Mits: Jāizpēta, kā ar "čekas maisu" publiskošanu nepārkāpt Cilvēktiesību konvenciju • IR.lv

Mits: Jāizpēta, kā ar “čekas maisu” publiskošanu nepārkāpt Cilvēktiesību konvenciju

17
Mārtiņš Mits (no labās). Foto: Renāte Briede, LETA

Pirms izšķirties, vai un kā publiskot bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus jeb tā sauktos “čekas maisus”, Latvijas lēmumpieņēmējiem būtu lietderīgi iepazīties ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumiem līdzīgos jautājumos, norādīja ECT tiesnesis no Latvijas Mārtiņš Mits.

Pētot ECT spriedumus, ir iespējams rast priekšstatu par veidu, kā publiskot “čekas maisus”, nepārkāpjot Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, un izvairīties no kļūdām, par Mita teikto informē LETA.

Mits pastāstīja, ka nesen ECT pieņēma spriedumu lietā “Ančevs pret Bulgāriju”, kurā kāds šīs valsts jurists tika sūdzējies, ka viņam nodarīts kaitējums, iekļaujot viņa vārdu publiskotā bijušo specdienestu kartotēkā. Bulgārija tomēr lietu uzvarēja, jo tiesa secināja, ka šajā gadījumā sliktas sekas pret personu nav iestājušās. Kartotēka tika publiskota bez secinājumiem, vai publiskotās personas ir vai nav sadarbojušās ar padomju laika specdienestiem.

Tiesnesis atgādināja, ka tiesa savulaik skatījusi arī līdzīga rakstura lietas pret Igauniju un Lietuvu. Tajās gan šīs sliktās sekas pret personu tika konstatētas.

Mits atzina, ka jautājums, kas ir un kurā brīdī iestājas sliktas sekas personai, protams, ir diskutabls, un tieši tas ir tiesnešu debašu centrā. Sīkāk “čekas maisu” jautājumu Mits komentēt nevarēja, jo pēc Latvijas varasiestāžu lēmuma sūdzība par to var nonākt ECT vērtēšanā.

Kā ziņots, Latvijā tiek diskutēts, vai un kā publiskot tā dēvētos “čekas maisus”. Pašlaik teorētiski politiķi ir nolēmuši tos publiskot, taču gaida vēstures ekspertu vērtējumu, kā to darīt. Savukārt vēsturnieku komisijas darbs ir ieslīdzis strīdos.

Saeima 8.februārī konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz Satversmes aizsardzības birojā (SAB) esošo bijušās VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam līdz šā gada 1.jūnijam.

Iepriekš debates Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā ļāva secināt, ka likumprojektā iekļautais priekšlikums ir juridiski pretrunīgs. Tāpēc pie likumprojekta pilnveidošanas strādās darba grupa, kuras uzdevums būs analizēt un piedāvāt labākos risinājumus mērķa sasniegšanai, izvairoties no juridiskām kolīzijām. Paredzēts, ka komisiju vadīs deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK).

Komisijas sēdē Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone aicināja deputātus nevirzīt likumprojektu izskatīšanai pirmajam lasījumam. Viņa uzsvēra, ka pašreizējā likumprojekta versija rada likumu kolīzijas risku, turklāt, ja likumprojekts tiktu apstiprināts, tiktu radīta “paralēla sistēma tai, kas jau darbojas”. Jansons kā likumprojekta autors nepiekrita Vilsonei, uzsverot, ka, izstrādājot likumprojektu, tā autori ļoti respektējuši esošās likuma normas, un kopumā, viņaprāt, tas neradītu problēmas ar esošo normatīvo regulējumu.

Likumprojekts arī nosaka, ka minētos dokumentus ar zinātniskajiem komentāriem jāpublicē līdz 2018.gada beigām. Pēc likumprojekta iesniedzēju domām, ar šo soli tiks veicināta atklātība, totalitārā okupācijas režīma un sabiedrības vēstures zinātniska izpēte, “okupācijas perioda sarežģīto procesu apzināšanās”.

Atsevišķi Saeimas deputāti debatēs pauda bažas, vai bijušās VDK dokumentu likumprojekts pašreizējā redakcija ir atbilstoši izstrādāts.

Debatēs deputāts Ilmārs Latkovskis norādīja, ka mēs pieņemam, ka tautai ir apsolīts uz simtgadi uzšaut gaisā “to mēslu salūtu”. “Tas konteiners tiks uzšauts ar mēsliem gaisā, un vaļējām mutēm daudzi to tagad arī gaida, kā tas notiks, kā tas būs,” sacīja Latkovskis. Viņš skaidroja, ka procesa skaidrības labad darbojas pētnieku komisija, taču neesot skaidrs, kas tajā “notiek”.

Latkovskis akcentēja, ka ir nepieciešama skaidrība par to, kas ar jauno likumprojektu tiks panākts, lai dokumentu publiskošana netiek “iemuļļāta” vēl tālāk nākotnē. Viņš norādīja, ka nav izprotams, ko nozīmē likumprojektā minētā dokumentu publicēšana internetā ar zinātniskiem komentāriem līdz 31.decembrim. Politiķis vērsa uzmanību, ka citā likumā jau pašlaik ir noteikts, ka pētniecība noslēdzas maija beigās.

Arī parlamentārietis Ringolds Balodis norādīja, ka atbalsta šos grozījumus, jo sagaida, ka tie vēl tiks uzlaboti. Balodis pauda bažas, ka pētnieku komisijas vadības izteikumi liecinot, ka “nekādi dižie” zinātniskie komentāri var arī nebūt, lai gan likumprojektā uz tiem ir atsauce. Viņš norādīja, ka jāizvairās no situācijas, kad virzība uz lustrāciju beidzas “tikai ar čiku”.

Grozījumu iniciators Jansons atbildēja, ka komisijas vadītājs Kārlis Kangeris ir apsolījis, ka pētnieku komisija sniegs zinātniskos komentārus. Politiķis skaidroja, ka publiskojamo dokumentu apjomu noteiks paši zinātnieki. Viņš uzsvēra, ka šajā “izgaismošanā” un publicēšanā akcents netiks likts uz sīkajiem informatoriem VDK, bet uz varas sistēmu kopumā.

 

Komentāri (17)

Atis Priedītis 12.02.2018. 10.56

Dīvaini, ka par čekas upuriem vispār nav nekādas intereses. Visi masu mediji atsakās publicēt to liecības. Vai tiešām visi čekistu tūkstoši 70.tajos un 80.gados algu saņēma par neko? Daugavpilī 70.gados darbojās jauniešu pretpadomju grupa “Kā komjaunietis NULLE”. Interese par šo grupu arī ir nulles līmenī. Nu apcietināja kādu, nu izsūtīja. Tas taču nekas. Un tā mēs turpinām dzīvot melu pasaulē. Čekisti bija – upuru nebija!
Bet jāsāk taču būtu tieši ar čekas upuru liecībām.

+7
0
Atbildēt

3

    Sskaisle > Atis Priedītis 12.02.2018. 12.19

    nē tas nav dīvaini, tas ir loģiski un likumsakarīgi – jo tie ir upuri

    hallo – kura vieta nav skaidra , ka lielākā daļa upuru ir kapos, bet izdzīvojušie dzīvo bailēs , pat nāves bailēs , jo kas Latvijā ir pie varas ?!!! – elle un indija – tie paši čekisti – tie arī ir pie varas

    tu līdīsi slepkavu kantorī taisnību prasīt?

    es nē ! man ir reāli bail – tev jābūt visai čekas elles mašīnai aiz muguras, lai tiktu līdz ECT

    vai Latvijā ir tiesiskums ? taisnīga tiesa?
    nu nav –

    un tā kā mums tagad stāsta, ka nav bijuši 700 verdzības gadi, ka tas ir mīts, tad nupat jau sākas runas, ka nav arī čekistu vara bijusi un čekas upuri nav bijuši

    nu drusku jāpaciešas , kamēr visi upuri apmirs

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    QAnon > Dusma 12.02.2018. 13.24

    Verdzība pēdējo 1000 gadu laikā Eiropā bija tikai Bizantijā un Krievijā. Laikam jau šaļava neko neesi dzirdējuši par Lietuvas valsti un Livoniju, kas apturēja Cingizhana gājienu uz Rietumiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Dusma 12.02.2018. 13.13

    Jā,jā neizdevusies valsts,neko nespējam,neko nevaram,vergi un kalpi,kalpi un vergi,laiks atpakaļ pie Krievijas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    kolpants > Atis Priedītis 12.02.2018. 12.01

    Во-первых, не все те, кто работал в КГБ, занимался именно идеологическими вопросами. Был блок и экономических преступлений, и контрразведывательная деятельность. Никто же не будет сейчас отрицать, что в СССР засылались шпионы или вербовались на месте. Тем более сейчас и в архивах ЦРУ признается, что многие протестные движения в СССР создавались или поддерживались ЦРУ (вполне логичная практика, так же КГБ поддерживал коммунистов и социалистов в США).

    Во-вторых, и это самое главное-а кто сейчас заинтересован, чтобы особо выделять РЕАЛЬНЫХ борцов с советским строем? Это же прямой удар по бывшим членам КПСС, у которых сейчас единственное объяснение-ну иначе никак нельзя было бороться с советским строем! А начни теперь в ранг реальных героев возводить вот такие группы или отдельных диссидентов, который реально арестовывали и высылали – и на их фоне Вайдере, Табунс, Элерте и многие менее заметные персоны будут выглядеть ой как бледно!
    Особенно Вайдере, которая выбрала политэкономию-в то время самый быстрый путь в карьере, так как очень идеологически верный! Конечно, сейчас Вайдере всем может рассказывать, что она вот тогда уже выбрала такой путь, чтобы западную экономику на самом деле хорошо изучить и воспользоваться этим опытом после 1991 года))) Это же намного безопаснее, что пробовать создать кружок сопротивления!

    Могу предположить с 95% вероятностью, что под любым соусом будет сделано так, чтобы ДО выборов никаких публикаций “мешков” ГКБ не допустить.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Atis Priedītis > Atis Priedītis 12.02.2018. 12.28

    Paldies kolpantam par atbildi.
    Manuprāt 70.to un 80.to gadu čekas upuri absolūti nepretendē uz to lai kļūtu par “tautas varoņiem”. Mums jau to varoņu, kurus reizēm pat dievina, pietiek. Bet uzskatu, ka tas tiešām ir ļoti rupjš cilvēktiesību pārkāpums – nepublicēt reālu čekas upuru liecības. Feisbukā un draugiem.lv tādas ir atrodamas. Lielajos masu medijos – gandrīz pilnīgs klusums. Nu, jā viens čekas upuris gan ir atrasts. Bet tādu taču desmitiem un varbūt bija simtiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Atis Priedītis 12.02.2018. 14.40

    Они, может быть, и не претендуют. Но это нужно народу! У народа должны быть четкие и понятные герои. При том такие, которых особо не могут оспорить и другие страны.
    В этом смысле я точно так не понимаю, почему так упорно не желают поднимать тему Курелиса-хоть вот он, реально герой. На стороне немцев воевал, так как надеялся, что они дадут свободу Латвии. Узнал, что ничего не собираются давать-стал воевать и против них!

    0
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > kolpants 12.02.2018. 14.51

    Rezultāts no tā ne sevišķi iepriecinošs-krievu okupanti ātrāk atgriezās.Tie okupanti,no kuriem latvieši ir cietuši ievērojami vairāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Atis Priedītis 12.02.2018. 16.07

Atklāts jautājums Tiesībsargam.
Vai čekistu cilvēktiesības tiešām tiek vērtētas augstāk par viņu upuru cilvēktiesībām? Fakts – upuru cilvēktiesības jau šobrīd tiek ļoti rupji pārkāptas. Visi masu mediji atsakās publicēt viņu atmiņas par vajāšanām (izņēmums ir portāls irir.lv). Cik ilgi tas turpināsies? Tiešām gribētos izlasīt argumentētu atbildi.

+4
0
Atbildēt

0

kolpants 12.02.2018. 12.27

un tā kā mums tagad stāsta, ka nav bijuši 700 verdzības gadi, ka tas ir mīts,

Ну вообще-то в той статье смысл про 700 лет был совершенно иной! Там говорилось, что это крайне вредно населению вбивать в голову, что было только рабство. Ведь уже были и известные люди, и известные промышленники!
А так наоборот уже на уровне подсознания вбивают “вы рабы, сами ничего не можете, вами 700 лет управляли..и теперь смиритесь, за вас решали царская Россия, потом СССР, сейчас ЕС”
Это же сейчас классическая отмазка чиновников на вопрос требований-а так ЕС сказал! А потом оказывается, что ЕС вовсе так и не говорил, и можно было бороться и за более выгодные условия! Но у чиновников уже вбито на уровне подсознания “м 700 лет рабы были, надо слушать, что говорят, наше дело выполнять, а не с хозяином спорить”

0
0
Atbildēt

2

    QAnon > kolpants 12.02.2018. 13.17

    Krievu 1000 verdzības un negatīvās selekcijas gadi nav nekāds mīts. Jūs nekad no sevis nenoņemsiet vergu važas, tāpēc, ka bez pātagas un labas bozes nemaz nevariet aiziet gulēt. Sodomīts, sadists un pedofīls Putins būs līdz pēdējam krievam.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > altinyildiz 12.02.2018. 16.46

    it kā ne tieši par tēmu un tai pat laikā – tieši par to
    ne tikai par vērtību maiņu, bet par vērtību izzušanu –

    https://www.youtube.com/watch?v=bHw4MMEnmpc

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > kolpants 12.02.2018. 12.43

    izbeidz ! Bija 700 gadu verdzība!!!! – jau 15.gs. latviešiem atņēma pilnībā!!!! – personīgo brīvību. Un to sauc par verdzību. Un punkts.

    Tas, ka mums bija daži kuršu ķoniņi, kuri tāpat kalpoja vācu kungiem, tikai bija personīgi brīvi – piedod – tas nekādi nevar būt arguments, lai noliegtu to, ka bija verdzība.

    Lasu, ka Līveni ir bijuši nevis vācu , bet lībiešu izcelsmes. Elle un indija – dod naudu, lai vēsturnieki to izpēta, lai pierāda . Tāpat ar to, ka tu raksti, ka arī latvieši bijuši uzņēmēji – nu kādi uzņēmēji , kādi latvieši – viens mastu tirgotājs izsitās kungos un uzreiz arī pārvācojās. Bet tie miljoni tautiešu bija vergi.

    Un būtiski ir nevis sākt bakstīt Debesis ar dakšām – redz cik mēs vareni. Bet būt tik vareniem un tik drosmīgiem , ka pirmkārt, spēt runāt – kas bija un kas nebija.

    Ja jau nebija verdzība – tad kāpēc mums bija jāizpērk zeme no baroniem? Ja jau nebija padomju okupācija – tad kapēc mums bija jāatgūst padvaras atņemtā zeme?

    Nevajag mums uzbāzt jaunu verdzību ar meliem

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > Dusma 12.02.2018. 12.49

    vergi esam kaut vai tāpēc, ka nespejam godīgi un atklāti runāt

    vēstures zinātni esam nospēruši pagultē un par to klusējam

    māra zālīte uztaisa jampampiniu prieka lugu par tobago , kura latviešus parāda kā prātā vājus idiotus, kuri nesaprata, ka piedalās vergu tirdzniecības projektā

    visi lēkā un ziņģē līdzi – o kādi mūsu senči varoņi – zēģelēja pa jūrām –

    normālā pasaulē – kur cilvēkiem ir pašcieņa – kaunējas par savu necilvēcību pagātnē – mums taisa joku lugas

    uzņem filmu namejs pēc vēsturiskiem motīviem par valsts naudu – par konsultanti ieceļ dzejnieci zālīti – nu lai lustīgi – lai ceļ tautai pašapziņu to debilizejot

    vai tā pati romānu sērija – esot vēsturisko romānu sērija – bet nu tavu brīnumu – visam nauda atradās – tikai ne konsultantam profesionālam vēsturniekam

    zini kolpant – tu mani esi nokaitinājis līdz baltkvēlei – domāju, ka kaut arī okupants, tomēr gudrāks esi , bet izrādās nekā – tāds pats idiots pastaliņbāleliņš kurš notic pasakām par savu brīvību

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kolpants > Dusma 12.02.2018. 13.46

    Вообще-то в плане личных свобод подобная ситуация была практически по всей Европе, когда было деление господа-слуги.
    Но французы не выносят себе мозг “ох как все плохо, мы 500 лет были холопами”.

    Хотя ладно, хочется вам себя считать вечно рабами и вечно подчиненными чужой власти-дело ваше.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 12.02.2018. 14.57

    nu kolpant – nu izbeidz, francūži kā reiz vēsturi ir izpētījuši smalki jo smalki un francūži kā reiz turpina reflketēt par vēsturi, balstoties akadēmiskās tradīcijās, nevis vēlamo uzdodot par esošo un cilvekiem mācot, ka vēsture ir lokanāka par jebkuru mauku

    lai raksta, lai izceļ, lai slavē tos izņēmuma gadījumus, bet lai nemelo –

    Par Tobago un par hercogu Jēkabu mums ir brīnišķīgi LVI vēsturnieces Mārītes Jakovļevas pētījumi – kāpēc par tiem mēs nevaram parunāt ? Izglītot sabiedrību?

    Skandināvijā nekad nav bijusi personīgās brīvības ierobežojumi.
    Ja Francijā jebkuri personīgās brīvības ierobežojumi tika atcelti 18gs. pašā sākumā, tad Latvijas teritorijā visos novados to pasludināja tikai 1861.gadā – un tad arī vēl ar visām tām atrunām ….

    Tā kā nevakag tikai – ja uzņēmējs savu māju pasludina par kuģi, visi sašutuši , vai gandrīz visi, kad noliedz vēsturi, vai no vēstures izlasa vien rozīnes, kuras būtu saldi norīt – ā, tad visiem tas labi der

    Nu tā ir vergu morāle, tāda esot bijus Romas brīvlaisto vergu morāle – noliegt savus verdzības gadus , paliekot vergam domāšanā un rīcībā

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu