Starp lasītmīļiem • IR.lv

Starp lasītmīļiem

Jauno lasītāju klubs grāmatnīcā MrPage. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Marija Leščinska, speciāli Ir

Vai esi dienām staigājis ar domu par kādu izlasītu grāmatu? Vai stāstījis par tikko izlasīto visiem sastaptajiem paziņām. Lasītāju klubs sniegs iespēju apspriest lasīto domubiedru lokā

Grāmatnīcas MrPage Lasītāju klubam grūti paiet garām. Katru otro otrdienu garāmgājēji var vērot sanākšanas pa Miera ielas veikaliņa plašajiem logiem. Sasēduši ap lielo galdu, kluba dalībnieki pārrunā izlasīto līdz pat vēlam vakaram, stāsta viena no grāmatnīcas saimniecēm Alise Avota. Viņa pati ir aktīva Lasītāju kluba dalībniece, izlaidusi tikai vienu nodarbību, kad apslimusi. «Un arī uz to reizi es materiālu biju izlasījusi.»

Katra sanākšana tiek izziņota nedēļu iepriekš grāmatnīcas Facebook lapā, un visi interesenti var doties uz MrPage, iemaksāt astoņu eiro dalības naudu un saņemt kluba vadītāja Henrika Eliasa Zēgnera sagatavoto lasāmpaciņu. Drukātu. «Esam grāmatmīļi un lasītmīļi,» saka Alise. Tāpēc arī lasāmpaciņas ir papīra formātā. «Tās ir mazas, bet svarīgas lietas.» Sagatavotais materiāls nav pārāk apjomīgs, tomēr rūpīgi atlasīts. Izlasāms stundas, pusotras laikā. Tie ir trīs autoru darbi, vienmēr dzeja un romāna fragments vai stāsts. «Viņš mūs skolo,» par Zēgneru, kuru grāmatnīcas saimnieki uzrunājuši vadīt klubu, saka Alise. Lasītāji uzzina par jauniem un ne tik populāriem žanriem un autoriem, aktuālāko laikmetīgajā literatūrā, paplašina redzesloku.

«Mums noteikti nav snobisks lasītāju klubs.» To apmeklē gan vidusskolēni, gan piecdesmitgadnieki. Ar dažādiem sociālajiem foniem, interesēm. Nodarbības savā starpā nav saistītas, bet lielākoties tie, kas sāk nākt, arī turpina, stāsta Alise. Daži nāk tikai klausīties, tomēr lielākā daļa aktīvi iesaistās apspriešanā. «Ir bijis tā, ka man nepatīk materiāls, bet sarunas man vienmēr ļoti patīk. Negribas, lai tas kļūst par pienākumu vai apgrūtinājumu. Grūtību mums tāpat pietiks, te nākam priecāties.»

Savukārt pirmdienās MrPage sanāk Jauno lasītāju klubs. Noteikumi tie paši, bet mērķis nedaudz citāds — lasītprieka un fantāzijas rosināšana. Pusotru stundu garajā nodarbībā notiek ne tikai sarunas par lasīto, bet ar tēmu saistītas spēles un dažādas aktivitātes kopā ar kluba vadītāju, Valmieras teātra aktieri Kārli Arnoldu Avotu. Viena no bērnu visvairāk iemīļotajām spēlēm — advokāti un prokurori. Viedoklis, kurš jāaizstāv, tiek izlozēts, tāpēc var gadīties, ka lasītājam jāaizstāv tas, kam pats nemaz nepiekrīt. «Bērni trenē empātiju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu