Prātā Latvijas divsimtgade • IR.lv

Prātā Latvijas divsimtgade

18
Viesturs Kairišs. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte

Režisors Viesturs Kairišs Nacionālajā teātrī iestudē Oskara Vailda Salomi un, tuvojoties vēlēšanām, ņems brīvu mēnesi pilsoniskām aktivitātēm

Pie Oskara Vailda lugas Salome pētīšanas Viesturs Kairišs ķērās ar zināmām aizdomām. Kā pats apgalvo intervijā, atturīgu vienmēr darījusi autora pār-estetizētā pasaule. Šajā gadījumā viņa iestudējuma uzstādījumam — mīlestības noslēpums, kas lielāks par nāves noslēpumu, — Vailda pārestetizētā valoda gan piešķīrusi vēl lielāku grandiozitāti. Turklāt izrādē Kairišs izmanto Riharda Štrausa mūziku.

1905. gadā Drēzdenē notika Štrausa operas Salome pirmizrāde. Šo darbu romantisma klasiķis radīja, iedvesmojoties no Vailda lugas, kas balstīta Marka un Mateja evaņģēlijā. Mūzika ar intravenozu iedarbību — tā Kairišs raksturo Štrausa darbu.

Pagājušais gads režisoram bija svarīgiem notikumiem blīvs arī pilsoniski. Ar viņa iniciatīvu tika izveidota sabiedriski politiska platforma Ar Latgolu. Latgales kongresā aprīlī viņš kā svarīgu izcēla latgaliešu vaicājuma tēmu. Vēlas cīnīties par latgaliešu valodas nākotni, tās mācīšanu Latgales skolās. Kairiša izcelsme saistīta ar Latgali, iestāties par to viņš uzskata par goda lietu. Pēc runas kongresā režisors izjuta pastiprinātu drošības iestāžu uzmanību. Pats to vērtē kā valsts nespēju nodalīt patiesus šķeltnieciskuma, valsts vienotības apdraudējuma draudus no godīgas cīņas par demokrātiju un tiesiskumu, tajā skaitā Latgales valodas saglabāšanu.

Kairišs ir apņēmības pilns darīt visu, lai 2018. gada Saeimas vēlēšanās pie varas nenokļūst tie, kuri ir drauds Latvijas rietumnieciskai attīstībai. Intervijā viņš runā par savu jauno izrādi Salome, tās pirmizrāde ir 1. februārī Nacionālajā teātrī, topošo filmu par nacisma laiku Latvijā, kā arī politiku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu