Prokurors: Zatlers nemelo • IR.lv

Prokurors: Zatlers nemelo

5
«Prokuratūra ir pierādījusi, ka Šlesers meloja un es nemeloju. Tas ir diezgan būtiski, jo, manuprāt, visa izmeklēšanas komisijas darbība ir bijusi meliem pilna,» par pārbaudes rezultātu saka Valdis Zatlers. Foto — Picture Agency
Indra Sprance

Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers nav telefona sarunā lūdzies LPP/LC līderim Aināram Šleseram atbalstu pārvēlēšanai amatā, kā to Saeimas komisijas sēdē apgalvoja Šlesers, pārbaudē konstatējis prokurors Māris Leja. Taču par saviem nepatiesajiem apgalvojumiem Šleseram nebūs jāatbild.

Atgādināsim — Šlesers pērn 30. oktobrī parlamentārās izmeklēšanas komisijā paziņoja, ka oligarhu lieta ir politiska, jo toreizējais prezidents Zatlers viņam zvanījis un lūdzis atbalstu pārvēlēšanai, bet, to nesaņemot, rosinājis Saeimas atlaišanu. Savukārt Zatlers komisijā paziņoja, ka Šlesers melo. Par to Šlesers vērsās prokuratūrā, jo krimināllikumā ir noteikta atbildība par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu izmeklēšanas komisijai.

Prokurors Leja informēja Ir, ka veicis pārbaudi gan par Zatlera, gan Šlesera izteikumiem, jo tie bija savstarpēji izslēdzoši un pirmšķietami nevienam no tiem nebija lielāka ticamība. Pārbaude pabeigta 3. janvārī. Tās ietvaros Leja iepazinies un izvērtējis telefonsarunu starp Šleseru un Zatleru. Tā notikusi 2011. gada 18. maijā, ierakstīta operatīvās lietas ietvaros un tai joprojām ir valsts noslēpuma statuss. Zatlers pats jau agrāk publiski sacīja, ka zvanījis apsveikt Šleseru ar dēla piedzimšanu.

Pārbaudē Leja konstatējis, ka Zatlers nekādus lūgumus vai aicinājumus viņu pārvēlēt nav paudis, līdz ar to Zatlera teiktais komisijā atbilst patiesībai. Tātad patiesībai neatbilst Šlesera teiktais. Tomēr Leja nolēmis nerosināt kriminālprocesu. Viņš skaidro — nepietiek, ka personas izteikums objektīvi neatbilst realitātei. Ir jākonstatē, ka persona izteikusi nepatiesu apgalvojumu komisijai, apzinoties, ka tas neatbilst patiesībai. «Šeit iztrūkst otrā elementa  — apzinātuma, jo septiņus gadus atpakaļ par sarunu, kurā tika runāts par prezidenta vēlēšanām, iespējams, viņš kaut ko ir sajaucis,» skaidroja Leja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu