Rimšēviču tur aizdomās par vismaz 100 000 eiro kukuļa pieprasīšanu • IR.lv

Rimšēviču tur aizdomās par vismaz 100 000 eiro kukuļa pieprasīšanu

22
KNAB priekšnieks Jēkabs Straume (no kreisās) un Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins piedalās KNAB rīkotajā preses konferencē, kurā informē par Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs tiek turēts aizdomās kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā, vēsta LETA. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume pirmdien preses konferencē teica, ka konkrētajā kriminālprocesā figurē divas personas – augsta Latvijas Bankas amatpersona un kāda fiziska persona, bet kukuļa apmērs esot vismaz 100 000 eiro.

Lieta nav saistīta ar tādām Latvijas kredītiestādēm, kas aizvien darbojas – ne ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par “ABLV Bank” darbību, ne arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un “Norvik” banku, norādīja Straume. Vaicāts, vai lieta ir saistīta ar “Trasta komercbanku”, KNAB priekšnieks norādīja, ka nevar to ne apstiprināt, ne noliegt.

Kriminālprocess sākts šā gada 15.februārī. KNAB vadītājs atteicās komentēt gan laiku, kad notika iespējamie likumpārkāpumi, gan iesaistītos cilvēkus, norādot, ka izmeklēšanas interesēs šo informāciju nevar atklāt. Tāpat Straume atteicās komentēt, vai lietai ir kāda saistība ar bijušo maksātnespējas procesa administratoru Māri Sprūdu.

Tāpat Straume aicināja visas Latvijas kredītiestādes un bankas ziņot par nelikumībām savā sektorā, norādot, ka kukuļa devēji, balstoties uz Krimināllikuma 324.pantu, var tikt atbrīvoti no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests, vai, ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Aizliegs ieņemt amatu

Nosakot drošības līdzekli Rimšēvičam, kā minimums tiks piemērots aizliegums ieņemt amatu, pirmdien pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes teica premjers Māris Kučinskis (ZZS). Viņš sacīja, ka valdība šodien uzklausīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informāciju par Rimšēviča aizturēšanu, bet detalizētu informāciju mediju pārstāvjiem pirmdien sniegs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

“Latvijas Bankas prezidentam šodien tiks noteikts drošības līdzeklis. Kā minimums tas būs aizliegums ieņemt esošo amatu,” teica Kučinskis.

Viņš apliecināja, ka KNAB sāktā kriminālprocesā, kas saistīts ar Rimšēviča aizturēšanu, nav saistības ar “ABLV Bank” vai kādu citu finanšu institūciju. Tajā pašā laikā premjers piebilda, ka KNAB ir sācis “nesaudzīgu cīņu pret mahinācijām finanšu sektorā”.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvērusi, ka Rimšēvičam būtu jānoliek amata pilnvaras. Viņasprāt, vismaz laikā, kad KNAB lietu izmeklē, Rimšēvičam vajadzētu nolikt amata pilnvaras.

Savukārt pēc Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēdes tās priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere (V) sacīja, ka pēc izskanējušajām aizdomām par kukuļa izspiešanu Latvijas Bankas prezidentam pašam jāatkāpjas no amata, vai arī Saeimā būs jāmeklē citi juridiskie risinājumi viņa atbrīvošanai no ieņemamā amata.

Politiķe pauda cerību, ka Rimševičam pietiks godaprāta pašam iesniegt atlūgumu no Latvijas Bankas vadītāja amata.

Lībiņa-Egnere akcentēja, ka viņa kā juriste ir pētījusi ne tikai likuma “Par Latvijas Banku”, bet arī Eiropas Centrālās bankas statūtus un attiecīgo Ētikas kodeksu, kurā stingri ir uzsvērta reputācijas un morālo kritēriju nozīme personām, kas ieņemt šādu amatu.

NDK vadītāja uzskata, ka tā būtu “ļoti šaura” pieeja, vērtēt tikai to Latvijas likumā esošo regulējuma daļu, kas paredz atbrīvošanu no amata pēc notiesājoša sprieduma. Nepieciešamības gadījumā risinājums tiks meklēts sadarbībā ar Saeimas Juridisko biroju.

Koalīcija ierobežos LB prezidenta pilnvaru termiņu

Valdošās koalīcijas partijas konceptuāli atbalsta ierosinājumu par divu pilnvaru termiņu ierobežojumu noteikšanu Latvijas Bankas prezidentam, kā arī grozījumus likumā, kas paredzētu iespējas atsaukt centrālās bankas prezidentu no amata, pirmdien sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Pašlaik likumā par Latvijas Banku nav noteikti šādi termiņa ierobežojumi. Koalīcija ir gatava virzīt šādu likumprojektu, taču Finanšu ministrija šo ieceri vispirms pārrunās ar Eiropas Centrālo banku.

Kučinskis skaidroja, ka tāpat likumā ir jāparedz iespēja apturēt Latvijas Bankas prezidenta pilnvaras uz kriminālprocesa laiku.

“Vienotība”, kas rosinājusi šīs izmaiņas, rosina amatpersonu pilnvaru termiņu ierobežojumus – iecelšanu amatā ne vairāk kā uz diviem termiņiem – noteikt arī citām amatpersonām, kam šāda ierobežojuma pašlaik nav, piemēram, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājiem.

Atbrīvos pret 100 000 eiro lielu drošības naudu

KNAB aizturētajam Rimšēvičam noteikta 100 000 eiro drošības nauda, kura jau esot iemaksāta Valsts kases kontā, aģentūrai LETA apliecināja viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Drošības nauda ir viens no drošības līdzekļa līdzekļa veidiem, ko var piemērot aizdomās turētajam. Saskaņā ar KNAB advokātam sniegto informāciju, birojs ir pieņēmis lēmumu par drošības naudas noteikšanu un Rimšēviča atzīšanu par aizdomās turēto.

KNAB lēmumus advokāts pagaidām neesot redzējis, bet, lai paātrinātu Rimšēviča atbrīvošanu, Vārpiņš noorganizējis drošības naudas iemaksāšanu Valsts kases kontā. Drošības naudu esot iemaksājis viens no labākajiem Rimšēviča draugiem.

Rimšēvičs savukārt pagājušajā gadā iesniegtajā valsts amatpersonas deklarācijā par 2016.gadu deklarējis 67 133 eiro bezskaidras naudas uzkrājumus Latvijas Bankā un 28 474 eiro uzkrājumus komercbankās. Par darbu Latvijas Bankā viņš 2016.gadā algā saņēmis 150 824 eiro. Saskaņā ar deklarāciju, Latvijas Bankas prezidentam bijušas arī 96 646 eiro lielas parādsaistības.

Rimšēviča advokāts Vārpiņš prognozēja, ka klients no Valsts policijas (VP) izolatora Čiekurkalnā tiks atbrīvots šovakar – pēc tam, kad izmeklētājs viņu iepazīstinās ar pieņemtajiem lēmumiem. Citu informāciju advokāts pagaidām atturējās sniegt.

KNAB sācis kriminālprocesu, kurā aizturēti tika Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons. Piektdien Rimšēviča darbavietā un privātīpašumā Langstiņos veiktas kratīšanas. Piektdien tika aizturēts arī Martinsons, taču svētdienas vakarā viņu no Valsts policijas (VP) izolatora atbrīvoja.

Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš prognozēja, ka, beidzoties 48 stundu aizturēšanas termiņam, Rimšēviču šovakar atbrīvos no VP izolatora Čiekurkalnā – pēc tam, kad izmeklētājs viņu iepazīstinās ar pieņemtajiem lēmumiem.

Aģentūrai LETA Rimšēviča aizstāvis apliecināja, ka Latvijas Bankas prezidentam noteikta 100 000 eiro drošības nauda, kura jau esot iemaksāta Valsts kases kontā. Drošības naudu esot iemaksājis viens no labākajiem Rimšēviča draugiem.

Latvijas Bankas prezidenta amatā Rimšēvičs tika iecelts 2001.gada 20.decembrī, bet 2007.gadā un 2013.gadā Saeima viņu atkārtoti ievēlēja Latvijas Bankas prezidenta amatā uz sešiem gadiem. Viņam 2019.gada nogalē beigsies trešais pilnvaru termiņš. Rimšēvičs iepriekš izteicies, ka neplāno kandidēt uz nākamo pilnvaru termiņu šajā amatā.

 

Komentāri (22)

J.Biotops 19.02.2018. 15.57

Vismaz 2 jautājumi:
1. Kā pierādīs pieprasīšanu, tā lieta nav no vieglajām. Laikam cerība, ka datorā palicis kaut kas vieglprātīgi neizdzēsts, bet pat tad tas nebūs @-pasta teksts “iedod 100 000, tad dabūsi, ko prasīji”. Neviens te nav tik dumjš, lai nezinātu, kā tādas lietas kaŗtojamas.
2. Drošības naudas un “darījuma” samērs. Ja kukulītī pieprasīti un pieņemti (tā te rakstīts) VISMAZ 100 000, tad drošības nauda darījuma minimālās vērtības apmērā rada šaubas par pašu prasītāju pārliecinātību.

+5
-1
Atbildēt

3

    kolpants > J.Biotops 19.02.2018. 17.02

    Обычно что-то где-то да остается, следы какие-то. Но очень смущает внезапный выезд Римшевица аккурат за день до обыска из страны…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > J.Biotops 19.02.2018. 18.22

    J.Biotops Negribas ticēt, ka KNAB tā bez iemesla sāka kratīt Latvijas Bankas prezidentu :) Neviens taču tur nav pašnāvnieks. Vai pierādīs vainu, tas cits jautājums, taču meklēt šajā notikumā intrigu, domāju ka nav pamata.

    Lai gan – Progresīvajiem gan ir citas domas. “Partija PROGRESĪVIE pauž izbrīnu un satraukumu par iespējamu ļaunprātīgu politiskās varas pārdali saistībā ar Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu. Aizdomas par to rada vienotās valdošās koalīcijas politiķu paustās prasības Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no amata……PROGRESĪVIE modri sekos līdzi situācijas attīstībai un arī šoreiz cels trauksmi, ja tiesībsargājošās iestādes savā darbā būs kūtras.” :)

    http://www.progresivie.lv/2018/02/19/aizdomas-par-varas-pardali/

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > rinķī apkārt 20.02.2018. 01.37

    Progresīvo barvedis ir no tās pašas noziedznieku bandas, no kuras čekas kurmis Bordāns, no LC.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > J.Biotops 19.02.2018. 16.53

    darījumā parasti ir 2 puses. Jādomā, ka otrai pusei tomēr ir ko likt galdā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 19.02.2018. 20.31

https://www.apnews.com/…/AP-Exclusive:-Key-EU-banker-accuse…

kāpēc KNAB šodien teica, ka Rimševicu nepratināja Norvik sakarā? Reku NORVIK puiši saka , ka izspiedējs bija Rimševics

+2
0
Atbildēt

1

Sskaisle 19.02.2018. 16.23

man atkal cits kreņķis – bet ko valsts – knab un citi tad mums var pateikt ablv un norvik sakarībā

kas notika ar martinsonu ? tas tur nejauši pa kājām gadījās vai kā

kāpēc man ir tā sajūta ka mus te grib mānīt kā saka brāļi krievi – pa lielam

un ja run a ir par kukula izpsiešanu – kāpēc jāpratina sestdienā un pa nakti?

+2
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 19.02.2018. 17.36

    Rimšēvičam alga ir 150 tūkstoši, viņš nebūtu ķēpājies ar 100 tūkstošu kukuli. Summa jāreizina vismaz ar 3, lai viņam būtu interesanti. Piekrītu Biotopam par nesamērīgi mazo drošības naudu. Sāk izskatīties pēc vilka (amerikāņu) paēdināšanas, lai kaza (Rimšēvičs) paliktu dzīva.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu