Kā pārnakšņot zem sniega • IR.lv

Kā pārnakšņot zem sniega

Foto no personīgā arhīva
Gunita Nagle

Tiklīdz Ģirta Plūmes abi bērni pamana, ka tētis kārto pārgājienam telti un guļammaisus, viņi metas salikt lietas savās mugursomās. Kas jādara, lai nakšņošana teltī ziemā būtu visai ģimenei priecīgs un ilgots pasākums?

Laiks, kad termometra stabiņš ir zemāks par diviem, bet nenoslīd zemāk par pieciem grādiem, ir ideāls nakšņošanai teltī. Nav ne odu, ne mikluma, kas sagandē pārgājienu citos gadalaikos. Visapkārt tīrs, dzestrs un atspirdzinošs gaiss. Sniegs sasnidzis pietiekami, lai, ejot pa mežu, bērni atrastu kupenas, kurās izdauzīties. Ģirts Plūme kopš bērnības, kad vecāki kopā ar atvasēm devās uz copi, pieradis nakšņot teltī gandrīz jebkuros laika apstākļos. Izveidojot savu ģimeni, viņam bija būtiski turpināt atpūsties kā ierasts — dabā. Atšķirībā no vecākiem viņš nemakšķerē, bet kopā ar sievu un bērniem slēpņo jeb spēlē visā pasaulē populāro ģeolokācijas spēli. Taču pirms vai pēc slēpņa atrašanas uzslej telti, salasa žagarus un iekur ugunskuru. Gadalaikam nav nozīmes, arī ziemā.

Sagādā visu siltumam

Lauras un Ģirta Plūmju ģimenē aug divi bērni — septiņgadīgais Matīss un piecus gadus vecā meita Ance. Gan vienam, gan otram bija trīs mēneši, kad vecāki viņus pirmo reizi paņēma līdzi pārgājienā pa mežu, kurā ģimene nakti pārlaida teltī. Brīvdienas mežā bērniem ir pašsaprotamas.

Nakšņošanas vietas Plūmju ģimene izvēlas vienkārši — vai nu Baldones mežos, kas ir netālu no mājām, vai kāda slēpņa tuvumā. Vislabprātāk ģimene ceļojot pa Kurzemi. Ģirts iesaka telts vietu izvēlēties, izmantojot lietotnēs Dodies!, Dabas Tūrisms vai LVM Geo Mobile atrodamo informāciju. Pēc tās var uziet gan interesantas apskates, gan nakšņošanai piemērotas vietas. Iespējams, pirmajai reizei vislabāk atrast vietu, kuras tuvumā iespējams novietot auto. Lai mantas var ērti un ātri nēsāt šurpu, turpu.

Nesteidzīgai atpūtai mežā ziemas vakarā jāsaģērbjas silti: bērniem vislabāk noder kombinezoni, lielajiem — kalnu slēpošanai paredzētais apģērbs. Nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst cepures, siltus cimdus un divus pārus vilnas zeķu. Nakšņošanai vajadzīga siltā veļa, zeķes un cepure, lai neapsegtas galvas dēļ viss ķermenis nesāktu atdzist.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu