Infografiks: Kas ir viedā māja? • IR.lv

Infografiks: Kas ir viedā māja?

1
Viedā māja. Publicitātes foto

Laikā, kad tehnoloģijām ir liela loma mūsu ikdienā, arvien biežāk dzirdam par viedajām, automatizētajām māju sistēmām, kas krietni atvieglo ikdienu. Taču „automatizēts” nebūt nenozīmē „visiem vienāds”, jo dzīvesveids un ikdienas paradumi katram atšķiras.

Pasargās bērnus

Statistika liecina, ka vairumā gadījumu dažādas traumas bērni gūst tieši mājās. Tāpēc svarīgi ir rūpīgi izvērtēt riskus mājoklī.

Mūsdienu tehnoloģijas atsevišķos gadījumos ļauj parūpēties par bērnam drošu vidi, kaut nedaudz atvieglojot vecāku ikdienu – piemēram, viedā māja ļauj aprīkot ikvienu elektroierīci ar sistēmu, kas atpazīst cilvēku pēc viņam piešķirta koda vai pirkstu nospieduma. Sistēma atpazīst bērnu un neļauj ieslēgt cepeškrāsni, gludekli vai kādu citu elektroierīci.

Rūpējies par veselību

Svaiga gaisa trūkums mājās var izraisīt alerģiju vai pastiprināt noguruma sajūtu. Ja pastāvīgi jāelpo sauss gaiss, pazeminās imunitāte, un mēs tiekam pakļauti lielākam saslimšanas riskam, īpaši ar alerģiskām slimībām. Par vienu no efektīvākajām metodēm, lai novērstu sausā gaisa problēmu telpās, tiek uzskatīta efektīva ventilācijas sistēma, kas ir pielāgojama un nodrošina kvalitatīvu un veselībai atbilstošu gaisu mājoklī.

Svarīga ir arī telpu uzkopšana. Izrādās, ka gaismas slēdži ir viena no netīrākajām ierīcēm mājoklī. Tos var aizstāt ar antibakteriāliem slēdžiem, kas neļauj rasties baktērijām, vīrusiem un sēnītēm, kā arī pilnībā novērš inficēšanās risku ar dažādiem vīrusiem.

Viedā māja parūpēsies arī, lai telpas ir izvēdinātas viesu uzņemšanā un nevienam ciemiņam skābekļa trūkuma dēļ nav gurdeni jāsēž dīvānā. Viedā māja automātiski fiksēs piemērotāko skābekļa daudzumu telpā pēc cilvēku skaita tajā.

Rūpes par majdzīvnieku

Mājdzīvnieku īpašnieki par svarīgu uzskata, lai mājas iekārtojums un funkcionalitāte būtu piemērota arī viņu mīlulim. Arvien pieprasītāka kļūst dažādu tehnoloģisku risinājumu ierīkošana, kas sniedz iespēju arī attālināti parūpēties par četrkājaino draugu. Pabarot, izvest pastaigā un pat iepriecināt ar gardumu – tas viss ir iespējams caur sistēmu viedierīcē. Šī funkcija būs īpaši piemērota mājdzīvnieku saimniekiem, kuri daudz laika pavada ārpus mājas, bieži ceļo, kā arī saskaras ar grūtībām, mēģinot sarunāt kādu, kas mājdzīvnieku apraudzīs prombūtnes laikā.

Ja dodies ceļojumā

Ja esat aizrautīgs ceļotājs un mājokli gadās atstāt uz ilgāku laiku, svarīgi parūpēties arī par tā drošību – papildus signalizācijai un video novērošanas kamerām var ierīkot drošības sistēmu, kas imitē cilvēku klātbūtni telpās.

Arī dārznieki atvaļinājumā var doties ar mierīgu sirdi – pat dārzs un siltumnīcas ir aprīkojami ar tehnoloģijām, kas augus pēc nepieciešamības aplaistīs, neatstājot novārtā un neļaujot tiem nonīkt.

Ļauj ietaupīt

Viedās mājas enerģijas patēriņa kontrole ļauj sekot līdzi ikmēneša izdevumiem, pārraugot mājokļa elektrības, ūdens un pat gāzes patēriņu. Šādi iespējams izvērtēt apgaismojuma pielietojuma nepieciešamību, balstoties uz laikapstākļiem, diennakts laiku un cilvēku skaitu telpās.

Viedā māja reaģē arī uz temperatūru ārā, saules siltumu un attiecīgi regulē apkuri. Ja sistēma ir labi izplānota, ar viedo māju var ieekonomēt 30 – 40% elektroenerģijas, savukārt kvalitatīvi un pēc noteiktiem standartiem ierīkotas viedo māju sistēmas kalpos vismaz 20-40 gadus.

Raksts tapis sadarbībā ar automatizēto ēku vadības sistēmu centra JUNG pārstāvniecības Austrumeiropā 

Komentāri (1)

Uldis F 26.02.2018. 13.18

Savi plusi un mīnusi. Saslēdzot visu iespējamo pie Interneta rada sava veida draudus. Pamēģiniet pieslēgt “svaigu” datoru pie Interneta bez jebkādas aizsardzības un tur jau sākās visādu botu utt uzbrukumi ar mērķi pārņemt kontroli. Mērķis viens izmantot pat tavu viedo tosteri, lai pildītu visādus uzdevumus…
https://www.evernote.com/shard/s396/sh/1562de82-9aa5-4722-bf44-e63253035cd6/2e5a01031740a803dce8d99ac3b0303c

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu