Tieslietu padome vienbalsīgi atbalsta šaubīgo maksātnespējas lietu pārbaudi • IR.lv

Tieslietu padome vienbalsīgi atbalsta šaubīgo maksātnespējas lietu pārbaudi

17
Tieslietu padome apspriežas - 1. rindā sēž Saeimas deputāts Gaidis Bērziņš (NA), 2. rindā stāv tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA), AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs un Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele. Foto: Indra Sprance, Ir

Tieslietu padome pirmdien nolēma izveidot divas darba grupas, lai izvērtētu maksātnespējas lietu izskatīšanu un sadali laika posmā no 2008. gada līdz 2014. gadam, ziņo LETA.

Vienu no darba grupām veidos Augstākās tiesas (AT) Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa un tās uzdevums būs, pieaicinot ekspertus, apkopot un izanalizēt maksātnespējas procesa un tiesiskās aizsardzības procesa lietas, kurās apmierināts AT iesniegtais protests laikā no 2008. gada līdz 2014. gadam.

Otro darba grupu veidos Tieslietu ministrija sadarbībā ar Tiesu administrāciju, kurām uzdots veikt pārbaudi par tiesnešu specializāciju un lietu sadali maksātnespējas jomā laikā no 2008. gada līdz 2014. gadam.

Lēmums par darba grupu izveidi tika pieņemts vienbalsīgi.

Tieslietu padome arī konstatēja, ka kopš 2014. gada ir veiktas būtiskas izmaiņas maksātnespējas tiesiskā regulējuma jomā un notikušas pozitīvas pārmaiņas tiesvedību jomā, kā arī izvirzīja jaunus uzdevumus sistēmas tālākai pilnveidei un uzlabošanai.

Sistēmas uzlabošanai paredzēts atbalstīt grozījumu nepieciešamību Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā, paredzot Tiesnešu disciplinārkolēģijai tiesības noteikt tiesnešu profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu, kā arī vairāki ierosinājumi, lai veicinātu tiesnešu savstarpējo un starpinstitucionālo komunikāciju.

Sēdes laikā notika vairākas diskusijas par komisiju izveidi un to sastāvu. Piemēram, Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja Ineta Ziemele norādīja, ka “lai nosargātu tiesu varas prestižu, mums ir jāpierāda, ka mēs varam reaģēt uz sabiedrības viedokļiem”. “Mums vajag maksātnespējas lietu situāciju izpētīt ar neatkarīgām metodēm, kas nav AT struktūrvienības. Ir notikušas būtiskas pārmaiņas tiesu sistēmā, un, ja mēs esam pārliecināti par to efektivitāti, tad to arī konstatēs neatkarīga analīze. Tam secinājumam būs lielāks svars, ja tas nāks no ar tiesu sistēmu nesaistītiem ekspertiem.”

Savukārt AT un Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs norādīja, ka neviens nav apšaubījis AT Civillietu departamenta lēmumus, tādēļ nav pamata šādai diskusijai. Līdzīgu viedokli piedāvāja arī tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), kurš norādīja, ka nav pamata strīdēties un nav pamata apšaubīt AT lēmumus.

Jau vēstīts, ka maksātnespējas lietu jautājuma izskatīšanu padome sāka 22. janvāra sēdē, kurā padomes locekļi uzklausīja vairākus viedokļus personām, kas saistītas ar tiesu sistēmu. Vairāk nekā piecu stundu ilgajā sēdē tās dalībnieki nenonāca pie kopsaucēja.

Tieslietu padomes sēde tika sasaukta pēc žurnālā “Ir” paustā fakta, ka septiņu gadu laikā kopš krīzes vairāk nekā 800 uzņēmumu neilgi pirms maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības pieteikuma ir nomainījuši adresi, kas ir aptuveni 10% no visiem procesiem.

Komentāri (17)

Jānis Jansons 05.02.2018. 18.15

Bērziņš neizskatās ļoti priecīgs par šādu iznākumu :) Drauģeļu bizness iet uz beigām (cerams).

+6
0
Atbildēt

2

Andris Latvers 05.02.2018. 16.15

Cerams, tas nav tikai tēlu spodrināšanai pirms Saeimas vēlēšanām..

+5
-1
Atbildēt

2

    Antons > Andris Latvers 06.02.2018. 11.14

    Un tu par to vēl šaubies?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Andris Latvers 05.02.2018. 17.59

    Tā kā oligarhu lieta?

    +4
    -3
    Atbildēt

    2

    QAnon > Bārdainais Signe 05.02.2018. 21.47

    Oligarhu liec “”, jo savādāk, kāds vēl nodomās, ka ķērušies klāt Meļņikam, Zaharjinam, Savickim, Rāvim un citiem, kuri no mūsu valsts miesas izsūkuši tik daudz, ka no 0,5 mm lielām ērcēm izmēros sasnieguši basketbola bumbas apmērus!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    QAnon > Bārdainais Signe 06.02.2018. 11.47

    Ar “oligarhu” lietu čeka pasteidzās, mēnesi pirms Saeimas vēlēšanām būtu bijis tieši laikā. Jau tagad, vairāk kā pusgadu līdz vēlēšanās, “Rīdzenes sarunu” zupa ir nebaudāma, bet drīz tās pretīgo smaku sajutīs arī Ino un Riņķī apkārt. Čekisti labi prot slepkavot, iebiedēt, kompromitēt, bet stratēģija tiem tomēr klibo.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

tonijs 05.02.2018. 17.38

Laba ziņa! Tikai jāvērtē stingri un vainīgajiem jāsaņem reāli sodi.

+5
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > tonijs 05.02.2018. 23.45

    taču ir teikts, ka nevienam nav tiesibas iejaukties tiesneša darbā un otra lieta – noilgumi

    tavs draugs buls perfekti nodemsontrēja – ja vajag panākt noligumu – ka visas pēdas kā saka aizskalo laiks un lietus – tad lieta jānoildzina – jāpamato, ka ditki aizņemti un jānovelk laiks -tas nekas, ka nav aizņemti – tieši otrādi – bet ja draugiem jāpalīdz un gan jau, ka ne par velti

    vienā vārdā – neticu

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu