Minhenes līnijas • IR.lv

Minhenes līnijas

1
Linda Curika
Linda Curika, Munich Young Leaders 2018 pārstāve

Eiropa uzņemas atbildību par savu drošību

Pēdējos 50 gadus Minhenes drošības konference (Munich Security Conference MSC) ir iezīmējusi sevi kā platforma augsta līmeņa diskusijām par pasaulei būtiskiem aizsardzības un drošības jautājumiem. Katru gadu februārī konference saved kopā vairāk nekā 450 lēmumu pieņēmēju no visas pasaules — prezidentus, ministrus, starptautisko un nevalstisko organizāciju vadītājus. Paralēli uzrunām un diskusijām šogad notika arī vairāk nekā 1000 divpusējo starpvalstu tikšanos.

Lai gan valstis ir dažādas un tās sastopas ar dažādiem izaicinājumiem aizsardzības jomā, konferencē varēja identificēt trīs centrālus jautājumus — nepieciešamību Eiropai pašai uzņemties iniciatīvu par savu aizsardzību, Krievijas hibrīdkaru, kā arī Irānas kodolambīcijas.

Baltijā vairāk esam satraukušies par hibrīdkaru, tomēr daudzas pasaules lielvalstis ne mazāk satrauc kodolkara risks. ANO ģenerālsekretārs Antonio Gutjeress atgādināja, ka pirmo reizi kopš aukstā kara beigām pasaule ir pietuvojusies īsta kodolkara iespējamībai, ar to domājot gan Ziemeļkorejas, gan Irānas ambīcijas.

Bija skaidrs, ka valstīm daudzos jautājumos ir savstarpējas nesaskaņas, tomēr lielākā daļa piekrita tam, ka Irāna un Krievija ir destruktīvi spēki pasaules drošības kontekstā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu