Par tiesneša Bula māszinību studijām nerosinās disciplinārlietu, lūgs novērtēt ētikas komisijai • IR.lv

Par tiesneša Bula māszinību studijām nerosinās disciplinārlietu, lūgs novērtēt ētikas komisijai

8
Tiesnesis Raimonds Buls. Foto: Agnese Gulbe, LETA
Māra Miķelsone

Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja lūgs Tiesnešu ētikas komisijai izvērtēt ar šaubīgiem tiesu spriedumiem maksātnespējas lietās par savdabīgu rekordistu kļuvušā tiesneša Raimonda Bula rīcību darba laikā studēt māszinības. Taču disciplinārlietu neierosinās. Par šādu lēmumu ceturtdien paziņoja Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja Inese Siliņeviča.

Pārbaudes laikā, ko tiesas priekšsēdētāja ierosināja pēc Ir publikācijas par Bula māszinību praksi Jūrmalas slimnīcā, Siliņeviča nav konstatējusi apstākļus, kas norādītu, “ka tiesnesis Buls nepilda darba pienākumus vai tos pilda nepietiekamā apmērā, kas ietekmētu tiesā lietas izskatīšanas termiņus vai jebkādi aizskartu personu tiesības un taisnīgu tiesu saprātīgos termiņos”. Arī Bula iesniegtais motivētais rakstveida lūgumus par pilna laika studiju saskaņošanu apstiprinot, ka tiesneša darba pienākumu pildīšanas laiks un darba organizācija nodrošina tiesneša  pilnas darba dienas uzskaiti. Turklāt tiesas priekšsēdētāja, padziļināti pārbaudot tiesneša Bula darba rādītājus, secinājusi, ka laika periodā no 2017. gada septembra līdz šim brīdim tiesnesis ir saglabājis augstus izskatīto lietu rādītājus.

Par tiesneša darba organizēšanu un atrašanos ārpus tiesas  telpām darba laikā, jo studijas notiek dienas pirmajā pusē, Siliņeviča atgādina Tiesnešu disciplinārkomisijas nolēmumus, kas norāda – “tiesneša darbu reglamentē likums “Par tiesu varu”, kas nenosaka ne darba dienas, ne nedēļas darba laika ilgumu. Tiesnešiem ir nenormēts darba laiks, kas saistīts ar šī darba specifiku.”

Tāpēc tiesas priekšsēdētāja atzina, ka nav tādu apstākļu,  kas būtu par pamatu ierosināt tiesnesim Bulam disciplinārlietu  atbilstoši likuma par Tiesnešu disciplināro atbildību 1. pantam.

Tiesas priekšsēdētāja arī atsaucas uz paša Bula paskaidrojumu, ka viņš “studējot, apgūst prasmes kas ir nepieciešamas arī tiesneša darbā, piemēram, datorprasmes, civilo aizsardzību, saskarsmes psiholoģiju, lietvedību, uzņēmējdarbību, bērnu periodu, svešvalodas – angļu un latīņu valodas, normatīvos aktus, kā arī mācību priekšmetus, kuros iepazīst zinātnes atziņas, kas tiesnesim ir nepieciešamas, lai novērtētu pierādījumus civillietās, piemēram, kurās tiek lemts par personu rīcībspējas ierobežošanu”. Šo visu viņš pamato ar likuma “Par tiesu varu” 89. panta piekto daļu, kas noteic tiesnesim pienākumu pastāvīgi papildināt savas zināšanas visas tiesneša karjeras laikā.

Siliņeviča gan atzīst, ka Buls nav pienācīgā kārtā saskaņojis ar tiesas priekšsēdētāju jautājumu par darba pienākumu pildīšanas savienošanu ar studijām pilna laika studiju programmā. Tāpēc viņa, lai objektīvi izvērtētu jautājumu par tiesnešu ētikas normu ievērošanu, sagatavos un iesniegs Tiesnešu ētikas komisijā lūgumu izvērt Bula rīcības atbilstību Tiesnešu ētikas kodeksa prasībām.

Tiesnesis Buls Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžā studiju programmā “Māszinības” studē no 2017. gada septembra. Tās ir pilna laika studijas. Šo studiju ietvaros Ir sastapa tiesnesi Bulu Jūrmalas slimnīcā. Virsmāsa uzslavēja studentu, kurš neesot kavējis nevienu prakses dienu.

Ir jau ilgstoši cenšas sastapt tiesnesi Bulu, lai uzdotu viņam jautājumus par maksātnespējas procesiem, taču viņš izvairās no atbildēm. Tieši Buls izrādījās līderis Ir pētījumā par aizdomīgām maksātnespējas lietām — pie viņa visbiežāk nonākušas firmas, kas pirms maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības procesa mainījušas juridisko adresi. No 2008. līdz 2015. gadam pie Bula bija atceļojušas 28 šādas firmas ar kopumā 246 miljonu eiro saistībām. Turklāt par Bula lēmumiem maksātnespējas lietās iesniegti 12 protesti un Augstākā tiesa tos visus apmierinājusi saistībā ar būtiskiem pārkāpumiem.

Komentāri (8)

Sskaisle 08.02.2018. 16.09

Tiesnešiem ir nenormēts darba laiks, kas saistīts ar šī darba specifiku. – paga , izstāstiet man -es gribu saprast.

Tad kā šobrīd iznāk – pēc tā , ko es lasu, ka nenormētais darba laiks saistīts ar tiesneša darbu specifiku – bet kāda tad ir tiesneša darba specifika? Vai tad tiesas sēdes notiek naktīs, svētdienās,svētku dienās ?

Vēl – vai tad tiesnesim nav augstākā LU jurista izglītība, kuras iegūšanai jau visas minētās prasmes arī ir iekļautas mācību programmās?

Un tomēr – tiesnesim algu maksā nodokļu maksātāji, studē viņš par nodokļu maksātāju naudu , savus šaubīgos tiesu lēmumus sabiedrībai nav gatavs skaidrot – Tas ir normāli?

Tiešām neviens likums šitādu onkuļu un tanšu darbošanos nereglamentē? Paga – kur es dzīvoju ES dalībvalstī, jeb Āfrikas vidienē ar karali cilvēkēdāju ?

Vēlos tikai saprast – nekā personīga

+2
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 08.02.2018. 22.22

    Kad ir laiks, palasi Likumu par tiesu varu, tur ir daudz interesanta.
    https://likumi.lv/doc.php?id=62847

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 08.02.2018. 22.26

    tas būtu mokoši – labāk uzraksti –
    es turpinu lasīt Tumana sengrieķus – tomēr skaisti dzīvoja cilvēki – ne tā kā tagad

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 08.02.2018. 22.31

    Nu no vienas puses tiesnešu darbību regulē vairāki likumi, bet no otras- viņi ir neaizskarami.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 08.02.2018. 22.43

    nu labi – palasīšu , bet rīt
    tagad es sapņošu – zini par ko – par sievietēm un vēršiem – atceries kā bija Krētā – tās dāmiņas – kā viņām tās melnās actiņas labi saskaņojās ar melnajām garajām pīnēm un pliko pupiņu krūšgaliņiem – tos viņas melnus krāsoja – labi labi – tas nieks, bet iedomājies – viņas dejoja uz vēršiem – iedomājies – tādiem īstiem resniem resniem ar milzu ragiem – un pēc dejām viņas vēršu mugurā devās uz jūru un tad skalojās pa jūras baltām putām – skaisti bija , labi kādreiz cilvēki dzīvoja – ne tā kā tagad –
    un tos vēršus vajag iedomāties nevis brūnus bet baltus – tādus īstus svētos – ar lielām melnām acīm un melniem ragiem un nagiem – un tad baltas kailas meitenes ar melnām acīm un matiem – skaisti viņiem tur bija – silts , jūra , vīns , olīves , ne tā kā mums – auksts tumšs , un man kaimiņos jauni īrnieki – viņi laikam audzē suņus – nu jau kādus piecus saskaitīju – gribu sūdzēt viņus policijai – pašvaldības policija starp citu ir ļoti laba, ļoti – labi bučas man sāk nākt miegs

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 08.02.2018. 22.48

    Jaukus sapņus, Dusma, man arī jāuzkrāj spēki.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 08.02.2018. 21.54

un tomēr – kas vispār kontrolē tiesu varu Latvijā – vai tiešām uz tiesu varu parasoto cilvēku likumi vispār neattiecas?

nu visas varas Latvijā tiek izmantotas ļaunprātīgi -visas

http://jauns.lv/raksts/zinas/269317-tiesnesis-parak-aiznemts-tapec-jekabpili-atliek-virieti-nodurusas-jaunas-sievietes-lietas-skatisanu

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > Dusma 09.02.2018. 03.22

    Tiesu varu Latvijā kontrolē Krievijas FSB uzraugi, kuri kontrolē arī lielāko daļu Saeimas, kura pieņem pretvalstiskus lēmumus, tāpēc Sprūds atrodas aiz restēm, bet čekas pakalpiņu sugasbrāļi: Miķelsons un Magone, kad sadomās var doties uz “varen plašo”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu