Būsim ar pašcieņu • IR.lv

Būsim ar pašcieņu

14
Eiropas Parlamenta Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas biedrs, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle. Foto: Ieva Leiniša, LETA
Roberts Zīle

Garākas pārdomas par Saeimas pieņemto Publisko iepirkumu likumu, beidzot mainot attieksmi pret “ofšoriem”

Būsim ar pašcieņu – nebaidīsim ar “vareno” Eiropas Komisiju, kas mūs tūlīt sodīs par “ofšoru” ierobežošanu saņemt nodokļu maksātāju naudu.

Nesen Saeimā pieņemtie grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas cita starpā liedz “ofšoru” uzņēmumiem piedalīties publiskajos iepirkumos, ir solis pareizajā virzienā. Latvijas interesēs ir caurskatāma nauda un paredzami nodokļu ieņēmumi, un šīs prioritātes sakrīt ar kopējo Eiropas Savienības nostāju pret zemo nodokļu valstīm un trešo valstu investīcijām.

1. februārī Saeimā galīgajā lasījumā pieņemti likuma grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kuri paredz, ka publiskajos iepirkumos ir liegts piedalīties zemu nodokļu valstī vai teritorijās reģistrētiem uzņēmumiem, kā arī Latvijas uzņēmumiem, kuros vairāk par 25% kapitāldaļu turētājs ir zemu nodokļu valstī un teritorijās reģistrēts uzņēmums. Šos priekšlikumus grozījumiem iesniedza Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcija.

Pretēji Zaļo un zemnieku savienībai un partijai “Vienotība” es nesaskatu Saeimā pieņemto grozījumu pretrunu ar Eiropas Savienības publisko iepirkumu direktīvu.

Liegums “ofšoriem” piedalīties publiskajos iepirkumos nav pretrunā ar Eiropas Savienības publisko iepirkumu direktīvu, jo arī tur ir uzskaitīti izņēmumi, kad pretendentu var efektīvi diskvalificēt: tā līguma slēgšanas tiesības, cita starpā, nebūtu jāpiešķir tādiem ekonomikas dalībniekiem, kas nemaksā nodokļus, ir atzīti par vainīgiem nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, korupcijā vai krāpniecībā, kura kaitē Savienības finanšu interesēm. Protams, ne obligāti visas ofšoru kompānijas ir saistītas ar netīru naudu vai nodokļu nemaksāšanu, bet reizē Latvijai ir tiesības aizsargāt savas intereses un iet soli tālāk par direktīvā noteiktajiem izņēmumiem.

Tāpat esmu kritisks par finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) bažām, ka Latvijai draud tiesvedība, ja prezidents izsludinās attiecīgos likuma grozījumus.

Finanšu ministre Reizniece-Ozola, iespējams, nevēlas redzēt to, lai tiktu izsludināti attiecīgie grozījumi un tāpēc, no vienas puses, uzstāj, ka prezidentam vajag izvērtēt ministrijas argumentus un, no otras, biedē pārējos ar tiesvedību pret Latviju. Realitātē visiem ir skaidrs, ka Eiropas Komisija uzreiz nesāk pārkāpumu procedūru pat tad, ja attiecīgais likums ir pretrunā ar ES likumdošanu — un šoreiz tā nav.

Ja Latvijas attiecīgajā likumā tiks konstatētas kādas pretrunas, ir iespējams tās koriģēt. Jāņem arī vērā, ka līdzīgi ierobežojumi pret ofšoru lomu publiskajos iepirkumos ir jau kādu laiku spēkā Bulgārijā un pārkāpumu procedūra nav sākta. Bažas, ka Eiropas Komisija jau ir gatavībā mums izrakstīt soda kvīti, ir absurda.

Godīgi spēles noteikumi attiecībā uz publiskajiem iepirkumiem ir visu interesēs.

Aptverošs publisko iepirkumu likums ir visu interesēs — ne tikai valsts iegūst no tā, ka iepirkumos startē caurskatāmi uzņēmumi, kas maksā nodokļus. Taisnīgi spēles noteikumi nāk par labu arī godīgi konkurējošajiem uzņēmumiem un tādējādi arī sabiedrībai kopumā. Esmu gandarīts, bet neesmu pārsteigts, ka arī Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) atbalsta pieņemtos grozījumus. Ja mūsu prioritātes, kā daudz kur minēts, tiešām ir korupcijas apkarošana, taisnīga nodokļu sistēma un rūpes par godīgo uzņēmumu stimulēšanu, liegums “ofšoriem” piedalīties publiskajos iepirkumos šo visu tikai papildina.

Uz liegumu “ofšoru” uzņēmumiem piedalīties publiskajos iepirkumos aicinu skatīties plašākā kontekstā, ņemot vērā Eiropas Savienības kopējo nostāju pret zemo nodokļu valstīm un trešo valstu investīcijām.

Kopējais noskaņojums pret ofšoriem un trešo valstu investīcijām Eiropas Savienībā ir pamatoti piesardzīgs, un tas atspoguļojas Eiropas Komisijas, kā arī Padomes prioritātēs. Ja skatāmies uz pēdējiem notikumiem, Padome pirms diviem mēnešiem nāca klajā ar sarakstu, kurā tiek uzskaitītas jurisdikcijas, kas noteiktas par nodokļu oāzēm. Tikmēr Eiropas Parlamenta dienaskārtībā ir Komisijas priekšlikumus regulai, ar ko izveido satvaru ārvalstu tiešo ieguldījumu izvērtēšanai Eiropas Savienībā.

Ņemot vērā Eiropas piesardzību pret necaurspīdīgām investīcijām un negodīgiem ekonomikas dalībniekiem, ir nesaprotami, kāpēc Latvijā daži grib iet pretējo ceļu un meklē ieganstus, kāpēc mums cita starpā necensties veidot tādu sistēmu, kur no publiskajiem iepirkumiem tiek diskvalificēti negodīgie vai necaurspīdīgie uzņēmumi. Saprotot mūsu pamatojumu likumdošanas izmaiņām, es neticu, ka Eiropas Komisija ies pret savu dienaskārtību un sodīs Latviju.

Gribu redzēt, kā Junkera tā saucamā politiskā Eiropas Komisija ies pret definētajiem politiskajiem principiem un metīsies aizstāvēt “ofšoru” intereses. Arī pat ja kādu mazsvarīgu juridisku pretrunu dēļ Eiropas Komisija saskatīs Saeimas pieņemtajā likumā kādu ES kompāniju diskrimināciju, kuras tur acīmredzami nav, tad vedīsim sarunas ar viņiem. Taču pozīcija – mēs jau tā kā būtu par, bet “visuvarenā” Eiropas Komisija mūs Latviju uzreiz sodīs – ir jāizbeidz!

 

Autors ir Eiropas Parlamenta deputāts, Nacionālā apvienība

Pirmpublicēts Facebook

Komentāri (14)

Sskaisle 06.02.2018. 11.52

reizniece ozola vispār ir absurds – vēl pretendēja uz amatu ES instititūcijā – kā krievi saka – naglostj vtoroje ščastje

kā mēs varam cīnīties pret ofšoru varu, ja nespejam neko – pilnīgi neko pret zzs teroru – bļedj – pilnam mutēm sasolīja, visi mediji pilni, ka nu tik būs reformas un visiem maciņos vairāk naudas , pirmkārt, man algas pielikums nav, otrkārt, par elektrību un apsaimniekošanu maksāju dārgāk, treškārt, ar šausmām gaidu jauno rēkinu par NĪN, nerunāot nemaz par maksas medicīnu, zāļu un pārtikas produktu un pakalpojumu dārdzību

citiem vārdiem – NA aicina mūs piedalīties vispasaules revolūcijā pret ofšoeriem, kamēr zzs mums tur asiņainu zābaku uz dubļos iespiestām galvām

un man vel jānotic, ka zzs reitingi aug – varētu teikt – nenosmieties, ja tas viss nebūtu ar nāves smaku !

+4
-3
Atbildēt

0

Pandora 08.02.2018. 22.08

“nesaprotami, kāpēc Latvijā daži .. meklē ieganstus, kāpēc mums cita starpā necensties veidot tādu sistēmu, kur no publiskajiem iepirkumiem tiek diskvalificēti negodīgie”

Bet ja jūs mēģinātu atminēt, Zīles kungs?

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 06.02.2018. 11.43

nekā personīga , protams, bet par kādu pašcieņu var būt runa, ja NA ir tik aktīva tautas iznīcināšanā?

Kas tie par priekšvēlēšanu saukļiem?
Kurš tad te būs ar pašcieņu ? Tas visiem un par jebkādu cenu pārdoties gatavais latvietis? Alga viena – radošais inteliģents, zemnieks vai uzņēmējs krūzīšu tirgotājs?

Nu skolotāji būs ar pašcieņu ? Tie , kuriem jābūt tikumiskākiem par Romas pāvestu un kuri jau baidās kaut ko teikt , lai nepazaudētu to pašu mazumiņu kas vel ir?

neba nu varas elite – lēmumu pieņēmēji un vienlaicīgi mauku mājas suteneri ir ar pašcieņu
saucēja balss tuksnesī ….

+3
-3
Atbildēt

1

    QAnon > Dusma 06.02.2018. 12.06

    Nacionālpatrioti vienmēr ir bijuši pret zagļiem, dzimtenes nodevējiem, kremļa un čekas pakalpiņiem un privilēģijām nelegāliem imigrantiem: WWII noziedzniekiem un to noziegumu mantiniekiem, tātad opozīcijā LC, TSP, DPsaimnieks, PCTVL, JP, LPP, ZRP, PLL, SC un Vienotībai.

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 07.02.2018. 05.27

    Jāpiebilst, ka augstākminēto apsvērumu dēļ (pret zagļiem, dzimtenes nodevējiem, kremļa un čekas pakalpiņiem un privilēģijām nelegāliem imigrantiem) nacionālpatrioti nekad nestājas Nacionālajā apvienībā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    2

    Vahamurka > tonijs 07.02.2018. 13.22

    Točna,īsti liberālnacionālpatrioti nav nekādi pakalpiņi,viņi stājas zatleristos lai sasēstos tankos un kļūtu par pobraķimiem .

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > tonijs 07.02.2018. 09.08

    Labi rūkts. Tikai parasti viņi uz sevi neattiecina tādus skaļus (un tikpat tukšus) titulus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu