Māte Dzimtene sauc • IR.lv

Māte Dzimtene sauc

8
Pauls Raudseps

Latvijas Krievu savienība centīsies pirms vēlēšanām saasināt etniskās attiecības

Tas būtu pagalam dīvaini, ja tas nebūtu tik zīmīgi. Tatjana Ždanoka paziņojusi, ka marta sākumā noliks savu Eiropas Parlamenta deputātes mandātu, lai atgrieztos Latvijā un iesaistītos Saeimas vēlēšanās.

Stipri pārsteidzoša izvēle.

Atstājot savu vietu Briselē, Ždanoka atsakās no 6710,67 eiro algas (uz rokas) mēnesī. Līdz parlamenta pilnvaru beigām viņai sanāktu vairāk nekā 100 000 eiro, un šajā summā nav ieskaitītas prāvās piemaksas par biroja uzturēšanu un dienas naudas par piedalīšanos parlamenta darbā. Četros gados Saeimā viņa diezin vai nopelnītu vairāk nekā atlikušajos 15 mēnešos Briselē.

Izredzes viņai tikt reģistrētai savas partijas — Latvijas Krievu savienības — deputātu kandidātu sarakstā ir apšaubāmas. Saeimas vēlēšanu likums aizliedz kandidēt cilvēkam, kurš pēc 1991. gada 13. janvāra darbojies Komunistiskajā partijā. Centrālā vēlēšanu komisija tāpēc 2002. gadā svītroja Ždanoku no 8. Saeimas kandidātu saraksta, un 2006. gadā Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzina, ka aizliegums nav cilvēktiesību pārkāpums. Tiesa, ECT arī norādīja, ka šādi ierobežojumi nevar būt beztermiņa, un Ždanoka tagad šo likuma pantu apstrīdējusi Satversmes tiesā. Tomēr būtu pārsteidzoši, ja ST lemtu šajā jautājumā Ždanokai par labu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu