Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Manifests
Kristīne Simsone

oooo Manifests / Manifesto. Vācu mākslinieka un režisora Džuliāna Rozefelda Manifests — sākotnēji kā daudzekrānu instalācija muzejā, tagad ir pārtapusi pilnmetrāžas filmā. Tajā apkopoti 13 dažādi mākslas manifesti, kurus trīspadsmit atšķirīgās lomās runā Keita Blanšeta. Manifests nav uztverams kā kinodarbs tā klasiskā izpratnē, drīzāk audiovizuāls vingrinājums mākslas teorijā. Taču Blanšetas spēja nospēlēt tik krasi dažādas lomas ir gluži vai hipnotiska. Piebilde — pilnasinīgākai filmas uztverei noder kultūrzināšanas par manifestos atspoguļotajiem strāvojumiem. Kino no 16. februāra.

Melnā pantera / Black Panther. Jaunākais papildinājums Marvel komiksu ekranizācijām. Ārvalstu kritiķu izslavēta kā viens no labākajiem līdz šim uzņemtajiem Marvel ekranizējumiem. Spriežot pēc atsauksmēm, filma apliecina izklaides franšīzes briedumu — rūpīgāk veidotus tēlus un tēmas ar lielāku psiholoģisko dziļumu. Stāsts, protams, paliek universāli nemainīgs — supervaronis cīnās pret sazvērestību, bet zaudējums draud ar pasaules līmeņa iznīcību. Būtiski, ka filma iezīmē pozitīvu tendenci: pirmais supervaroņu grāvējs, kura galvenais tēls ir melnādains vīrietis. Neesmu redzējusi. Kino no 16. februāra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu