Publisks farss • IR.lv

Publisks farss

Inese Lībiņa-Egnere. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Saeimas Nacionālās drošības komisijas jaunā priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere bažījas, ka «čekas maisus» izmantos gan pret SAB direktoru Jāni Maizīti, gan priekšvēlēšanu kampaņā

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere 17. janvārī kļuva arī par Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) vadītāju. Kad divas dienas pēc viņas ievēlēšanas jaunajā amatā satikāmies restorānā Neiburgs, izrādījās, ka turpat dažus galdiņus tālāk kopā ar diviem darbabiedriem no Ārlietu ministrijas pusdieno viņas bijusī partijas biedre Solvita Āboltiņa, kura ir nolikusi Saeimas deputātes mandātu un atgriezusies diplomātiskajā dienestā un kuru Lībiņa-Egnere nomainīja komisijas vadītājas amatā. Varbūt Latvija ne, taču Vecrīga ir tik tiešām maza.

Tomēr par Ingunu Sudrabu runājam daudz vairāk nekā par Āboltiņu. Dienu iepriekš Saeimas vairākums neatbalstīja priekšlikumu atsaukt no izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju, kurai vairs nav savas frakcijas, ko pārstāvēt komisijā. Jo 13. janvārī viens no atlikušajiem pieciem No sirds Latvijai deputātiem Ringolds Balodis paziņoja, ka viņam esot kauns par «publisko farsu», ko izvērsusi komisijas vadītāja, un izstājās no frakcijas, kura līdz ar to pārstāja pastāvēt.

«Baloža kungs izvēlējās iespēju par sevi atgādināt, viņam publicitāte ir svarīga,» Lībiņa-Egnere teic, kad lūdzu novērtēt, kāpēc tik prominents tiesību speciālists pamanījis Sudrabas farsu tikai dažas dienas pirms komisijas pilnvaru beigām. Bet Saeimas balsojumu viņa vērtē kā tiesisko nihilismu. «Iespējams, kādām personām ļoti patīk, kā Sudrabas kundze ir vadījusi šo komisiju, un tā bija iespēja viņai pateikt paldies par darbu,» viņa min.

Komisijas pilnvaru termiņš bija līdz 21. janvārim, tomēr tai vēl ir jānolasa ziņojums Saeimā, kur par to notiks debates. «Kamēr tas nav izdarīts, komisija darbu nav beigusi, un arī pēc tam komisija pēc likuma vēl nedēļu strādā. Divas nedēļas ir ilgs laiks politikā,» norāda NDK jaunā priekšsēdētāja. Taču kādiem acīmredzot bijis ļoti svarīgi «Sudrabas kundzi noturēt amatā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu