Polijā apstiprina likumprojektu, kas paredz cietumsodu par "poļu nāves nometņu" pieminēšanu • IR.lv

Polijā apstiprina likumprojektu, kas paredz cietumsodu par “poļu nāves nometņu” pieminēšanu

21
Polijas Senāts balso. Foto: EPA/LETA

Polijas parlamenta augšpalāta Senāts ceturtdien apstiprināja likumprojektu, kas paredz cietumsodu par poļu tautas apmelošanu, saucot Otrā pasaules kara laikā Polijas teritorijā nacistu ierīkotās nāves nometnes par “poļu nāves nometnēm”, ziņo LETA/AFP.

Senāts pieņēma likumprojektu ar 57 balsīm par un 23 pret, diviem senatoriem atturoties. Likumprojektam vēl nepieciešams valsts prezidenta paraksts, lai tas iegūtu likuma spēku.

Likumprojekts ir reakcija uz ārvalstu mediju praksi pēdējos gados dēvēt Aušvicu un pārējās nometnes par “poļu nāves nometnēm”. Tas paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu par šādām frāzēm vai par Polijas apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskās Vācijas noziegumos.

Polijas parlamenta apakšpalāta Seims pieņēma šo likumprojektu pagājušajā nedēļā, izprovocējot Izraēlas protestu. Izraēla uzskata, ka likumprojekts varētu atvērt durvis holokaustā izdzīvojušo sodīšanai par liecībām, ja tās attieksies uz poļu dalību kara noziegumos, ziņu aģentūrai PAP norādīja Izraēlas vēstniece Polijā Anna Azari.

Izraēlas parlamenta Kneseta deputāti ierosināja veikt grozījumus Izraēlas likumā par holokausta noliegšanu, lai cietumsods draudētu arī tiem, kas mazina vai noliedz to cilvēku lomu, kuri palīdzējuši nacistiem noziegumos pret ebrejiem.

ASV Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerte pirms Polijas Senāta balsojuma pauda “bažas”, ka “šis likumprojekts var kaitēt runas brīvībai un akadēmiskām pārrunām”. “Mēs arī esam nobažījušies par sekām, kādas šis likumprojekts … var radīt Polijas stratēģiskajām interesēm un attiecībām – tai skaitā ar ASV un Izraēlu,” viņa teica.

Polijas prezidents Andžejs Duda pēc Izraēlas iebildumiem solīja pārskatīt šo likumprojektu, bet pirmdien sacīja, ka viņu ir “pārsteigusi” Izraēlas “niknā un ļoti nelabvēlīgā reakcija”. “Mēs nepavisam nevaram atkāpties, mums ir tiesības aizstāvēt vēsturisko patiesību,” piebilda Duda.

Polija nacistiskās Vācijas īstenotās okupācijas laikā zaudēja sešus miljonus savu pilsoņu, tai skaitā trīs miljonus ebreju. Okupētajā Polijā par jebkādu palīdzību ebrejiem draudēja nāvessods.

Pasaules Holokausta piemiņas centrs “Yad Vashem” ir atzinis par “taisnajiem starp tautām” vairāk nekā 6700 poļus – vairāk nekā jebkuras citas tautas pārstāvjus. Šāds statuss tiek piešķirts neebrejiem, kas glābuši ebrejus no nacistiem. “Yad Vashem” savā paziņojumā atzina, ka frāze “poļu nāves nometnes” ir “vēstures sagrozīšana”, “tomēr ierobežojumi pētnieku un citu paziņojumiem par poļu tiešo vai netiešo līdzdalību noziegumos, kas izdarīti uz viņu zemes holokausta laikā, ir nopietns izkropļojums”.

Amerikas Ebreju komitejas vadītājs Deivids Hariss aicināja Polijas līderus “atsaukt šo likumdošanas aktu un koncentrēties uz izglītošanu par neprecīzu un kaitīgu runu, nevis uz tās kriminalizēšanu”. Lai gan likumprojektā norādīts, ka tas nav attiecināms uz pētniekiem vai akadēmiskiem darbiem, kritiķi joprojām uzskata to par bīstamu soli.

Oponenti sevišķi bažījas, ka tas varētu kavēt tādu jautājumu izpēti, ko nelabprāt cilā Polijas nacionālistiski noskaņotās varasiestādes, piemēram, jautājumu par poļiem, kuri Otrā pasaules kara laikā šantažēja ebrejus vai nodeva tos nacistiem.

Komentāri (21)

Jānis Lakijs 01.02.2018. 11.38

“…Polijas nacionālistiski noskaņotās varasiestādes…”
******
Jerusalem Post 2018. gada 25. janvārī rakstīja:
“Diaspora Affairs Minister Naftali Bennett unveiled a new tool on Thursday developed by his ministry to track online antisemitism the world over.
The ministry has been developing the tool, the Antisemitism Cyber Monitoring System, in collaboration with the Defense Ministry for over a year.
The system provides real-time interactive maps showing antisemitic activity, and can display and dissect information based on geography, language and dates, among other factors.”
http://www.jpost.com/Israel-News/Bennett-unveils-supertanker-to-fight-online-antisemitism-539884
*****

+3
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 01.02.2018. 13.28

tā arī nesapratu – kāpēc ebreji drīkst kriminalizēt nāves nometņu noliegšau, bet poļi nedrīkst kriminalizēt nepamatotu viņu vainošanu šajos noziegumos

nav arī saprotams, kā tas apstāklis, ka visa poļu tauta netiks vairs vainota holokausta ītenošanā kaitēs vai kavēs šo noziegumu izmeklēšanā – pēc šābrīža loģikas iznāk, ka poļiem ir jāatzīst, ka visi viņi ienīda ebrejus un ka tapēc bija poļu – nevis nacistu – nāves nometnes

nē – kaut kas te neiet kopā – kaut kas te ir par tām vienīgajām tiesībām uz vienīgo patiesību , kas nav pareizi nevienā gadījumā

+3
-1
Atbildēt

1

    kolpants > Dusma 01.02.2018. 15.48

    Не, все намного проще. Полякам, например, нравится говорить, как русские расстреливали поляков в Катыни. В этом случае их не смущает, что нельзя относить это на всех русских, и у власти были не только русские, и не только русские были среди стрелявших.

    Но при этом поляков сразу очень раздражает, когда кто-то говорит, что поляки помогали немцам. Тут они сразу же резко вспоминают, что упоминать национальность вообще некорректно, и поляки разные были, и государство сейчас не может отвечать за действия отдельных личностей тогда и прочая и прочая.

    Но при этом поляки этим законом хотят прописать запрет на оправдание украинских националистов во время второй мировой войны. Но тогда вдруг уже Украина говорит, что нельзя вот так под названием “украинские” упоминать всех украинцев, и что вообще украинские националисты не такие уж и плохие.

    Короче, старый принцип “к нам в страну приехал подлый шпион, а мы заслали героя разведчика”
    Одной Латвии повезло-тут оказывается, четкое деление “русские -латыши” Ушаков ввел, а до этого была тишь да гладь!

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 01.02.2018. 16.02

    teikšu kā ir – nezinu – tagad kolpant, kā saka – davai – faktus uz galda –

    cik poļus nošāva Katiņā un cik poļi sadarbojās ar nacistiem – tad es spriedīšu

    piemēram, nekad nenoliegšu , ka Kuldīgā žīdus šāva latvieši , žīdu mantas izlaupīja latvieši , bet – šaušanu organizēja nacisti, šaušana notika nacistu okupētajā Latvijā, kura tolaik bija Ostlande, jātiesā ir konkrētie šāvēji un konkrētie mantu izlaupītāji -jānosoda tie, kuri to darīja – cietumā uz mūžu utt. , bet – es kategoriski esmu pret to, ka par žīdu šāvējiem tiek pasludināti visi latvieši un Latvijas valsts par atbldīgo – tā ir nelietīga tā sauktā holokausta biznesa rīcība

    kas attiecas uz to ko poļi darīja ar ukraiņiem nu kolpant – obama bija Japanā – neatvaiojās taču japāņiem par atombumbu –

    vai paši izraēļi kaut jel kad atvainosies paestīniešiem un palestīnieši izraēļiem?

    nu un kā drāza un mocīja dzīvi palikušos vāciešus ? = i krievi i amerikāni – pirmie gan mezonīgāk jo vienkārši necilvēcībā uzuguši , bet nu nezinu – maiga izvarošana tik un tā paliek izvarošana

    tā kā – es esmu par poļu tiesībām aizsargāt sevi un par atklātu visu pagātnes problēmu izrunāšanu – bet – balsstiesības dodot visiem –

    0
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > Dusma 01.02.2018. 17.10

    i krievi i amerikāni – pirmie gan mezonīgāk jo vienkārši necilvēcībā uzuguši

    Ну тогда и русские могут сказать-а за что нас осуждать? Мы всего лишь ОТОМСТИЛИ немцам. Или может, теперь современные историки уже утверждают, что немцы не были настолько уж и жестоки? А что на территории Беларуси был уничтожен каждый 4 мирный житель-так это уже вроде как и неправда?
    Латыши же тоже оправдывают свое участие в карательных батальонах (до легиона) местью за репрессии 1940 года. Мол не было бы этих репрессий, не пошли бы в каратели. Ну так и русские-не напали бы немцы, не было бы и ответных действий.

    Ну а поляки теперь еще дальше пошли-даже упоминание поляков уже хотят сделать уголовно наказуемым. Это называется “хотим других обвинять, но самих нас нини”

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 01.02.2018. 17.37

    nē – es tev nepiekrītu – un jau paskaidroju kāpēc
    tu beidzz šito = galopom po jevrope

    poļi neaizliedz savu vārdu saistīšanu ar noziegumiem, bet ļoti konkrēti – aizliedz nacistu nāves nometnes saukt par poļu nāves nometnēm – atšķirību jūti – saproti?

    tad kā tur palika ar tiem cipariem un faktiem? par to tu laikam negribi parunāt – tik atmājies, ka visiem visi pāri darījuši – nē – ja gribi apgalvot – tad davai faktus – džekiņ!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Lakijs > Dusma 01.02.2018. 16.18

    “cik poļus nošāva Katiņā un cik poļi sadarbojās ar nacistiem”
    ********
    Katiņā poļus šāva pēc sarkanās Krievijas (PSRS) vadītāju lēmuma.
    Ģenerālgubernatūrā (vāciešu okupētajā Polijas teritorijā) tos poļus, kuri pret atlīdzību izdeva vāciešiem ebrejus, Polijas emigrācijas valdībai pakļautā pretošanās kustība (AK – Dzimtenes armija un NSZ – Nacionālie bruņoties spēki) sodīja ar nāvi.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Jānis Lakijs 01.02.2018. 16.46

    paga – es kolpantam uzdevu konkrētus jautājumus – ko tu raksti?
    kuru vietu manos jautājumos nesaprati ? ciparus – faktus – to es prasu un tad pati spriedīšu –

    tas ka šāva visi , kuriem bija šaujamie – to es pati zinu – nestasti man te ābeču patiesības

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Jānis Lakijs 02.02.2018. 06.34

Polijas premjerministra Mateuša Moravecka uzruna (angļu val.)
https://www.youtube.com/watch?v=lF3_f_bJirA

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu