Kad Magņitskis ir latvietis • IR.lv

Kad Magņitskis ir latvietis

18
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Lolita Čigāne

“Viņu bērni apmeklē visdārgākās skolas, viņu dzīvesbiedri valkā atzītu dizaineru apģērbu un viņi brauc ar vislabākajiem auto. Viņi veic ieguldījumus universitātēs un citās cienījamās organizācijās, lai celtu savu reputāciju, ko bargi sargā sabiedrisko attiecību kompānijas par galvu reibinošiem honorāriem. Daži no viņiem ir Krievijas pilsoņi, kas kļuvuši tauki no Putina režīma laupījuma,” tā 2018. gada 3. februārī rakstīja Lielbritānijas laikraksts The Guardian, vērtējot, ka “Lielbritānija, bet it īpaši tās nekustamā īpašuma tirgus, ir nelegāli gūtu ienākumu paradīze”.

Latvijas Saeima ir sagatavojusi lēmumu par sankciju noteikšanu Krievijas advokāta Sergeja Magņitska atklātajā korupcijā un viņa nogalināšanā iesaistītajām personām, kopumā nosakot persona non grata (nevēlamas personas) statusu 49 personām. Magņitskis ļaunprātīgi tika nonāvēts Maskavas cietumā, jo viņa klients, investīciju uzņēmums, Krievijas valsts budžetā nodokļos bija samaksājis 230 miljonus ASV dolāru. Šo maksājumu iekāroja Krievijas Federācijas iekšlietu sistēmas amatpersonas, kas, nelikumīgi pārņēmušas kompāniju, panāca valsts budžetā samaksāto līdzekļu zibenīgu atmaksu uz trīs privātpersonu bankas kontiem, nekavējoši veicot naudas pārskaitījumus uz ārzemēm. Magņitskis iebilda un pēc nonākšanas cietumā tika nogalināts, pēc viņa nāves pret viņu tika turpināta tiesas prāva, morālām mokām pakļaujot viņa ģimeni.

Magņitska, 2009. gadā Maskavas cietumā nogalinātā jurista, liktenis laikam ir vislabāk dokumentētais brutālais Krievijas pēdējās desmitgades cilvēktiesību pārkāpumu un augsta līmeņa amatpersonu visatļautības gadījums.

Pierādījumu un liecību vākšanā iesaistījās plašs privātpersonu, nevalstisko organizāciju un starptautisko organizāciju loks, savos ziņojumos sīki uzskaitot faktus, pierādījumus, dokumentus, un saucot vārdā iesaistītās personas. Piemēram, ir precīzi dokumentēts, ka Saeimas sagatavotajā sarakstā esošais izmeklētājs Oļegs Silčenko vairākkārt atteicis cietumā brutālos apstākļos esošā Magņitska lūgumus pēc medicīniskas izmeklēšanas un palīdzības, viņa lūgumus vienkārši “arhivējot”. Sankcijām pakļaujamo personu sarakstā esošā Olga Stepanova bija Maskavas nodokļu inspekcijas nodaļas vadītāja, kas zibenīgi apstiprināja Magņitska pārstāvētā uzņēmuma nodokļos samaksātās nauda nekavējošu pārskaitījumu uz trīs privātpersonu bankas kontiem.

Magņitska lietā iesaistītās un sankciju sarakstā nosauktās personas, piemēram, tagad atvaļinātais izmeklētājs Kuzņecovs ieguvušas īpašumus Dubajā, luksus dzīvokļus Maskavā un Kiprā.  Ar Magņitska lietu saistītais Iekšlietu ministrijas atvaļinātais izmeklētājs Karpovs iegādājies nekustamo īpašumu un luksus auto 1,3 miljonu apmērā. Sarakstā ir arī Butirkas cietuma ārste Ļitvinova, kas Magņitskim liedza ārstēšanu un meloja par viņa veselības stāvokli, kā arī ārste, kas sniedza nepatiesas ziņas par Magņitska nāves apstākļiem. Tiek lēsts, ka šādas shēmas Krievijā ir plaši izplatītas, tomēr lielākā daļa no tām nenonāk sabiedrības redzeslokā.

Krievijas varas iestādes nav veikušas izmeklēšanu par Sergeja Magņitska aizturēšanas, spīdzināšanas un nāves apstākļiem, un atbildīgās amatpersonas joprojām nav tikušas sauktas pie atbildības. Gluži pretēji, labi dokumentēts, ka vairākas  no tām saņēmušas paaugstinājumus un atzinības un ieguvušas uzkrītošu turību. Korupcijā un Magņitska nāvē iesaistītie plaši ceļo pa pasauli un bauda pārticīgas, “rietumu” dzīves piedāvātos labumus.

Latvijai t.s. Magņitska sankciju lēmums jāapstiprina taisnīguma dēļ. Mums jāparāda, ka mēs esam gatavi stingri un principiāli iestāties pret nelikumīgas izcelsmes naudas atrašanos Latvijā, ka atsakāmies pievērt acis uz šādu personu brīvu pārvietošanos un elegantu dzīvesveidu, baudot Eiropas valstu viesmīlību, kvalitatīvus publiskos pakalpojumus un labklājīgu dzīvi.

Tas ir mūsu morāls pienākums, jo dažādos ziņojumos minēts, ka daļa korumpētās, no Krievijas valsts budžeta izkrāptās naudas izceļoja arī caur Latvijas bankām. Visbeidzot, Krievijas cilvēktiesību aktīvisti un demokrātiskās opozīcijas pārstāvji vairākkārt mums lūguši ierobežot korumpētu amatpersonu ceļošanas un rīcības brīvību Latvijā, jo, atļaujot viņiem baudīt “labāko” no abām pasaulēm – iespēju negodīgi kļūt bagātiem Krievijā un baudīt labu dzīvi Eiropā – mēs mūžīgai atpalicībai pakļaujam pašu Krieviju, kur tā arī nekad var neizveidoties pozitīvām pārmaiņām nepieciešamais sabiedrības atbalsts.

 

Autore ir Saeimas deputāte, kustība “Par!”

Komentāri (18)

Ivars Birkāns69 08.02.2018. 15.21

Latvijā tas ir VIENKĀRŠĀK- adv. Platacis pat netiek pieminēts…

+2
-1
Atbildēt

1

    andrejs > Ivars Birkāns69 08.02.2018. 21.23

    nepareizais uzvārds pagadījās…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Aivars B. 08.02.2018. 18.51

Piekrītu autorei.
Taisnīguma dēļ mums šīs sankcijas ir jāpieņem.

+8
-8
Atbildēt

2

    andrejs > Aivars B. 08.02.2018. 21.25

    Taisnīguma dēļ mums šīs sankcijas ir jāpieņem.
    ———–
    Kurš tad pirks Šlesera-Dombrovska TUA?

    +2
    -4
    Atbildēt

    2

    zanE. > andrejs 09.02.2018. 12.22

    ….andrej, Tev uztraukums, ka Tavi patrioti paliks bez ienākumiem, jo aptrūksies krievu, kam savus īpašumus izpārdot?….tas NA “patriotiem” piederīgo sarakstiņš ir stipri garš un kā Raivis Dzintars izteicās, tā esot katra privāta darīšana…tad patriotisms pie kājas, ja saož naudas smaku….

    +5
    -4
    Atbildēt

    2

    QAnon > zanE 09.02.2018. 15.22

    Krievus šeit ievazā tikai tavējie nelieši: Krievijas organizētās noziedzibas un FSB, kājslauķi. Vai uzskati, ka latvieši savus īpašumus drīkst tirgot tikai caur Bukāni, jeb vispār nedrīkst tirgot, kamēr nav atcelti SC/Vienotības lēmumi par UA dalīšanu čekistiem un krievu bandītiem?.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > zanE 09.02.2018. 14.27

    paliks bez ienākumiem, jo aptrūksies krievu, kam savus īpašumus izpārdot?
    ——————-
    TUA drīkst tirgot tikai dombrovski, liberasti un līkdeguņiem piederošas bankas? Vai arī viens likums visiem

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > andrejs 08.02.2018. 21.58

    man tevi tā kā tādu krančeli jātramda – labāk pastāsti , ko naciķi dabūja apmaiņā par tua pieļaušanu – nevar taču tā būt, ka palikāt bešā – tā nekad vēl nav bijis

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Aivars B. 08.02.2018. 21.57

    tev gan maz vajag, lai būtu taisnīgums

    varbūt esi vegāns?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 08.02.2018. 16.30

nezinu ….drīzāk jau kā kārtējā liekulība – vai tad Latvija neapkalpo visus putina oligarhus, investorus ?
vai mūsu likumīgie bandīti tāpat pa smalko “neiznesās” …

nezinu – manis pēc , bet tāds plāksteris mironim – nekas vairāk

+4
-4
Atbildēt

1

    J.šveiks > Dusma 08.02.2018. 18.34

    jāizskatās pareizi Eiropas sabiedrības acīs

    +5
    -3
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > J.šveiks 08.02.2018. 18.42

    nezinu gan , drīzāk es teiktu ar īstiem bandītiem netiek galā, īstas slapjās lietas nespēj sagremot – tad nu tagad šitā te
    lasīju , ka tas lūsis – nu ko Lietuvā saņēma ciet – esot saistīts ar 48 milj!!!! nošmaukšanu -laikam poļiem – saeimas mājā par to esot spriests – nu man jau vienalga – it kā – bet iedomājies? mums par to ne vārda – klusums vispār

    un tad – kura tā banka bija, kas Latviju iesūdzēja jo Sprūds un kurš tur vēl esot šos reketējuši – nu tās ir īstās lietas par ko vajadzētu rakstīt – un nevis Latvija ir Magņitskis, bet LATVIJA IR VILKS JĒRA ĀDĀ

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu