dokumentus”. “Slovāku organizētās noziedzības grupējumi nekad nav nogalinājuši žurnālistus, pat sliktajos laikos. Toties itāļu mafijas bandas šādus sirdsapziņas pārmetumus nav izrādījušas,” piebilst kanādiešu žurnālists.

Tikmēr politikas eksperts Grigorijs Mesežnikovs aģentūrai AFP uzsvēris, ka slepkavība un tās iespējamā saistība ar Slovākijas politisko eliti “var izraisīt politisku zemestrīci”. “Sarkanā līnija ir pārkāpta. Šī lieta līdz pamatiem var satricināt valdošo partiju “SMER-SD”,” uzskata Mesežnikovs.

Kucjaks regulāri rakstīja portālam “Aktuality.sk”. Viņš koncentrējās uz valdošajiem sociāldemokrātiem pietuvināto uzņēmēju izvairīšanos no nodokļiem. Rudenī Marjans Kočners – viens no uzņēmējiem, par kuriem rakstīja Kucjaks, – atklāti draudējis žurnālistam, solot publicēt līdzīgus “atkritumus” par viņa ģimeni. Kucjaks vēlāk sociālajā tīklā “Facebook” rakstīja, ka policija neesot reaģējusi uz viņa sūdzību.

Gāspārs apsolījis nodrošināt visus pieejamos resursus Kucjaka slepkavības izmeklēšanai, raksturojot to kā “nopietnāko uzbrukumu žurnālistiem” Slovākijā. Slovāku izmeklētāji šajā lietā sadarbojas ar Čehijas un Itālijas varasiestādēm, kā arī ar Eiropolu, paziņoja Kaliņāks.

Ja slepkavība ir saistīta ar Kucjaka darbu, tas ir “bezprecedenta uzbrukums mediju brīvībai un demokrātijai”, atzina Fico.

Uzņēmums “Axel Springer Slovakia”, kam pieder “Aktuality.sk”, norādījis, ka ir “šokēts un sašutis par nežēlīgo uzbrukumu” un solījis sniegt visa veida palīdzību izmeklēšanai.

Komentāri (2)

QAnon 28.02.2018. 20.35

Maz ticams, ka Austrumeiropā, kur kā pa savu kabatu darbojas pasaulē lielākā teroristu, naudas atmazgātāju, ieroču, preču un narkotiku kontrabandistu, slepkavu un cilvēku tirgotāju Krievijas FSB un organizētā noziedzība, atrodas iespējas Itāļu mafijai. Korumpētie politiķi ar kompartijas un represīvo orgānu darbinieku noziedzīgo pagātni arī ir tuvāk krieviem, nekā kulturāliem itāļiem.

0
0
Atbildēt

0

traductrice 28.02.2018. 18.43

Maltā nogalina žurnālistu, Slovākijā nogalina žurnālistu… ES struktūrfondi tāda sava veida “netīrā” nauda, izrādās, vien ir, ko savās savtīgās interesēs izmantojuši bandīti un korumpēti politiķi. Gandrīz nekas no tās nenonāk sabiedrības labumam, un ne tikai pie mums.
Jācer, ka izdosies atšķetināt šīs slepkavības.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu