ABLV bankas akcionāri nolemj likvidēt banku • IR.lv

ABLV bankas akcionāri nolemj likvidēt banku

18
Foto: Ieva Čīka, LETA

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) pieņemtu lēmumu par likvidācijas procesa uzsākšanu, AS “ABLV Bank” ārkārtas akcionāru pilnsapulce pirmdien pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju, aģentūra LETA uzzināja bankā.

“Ņemot vērā līdz šim Latvijā notikušos maksātnespēju un likvidācijas procesus, uzskatām, ka tas ir pareizākais lēmums, kādu bija iespējams pieņemt pēc Eiropas Centrālās bankas paziņojuma par likvidācijas procesa uzsākšanu. Bankas finanšu stāvoklis ir teicams, tāpēc mums jārūpējas par katru klientu un viņa tiesību aizsargāšanu,“ paziņojumā medijiem pauda “ABLV” bankas valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis. “Lēmums ir ļoti smags, bet šajos apstākļos visatbilstošākais,” uzsvēra Bernis.

23.februārī Eiropas Centrālā banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt likvidācijas procesu, kas jāīsteno atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem.

Plašāku informāciju par šo lēmumu “ABLV Bank” pārstāvi plānojot sniegt otrdien, 27.februārī.

“ABLV Bank” piecu dienu laikā jāiesniedz Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) iesnieguma projekts par pašlikvidāciju, savukārt likvidatoru jāievēlē kredītiestādes akcionāru sapulcei, paredz Kredītiestāžu likums.

Lēmumam par pašlikvidāciju jāpievieno pēdējo kredītiestādes pārskatu, kas atspoguļo finanšu stāvokli pārskata perioda beigās, un ziņas par iespējamo likvidatoru.

FKTK 30 dienu laikā pēc tam, kad saņemti visi nepieciešamie dokumenti, kuri apliecina minēto informāciju, pārbaudīs, vai kredītiestāde spēj noteiktajā termiņā un pilnā apmērā izpildīt tās grāmatvedības reģistros reģistrētās saistības pret kreditoriem, un iesniegs Eiropas Centrālajai bankai (ECB) lēmuma projektu par kredītiestādei izsniegtās darbības licences anulēšanu.

Likumā noteikts, ka kredītiestādes pašlikvidāciju veic akcionāru sapulces ievēlēts likvidators. Pabeidzot kredītiestādes pašlikvidāciju, likvidators pieņem lēmumu par pašlikvidācijas pabeigšanu un iesniedz to FKTK.

FKTK pārstāve Ieva Upleja aģentūrai LETA sacīja, ka komisija pagaidām nav oficiāli saņēmusi informāciju par “ABLV Bank” akcionāru lēmumu, tādēļ nevar apstiprināt informāciju par bankas likvidācijas procesa uzsākšanu, līdz ar to nevar arī to komentēt.

FKTK, izpildot ECB instrukciju, kopš 19.februāra uz laiku noteica “ABLV Bank” maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā. Savukārt naktī uz sestdienu, 24.februāri, FKTK, ņemot vērā, ka ECB nav devusi instrukciju atcelt noteiktos maksājumu ierobežojumus, nolēma, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība.

“ABLV Bank” atzina, ka FKTK lēmums pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process. FKTK lēmumu “ABLV Bank” saistīja ar politiskiem apsvērumiem.

“ABLV Bank” problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija (“FinCEN”) februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas “ABLV Bank” par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. “FinCEN” publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka “ABLV Bank” vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

ASV finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere iepriekš atzīmēja, ka “ABLV Bank” ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu. “Turklāt “ABLV Bank” ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem,” viņa sacīja.

Bankā iepriekš uzsvēra, ka tās aktīvu apjoms ir pietiekams, lai visu klientu un kreditoru prasības tiktu apmierinātas. Visi noguldījumi, kas garantēti Noguldījumu garantiju likumā, tiks izmaksāti ar “ABLV Bank” līdzekļiem.

“ABLV Bank” kontā Latvijas Bankā piektdien, 23.februārī, bija 693,988 miljoni eiro, kas ir par 78,4% vairāk nekā pagājušā gada beigās, liecina bankas publiskotajā informācijā. Vērtspapīros “ABLV Bank” 23.februārī bija ieguldījusi 939,104 miljonus eiro, kas ir par 47,5% mazāk nekā pagājušā gada beigās, kad banka vērtspapīros bija ieguldījusi 1,788 miljardus eiro, bet nepabeigtie darījumi ar vērtspapīriem veidoja 409,082 miljonus eiro.

Vienlaikus publiskotie finanšu rezultāti arī atklāj, ka “ABLV Bank” aktīvi 23.februārī bija 3,311 miljardu eiro apmērā, kas ir par 10,2% jeb 374,512 miljoniem eiro mazāk nekā pagājušā gada beigās, kad bankas aktīvi bija 3,685 miljardu eiro apmērā.

“ABLV Bank” kasē skaidra nauda 23.februārī bija 12,002 miljonu eiro apmērā, bet “ABLV Bank” prasības pret bankām bija 80,145 miljonu eiro apmērā. Kredītos “ABLV Bank” 23.februārī bija izsniegusi 963,8 miljonus eiro. Savukārt noguldījumos banka bija piesaistījusi 2,107 miljardus eiro, kas ir par 21,1% mazāk nekā pagājušā gada beigās, kad “ABLV Bank” noguldījumos bija piesaistījusi 2,672 miljardus eiro.

Pēc aktīvu apmēra “ABLV Bank” 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem – Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei – uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas akciju.

Komentāri (18)

kolpants 27.02.2018. 17.17

Очевидно, от НА стОит ожидать в ближайшее время некие публичные активности в плане “какие же сволочи эти русские евреи, приняли решение самоликвидироваться, лишь бы патриотам Латвии администраторам неплатежеспособности не дать заработать непосильным трудом несколько миллионов”!

А пока в сухом остатке как причину имеем доклад FINcen, по которому США даже не считают нужным поделиться деталями с правоохранительными органами Латвии. Элегантно сказано “не ваше собачье дело, на каких фактам мы основывались, ваше дело проглотить”.
Остается надеяться, что эти факты будут убедительнее, чем белый порошок на трибуне ООН. Хотя..даже если эти факты и окажутся уровня “наш посол в Латвии просто слышал такие слухи”, то..ну кто им что возразит? Латковский, что ли, напишет гневное письмо? Утрутся и все… Это же..стратегический партнер!

0
0
Atbildēt

0

tonijs 27.02.2018. 00.08

Tagad skaidrs, kāpēc Sprūds tik ātri savāca pusmiljonu, lai tiktu brīvībā- viņš gatavojas likvidēt AB.LV.

+2
-2
Atbildēt

2

    andrejs > tonijs 27.02.2018. 12.52

    Tur jau Velmers būtu priekšā ar “pateicībām” vajadzīgajām partijām…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    tonijs > tonijs 27.02.2018. 20.12

    2013.gads. Divu dažādu Saeimas frakciju deputāti Parādnieks un Augulis iesniedz kopēju priekšlikumu, ar kuru būtiski sašaurina kredītiestādes administrātoru pretendentu loku maksātnespējas procesā. Interesanti. Ļoti interesanti. pic.twitter.com/clYLvYrNpH

    — Ainars Latkovskis (@a_latkovskis) 26. februāris 2018. gads.
    http://jauns.lv/raksts/zinas/271617-deputats-latkovskis-atklaj-kas-velejies-panakt-bankas-likvidatoru-visvarenibu

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 27.02.2018. 13.03

Egils Līcītis: Loskutovs un Judins nezaudē orientāciju
http://www.la.lv/begli/

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu