Vai Maizītis turpinās vadīt SAB? • IR.lv

Vai Maizītis turpinās vadīt SAB?

6
Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis. Foto: Ieva Lūka, LETA
Aivars Ozoliņš

Nacionālās drošības padomes sēžu darba kārtība ir valsts noslēpums, tomēr zināms, ka Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa sasauktajā trešdien varētu spriest ne tikai par Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu jeb «par situāciju Latvijas banku sektorā», kā pavēstījis prezidents, bet arī par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amata kandidātu.

SAB direktoru Jāni Maizīti Saeima apstiprināja amatā 2013. gada 14. martā, pienākumus viņš sāka pildīt 2013. gada 2. maijā, un šogad beigsies viņa piecu gadu pilnvaru termiņš. Saeimai drīz jālemj vai nu par viņa atkārtotu apstiprināšanu amatā, vai nu par cita SAB vadītāja iecelšanu. Svarīga loma šajā procesā būs Valsts prezidenta vadītajai Nacionālās drošības padomei, kura atbilstoši likumam iesaka Saeimai kandidātu šim amatam.

NDP dienaskārtību nosaka Valsts prezidents, tātad viņš ieteiks padomei apspriest kandidātu šim amatam. Ja padomes locekļiem nav vienprātības, notiek balsošana. Citi NDP locekļi arī var sniegt savus priekšlikumus par, viņuprāt, labāko kandidātu. NDP sēdēs parasti ir uzaicināti piedalīties arī valsts drošības iestāžu vadītāji un ģenerālprokurors.

Saeimā šaubas

SAB direktoru amatā apstiprina Saeima. 2013. gadā par Maizīti balsoja 59 deputāti, pret bija 31 — tikai Saskaņas centra pārstāvji un ZZS frakcijas deputāti Iveta Grigule un Jānis Vucāns. Pašlaik visas frakcijas teic, ka lemšot par kandidātu, kad NDP būs to piedāvājusi.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis izteicies, ka, procesam ejot uz priekšu, «galds būs pilns» ar pretendentiem. Vienotības frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri sola, ka partija atbalstīšot kandidātu ar labu reputāciju. NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars ir pateicis, ka neesot būtisku argumentu, «kādēļ mums neatbalstīt Maizīša kungu», taču deputāts Imants Parādnieks uzskata, ka «tur vajadzētu būt vīram ar lielāku krampi», bet deputāts Kārlis Krēsliņš ir pateicis, ka par Maizīti «pagaidām man viedoklis ir negatīvs».

Opozīcijas partiju  politiķi izsakās atturīgi. Latvijas Reģionu apvienībā neesot izskanējuši «krasi iebildumi» pret Maizīti, saka frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga. Saskaņas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs ir izteicies, ka kuluāros dzirdējis, ka viss jau esot izlemts un jaunais SAB direktors būšot kādreizējais tā vadītājs Jānis Kažociņš.

Iemesli un iegansti

Maizīša piemērotība amatam pēdējā laikā sociālajos tīklos apšaubīta saistībā ar LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas darbībai SAB it kā liktajiem šķēršļiem. Taču komisijas vadītājs Kārlis Kangeris pagājušonedēļ paziņoja, ka «komisija stingri norobežojas no mēģinājumiem saistīt zinātnisko darbību ar izlūkdienesta vadītāja izvēles politisko procedūru», bet sadarbību ar SAB vērtē kā «konfidenciālu, lietišķu un konstruktīvu».

Iemesls neapmierinātībai ar SAB darbu varētu būt politiķiem un amatpersonām, kuriem atteikta pielaide valsts noslēpumam. Šādu atteikumu saņēmuši 10 šīs Saeimas deputāti, bet Inguna Sudraba, pusgadu vadīdama oligarhu sarunu izmeklēšanas komisiju, pielaidi valsts noslēpumam tā arī nesagaidīja. Pagājušogad amatu zaudēja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, kurai SAB atteica pagarināt augstākā līmeņa pielaidi valsts noslēpumam un kura tagad ir Latvijas gāzes meitasuzņēmuma vadītāja. 2015. gadā pielaidi valsts noslēpumam zaudēja un Valsts kancelejas direktores amatu bija spiesta atstāt Elita Dreimane, kura tagad strādā LG valdē. Bet 2014. gada vasarā SAB bija nonācis politisko diskusiju centrā, kad bija atteicis pielaidi valsts noslēpumam diviem NA politiķiem — tieslietu ministrei Baibai Brokai un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam.

Vairākām lielām būvfirmām SAB ir anulējis industriālo drošības sertifikātu, kas juridiskām personām ir tas pats, kas amatpersonām pielaide valsts noslēpumam. (Piemēram, Skonto būvei un Arčers; šāda sertifikāta nebija arī nupat KNAB aizturētā Māra Martinsona pārstāvētajai firmai Moduls, kas piedalījās Saeimas jaunās ēkas rekonstrukcijā.) Šobrīd SAB izsniegtā īpašā atļauja piedalīties konkursos uz slepenu būvju celtniecību ir tikai astoņām no desmit lielākajām Latvijas būvniecības kompānijām.

NDP gandrīz vienprātība

NDP lēmums var būt izšķirīgs arguments Saeimas deputātiem. Kā žurnālam Ir teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: «Kādu kandidātu virzīs NDP un kāda līdz ar to būs deputātu apspriešana — tas ir šajā gadījumā atslēgas jautājums. Jo diskutēt var tikai par to kandidātu, kuru ir izvirzījusi NDP.»

Prezidents Vējonis ir pateicis, ka atbalstot Maizīša palikšanu amatā. LTV Rīta Panorāmā 6. februārī viņš paziņoja: «Maizīša kandidatūra ir visnopietnākā kandidatūra, un es, protams, viņu atbalstu.»

 

Valsts prezidenta vadītajā NDP ir vēl septiņi locekļi. Uzdevām katram no viņiem jautājumu:

Vai jūs Nacionālās drošības padomē atbalstīsit Jāņa Maizīša kandidatūru SAB direktora amatam? Kāpēc jā vai nē?

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība):

«Publiski esmu paudusi savu atbalstu Jāņa Maizīša kandidatūrai, un tāda ir mana pārliecība. Ar Jāni Maizīti esmu strādājusi kopā gan Nacionālās drošības padomē, gan Nacionālās drošības komisijā, arī kā Saeimas priekšsēdētāja. Es viņu uzskatu par profesionāli un, kas nav mazsvarīgi, arī par godīgu cilvēku.»

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere (Vienotība):

«NDP sēžu darba kārtību noteic vienīgi Valsts prezidents. Ja Valsts prezidents izvirzīs Jāņa Maizīša kandidatūru NDP sēdes darba kārtībā, tad es, protams, atbalstīšu. NDK sadarbība ar SAB Maizīša kunga vadībā ir bijusi ļoti laba.»

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība):

«Jā. Esot NDP loceklim, man ir bijusi iespēja redzēt Maizīša kungu, ja tā var teikt, darbībā. Un tas, ko esmu redzējis šo gadu garumā, ir atstājis ļoti labu iespaidu. Zinošs, profesionāls un korekts iestādes vadītājs, kura vadītajai iestādei ir uzticēti ne tikai mūsu valsts, bet arī NATO noslēpumi. Ne SAB, ne Maizīša kungam personiski nav bijušas problēmas ar šo noslēpumu glabāšanu, kā tas diemžēl ir bijis mūsu kaimiņzemē Igaunijā.

Šajos ģeopolitiskajos apstākļos ir svarīgi, lai NATO partneri mums pilnībā uzticas, jo lielu daļu svarīgas informācijas mēs iegūstam tieši no viņu izlūkdienestiem. Būtu faktiski neiespējami paskaidrot NATO partneriem, kāpēc mainām labi strādājošas iestādes direktoru, kurš ir ieguvis citu valstu līdzīgu dienestu vadītāju atzinību.»

Ministru prezidenta Māra Kučinska (Zaļo un Zemnieku savienība) preses sekretārs Andrejs Vaivars:

«Ministru prezidents atbalstīs Jāņa Maizīša kandidatūru SAB direktora amatam, jo viņu kā valdības vadītāju apmierina līdzšinējais Jāņa Maizīša darbs.»

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gints Jegermanis:

«Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atbalsta Jāņa Maizīša atkārtotu ievēlēšanu SAB vadītāja amatā, jo ir apmierināts ar viņa darbu.»

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība):

«NDP dienaskārtību nosaka Valsts prezidents. Gadījumā, ja prezidents virzīs Maizīša kunga kandidatūru SAB direktora amatam, es to atbalstīšu, jo līdzšinējā profesionālā sadarbība ar viņu ir bijusi laba.»

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS):

«Par SAB direktora amata kandidātu tiks spriests tajā NDP sēdē, kuru par šo jautājumu sasauks Valsts prezidents. Tad, kad būšu iepazīstināts ar NDP darba kārtībā esošo SAB direktora kandidatūru, es būšu gatavs pieņemt lēmumu, uzklausot pašu kandidātu un NDP locekļus. Pirms šādas sēdes būtu vairāk nekā nenopietni un pārsteidzīgi izdarīt secinājumus vai atbildēt apstiprinoši vai noraidoši. Respektējot šādu kārtību lēmuma pieņemšanā, es šobrīd atturēšos no jebkāda vērtējuma un prognozēm.»

Komentāri (6)

Sskaisle 21.02.2018. 09.04

KNAB Straume nākot pie varas solīja, ka šovus nerīkos, bet sarīkoja tādu šovu, kas noskanēja pa visu pasauli un visticamāk, ka tā iedragās mūsu valsts kredītreitingu ( lai ko tas nozīmētu), ka pirmie un vissāpīgāk jau to jutīsies šīs valsts nabagi tie 40% , kuri dzīvo uz nabadzības robežas

tāpēc ar jauniem kadriem es būtu uzmanīga – labāk zināma nelaime, nekā jauna

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 21.02.2018. 09.02

nevaru spriest vai mēs varam atrast labāku par Maizīti, sliktāku es tā saprotu varam dabūt kā saka uz sitienu

tomēr – man ir absolūta neskaidrība par Rimševica zveju Kamčatkā un par to, ka Rimševics saka , ka vinš kopš 2010.gada Krievijā ir bijis 2x , bet tas pats AP apgalvo, ka ļoti daudzas reizes un sabiedriskajās diskusijās par notikušo tagad tiek runāts it kā par drošu faktu – ka Rimševics regulāri un bieži braukā uz Krieviju. Tad kā ir ?

Vai var būt tā, ka Kamčatkā Rimševics tusējās kopā ar krievu specdienestiem un bandītiem ? Vai tas ir normāli , ka Rimševics to sauc par nejaušu sakritību – sēdēt pie viena tusiņgalda ar ….

nu tā ….

+1
0
Atbildēt

1

    QAnon > Dusma 21.02.2018. 11.00

    Kūtris, kurš Latvijas zemes atdošanu ienaidniekam atzina par konstitūcijai atbilstošu, nekalpotu saimniekam nemaz sliktāk. Nedomā, ka viņš sāktu atmaskot nodevējus, vai, pasarg Dievs, ķertu krievu spiegus. Visas krievu militāristu atvases un čekas kājslauķi tāpat saņemtu pielaides valsts noslēpumiem un tās tiktu
    atņemtas, visiem, kuri nav pa prātam Krievijas FSB. Bandītu un čekas bankas tāpat turpinātu mazgāt naudu, finansēt starptautisko terorismu un tirgot UA.

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    QAnon > altinyildiz 21.02.2018. 12.39

    Nesaprotu, par ko mīnusi. Kūtris ne mazāk veikli, kā Maizītis būtu atņēmis pielaidi Brokas kundzei, lai nebāž degunu Citadeles afērā un Meļņiku, Savicki, Rāvi un Korenu jau nu noteikti arī nebūtu atstājis bez pielaidēm.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

J.šveiks 21.02.2018. 12.24

šis vīrs ir uzrakstījis labu izklāstu par mūsu politiķiem un nepolitiķiem , bijušais novada domes deputāts
https://sites.google.com/site/tulpjujuris/cilveki/par-mani

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu