Beļģijā sāk tiesāt Parīzes teroraktos apsūdzēto džihādistu • IR.lv

Beļģijā sāk tiesāt Parīzes teroraktos apsūdzēto džihādistu

Beļģijas tiesas mākslinieks uzzīmējis apsūdzētos Salahu Abdeslamu un otru aizdomās turamo par Parīzes teroraktu sarīkošanu 2015. gadā. Foto: Reuters/LETA

Beļģijā pirmdien paaugstinātas drošības apstākļos sāka tiesāt Salahu Abdeslamu, kurš ir vienīgais zināmais džihādists, kas izdzīvojis 2015. gada 13. novembrī Parīzē sarīkotajos teroraktos, ziņo LETA/AFP.

Marokāņu izcelsmes džihādists Abdeslams stingrā Francijas un Beļģijas drošības spēku apsardzībā tika pārvests no Parīzes uz Briseli, kur viņš tagad tiek tiesāts par Beļģijas galvaspilsētā 2016. gada 15. martā notikušo apšaudi. Trīs policisti šajā apšaudē tika ievainoti, bet viens džihādists zaudēja dzīvību.

Abdeslams pirmdien tiesā Beļģijā par slepkavības mēģinājumu un nelikumīgu ieroču glabāšanu atteicās atbildēt uz jautājumiem, vēsta raidorganizācija RTBF un laikraksts “Le Soir”.

Pēc nelielas pauzes prāva atsākās ar līdzapsūdzētā Sofjena Ajari iztaujāšanu. Viņš apgalvo, ka Sīrijā pievienojies džihādistu grupējumam “Islāma valsts”, tomēr savi par radikāli neuzskata, vēsta RTBF.

Pēc Parīzes teroraktiem 28 gadus vecais Abdeslams slēpās Briselē, kur tika aizturēts 2016. gada 18. martā – četras dienas pirms Briseles metro un lidostā notikušajiem teroraktiem. Pēc aizturēšanas Abdeslams tika izdots Francijai.

Beļģijas tiesā kā viņš un arī otrs apsūdzētais, kas arī bijis iesaistīts apšaudē, apsūdzēti par “vairāku policistu slepkavības mēģinājumu terorisma kontekstā” un “aizliegtu ieroču glabāšanu”. Viņi abi tika aizturēti pāris dienas pēc šīs apšaudes. Abiem draud līdz 40 gadiem ilgs ieslodzījums.

Pēc tiesas Beļģijā vēlāk gaidāms process arī Francijā.

Beļģijā dzimušais Francijas pilsonis Abdeslams kopš notveršanas brīža ir atteicies runāt ar izmeklētājiem. Viņš tomēr uzstājis uz dalību tiesas procesā Beļģijā.

Sākotnēji tiesas sēde bija paredzēta decembrī, tomēr pēc apsūdzētā advokāta lūguma tā tika atlikta līdz februārim.

Uzbrukumos Briseles metro un lidostā dzīvību zaudēja kopumā 32 cilvēki, bet Francijas galvaspilsētā tika nogalināti 130 cilvēki. Abos gadījumos atbildību uzņēmās teroristu grupējums “Islāma valsts”. Tiek uzskatīts, ka par teroraktiem gan Briselē, gan arī Parīzē ir atbildīga tā pati džihādistu šūniņa.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu