Phjončhanas spēles noslēgušās: visvairāk medaļu Norvēģijai • IR.lv

Phjončhanas spēles noslēgušās: visvairāk medaļu Norvēģijai

1
Karte ar valstīm, kuras Phjončhanas spēlēs ieguva medaļas.

Phjončhanā svētdien svinīgi noslēgtas XXIII Ziemas olimpiskās spēles, lai pēc četriem gadiem Pekinā tiktos 24.Ziemas olimpiskajās spēlēs.

Noslēguma ceremonija sākās ar mākslinieciskiem priekšnesumiem, bet pēc tam stadionā iesoļoja valstu karognesēji, Latvijas karogu nesot ātrslidotājam Haraldam Silovam.

Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs visvairāk medaļu ieguva Norvēģijas sportisti – kopā 39, no tām 14 ir zelta, 14 – sudraba un 11 – bronzas medaļas.

Kopsummā zelta medaļu skaita ziņā ar norvēģiem līdzīgi ir vācieši, kas Phjončhanā arī saņēma 14 zelta medaļas, bet mazāk cita kaluma balvu – 10 sudraba un 7 bronzas, ar 31 medaļu paliekot 2. vietā kopsummā.

Trešo vietu pēc iegūto medaļu skaita ieņem Kanāda – 11 zelta, 8 sudraba un 10 bronzas medaļas (kopā – 29).

ASV pēc Phjončhanā iegūto medaļu skaita ir tikai ceturtā vietā – 23, bet Nīderlande palikusi piektā – kopā 20 medaļas.

Parasti medaļnieku līderos esošie Krievijas sportisti šoreiz tikai 13. vietā ar 17 medaļām, no kurām tikai divas ir zelta. Tas lielā mērā skaidrojams ar Starptautiskās olimpiskās komitejas piespriesto diskvalifikāciju Krievijas sportistiem par dopinga lietošanu iepriekšējās olimpiskajās spēlēs Sočos.

Latvija ar vienīgo bronzas medaļu bobslejā kopā ar Lihtenšteinu un Kazahstānu dala medaļnieku pēdējo – 28. vietu. Jāatzīmē, ka lietuviešiem un igauņiem Phjončhanas spēlēs nav nevienas godalgas.

Latvijas bobslejistu četriniekiem – 5. un 10. vieta

Latvijas sportisti par pēdējām medaļām cīnījās bobsleja četriniekos. Svētdien Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža vadītā ekipāža ieņēma piekto vietu, bet Oskara Ķibermaņa pilotētais kvartets noslēdza labāko desmitnieku Phjončhanas olimpisko spēļu bobsleja četrinieku sacensībās. Par čempionu kļuva Vācijas pilots Frančesko Frīdrihs, ziņo LETA.

Melbārdim ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu neizdevās atkārtot pirms četriem gadiem gūto sasniegumu, kad Soču olimpiskajās spēlēs viņi bija otrie. Tiesa, pēc Aleksandra Zubkova ekipāžas diskvalifikācijas par dopinga lietošanu, latviešiem pienākas zelta medaļas, kuras gan oficiāli vēl nav pārdalītas.

Pēc svētdien aizvadītajām sacensībām Daumants Dreiškens, kurš šajās olimpiskajās spēlēs bija Latvijas karognesējs atklāšanas ceremonijā, paziņoja, ka par 99% ir beidzis bobslejista karjeru.

Savukārt Ķibermanis, kura kamanas Phjončhanā iestūma Jānis Jansons, Helvijs Lūsis un Matīs Miknis, uzlaboja savu Soču rezultātu, jo pirms četriem gadiem viņš bija 14.vietā.

Par olimpiskajiem čempioniem kļuva vācieša Frīdriha pilotētais kvartets, kurā startēja arī stūmēji Sendijs Bauers, Martins Grotkops un Torstens Margiss, viņiem četru braucienu summā finišējot pēc trim minūtēm un 15,85 sekundēm. Frīdriham un Margisam šīs bija otrās Phjončhanas olimpisko spēļu zelta medaļas, jo abi uzvarēja arī divnieku sacensībās, pirmo vietu dalot ar kanādiešiem Džastinu Kripsu un Aleksandru Kopaču.

Viena kaluma medaļu komplekts divām ekipāžam tika arī četrinieku sacensībās, jo dalītu otro vietu un sudraba godalgas izcīnīja mājinieka Vona Jondžona un vācieša Niko Valtera pilotētie kvarteti, kuri Frīdriham zaudēja 0,53 sekundes. Četrinieku sacensībās šī bija otrā reize olimpisko spēļu vēsturē, kad uz goda pjedestāla viena pakāpiena kāpa uzreiz divi kvarteti, jo 1998.gadā Nagano tika pasniegti divi bronzas komplekti.

Uzreiz aiz goda pjedestāla palika svētdien lieliski braucošais šveicietis Riko Pēters, kurš no medaļām atpalika par 0,21 sekundi, kamēr vēl par sešām sekundes simtdaļām lēnāks bija Melbārdis ar komandu. Viņi Frīdriham zaudēja 0,80 sekundes. Tikmēr Ķibermanis no olimpiskajiem čempioniem atpalika par 1,56 sekundēm.

Abas Latvijas ekipāžas pēdējā braucienā nobrauca ļoti labi, summā pakāpjoties par vienu vietu augstāk, tomēr Melbārža ekipāža, lai arī noslēdzošajā braucienā uzrādīja otro labāko rezultātu, nespēja cīnīties par medaļām, jo konkurenti jau iepriekš bija iekrājuši solīdu pārsvaru.

Komentāri (1)

Uldis F 26.02.2018. 12.42

Gribējām vairāk, bet šoreiz lielās valstis gribēja vēl vairāk. Vāciešiem vispār pēc Soču neveiksmēm šoreiz proeblēmu nebija.
https://www.minds.com/blog/view/814743199676358656

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu