Bezzobaini • IR.lv

Bezzobaini

3
Foto — Shutterstock

Parlamentārās izmeklēšanas komisija oligarhu lietā ir beigusi darbu. Ko no šī procesa sabiedrība var secināt?

Skaidrīte Lasmane, filozofe

Būtu naivi domāt, ka pēc Rī­dzenes sarunu nonākšanas atklātībā parlamentārās izmeklēšanas komisija nu nolaistos no augstumiem kā ilgi gaidīts varoņspēks, kurš beidzot Latvijas valsti atsvabinātu no nelietīgi savtīgu amatpersonu sērgas un izbeigto kriminālprocesu vietā panāktu taisnīgus tiesas spriedumus. Pasaku varoņi reti nāk no politiskās elites. Krīzes situācijās tie paši uzrodas tautā, līdzīgi studentam Veidenbaumam vai žurnālistam Dainim Īvānam un citiem trešajiem dēliem.

Ātrums, ar kādu komisijas vadības groži tika ielikti tikai vienās uzticamās rokās un atbalstam aprēķināta vienaldzīgu un klusējošu līdzsēdētāju droša skaitliskā pietiekamība, ļāva paredzēt pusgadu ilgā brauciena patieso virzienu.

Pašsaprotami, ka nekādu bīstamu apvērsumu augstu amatpersonu nesodītās zaglības lietā (kādi tur oligarhi!), kāda tā atklājas Ir publiskotajās sarunās, neparedzēja ne komisijas absurdais nosaukums par tikai iespējamu, ne reālu valsts sagrābšanu, ne pieci izvirzītie uzdevumi. Komisijas galvenais uzdevums nav bijusi politiskās korupcijas izpēte un ierobežošana valstī, bet nelielu satraukumu izraisījušās «izskanējušās informācijas» izvērtēšana, pārbaudīšana un pats galvenais — neitralizēšana.

Darbībai vienmēr ir blakusefekti. Savs blakusieguvums ir arī no komisijas procesa. Pirmkārt, divi neieplānoti papildu ziņojumi. Otrkārt, kāds jauns fakts vai akcents, iespējams, būs atvēris acis Saeimas vēlētāju daļai — ar skaidrību par to, kā politiskās elites virsotni balsta blīvā un pakalpīgā ierindnieku masa, lai sabiedrība intensīvāk sāktu domāt par cēloņiem, kāpēc Latvijas labklājība un valsts prestižs pieaug tik lēni. Vēlēšanu balsojumā, kā zināms, nelīdzēs ne izvairīgā postpatiesības nenoteiktība, ne gutenmorgeniskā viduspozīcija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu