Paraugdemonstrējums • IR.lv

Paraugdemonstrējums

1
Aivars Ozoliņš

Oligarhu sarunu izmeklēšanas komisija parādīja, kā strādā valsts nozagšana

Premjerministram Mārim Kučinskim nebija taisnība, kad viņš pēc Ingunas Sudrabas ievēlēšanas par oligarhu sarunu parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju pērn jūlijā programmatiski paziņoja, ka «komisija ir beigusies, vēl nesākusies». Šāds mērķis īstenots tikai daļēji — Sudrabai un sistēmai izdevies panākt, ka komisija nav veikusi tai uzdoto.

Toties komisija sešus mēnešus uzskatāmi un pārliecinoši demonstrēja, kā strādā valsts nozagšana. Jo tā nudien nav tikai dažu veču parunāšana viesnīcā, kā par Rīdzenes sarunām mēģināja skaidrot Lembergs, Šlesers un Šķēle, kurus visus trīs atkal varējām apskatīt Saeimā. Sekmīgai valsts nozagšanai vajag pulku izpildītāju visos līmeņos no Saeimas līdz tiesībsargāšanas iestādēm un tiesām. Un noder arī tas, ka drošības iestādes vaļīgi attiecas pret likuma ievērošanu, kā liek minēt šīs komisijas darbības laikā atklātais, ka Drošības policijas bijušais priekšnieka vietnieks Juris Leitietis esot izpaudis kādu neizpaužamu informāciju Šlesera līdzgaitniekam Krišjānim Peteram.

Komisijai bija pieci Saeimas doti uzdevumi: 1. izvērtēt 2016. gada decembrī izbeigtajā krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu; 2. izvērtēt faktorus, kuri noveda pie lietas izbeigšanas; 3. pārbaudīt publiski izskanējušās informācijas atbilstību krimināllietas materiāliem; 4. izvērtēt iespējamo nacionālās drošības apdraudējumu un atsevišķu personu iespējamo darbību citu valstu interesēs; 5. izvērtēt prettiesisku manipulāciju ar sabiedrisko viedokli, izmantojot masu informācijas līdzekļus.

No šiem uzdevumiem īsti nav izpildīts pat pirmais. Tikai atsevišķi deputāti lasīja arī KNAB operatīvās lietas materiālus, bet priekšsēdētāja pati sešu mēnešu laikā tā arī nesaņēma pielaidi valsts noslēpumam, lai drīkstētu ar tiem iepazīties. Kaut gan bija solījusi, ka atstās komisijas vadītājas amatu, ja pielaidi nesaņems, komisija 18. janvārī būs beigusi darbu, pirms viņai droši vien būtu jāuzzina, ka to nesaņems.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu