DP priekšnieka vietnieks izsprūk nesodīts • IR.lv

DP priekšnieka vietnieks izsprūk nesodīts

2
Bijušā Drošības policijas priekšnieka vietnieka Jura Leitieša izpausto ziņu saturs Ir nav zināms — tās fiksētas oligarhu lietas operatīvajā izstrādē un nav atslepenotas. Foto — Picture Agency
Indra Sprance

Sabiedrības uzmanības ēnā nepelnīti palicis vēl kāds 4. janvāra komisijas sēdes viesis — bijušais Drošības policijas priekšnieka vietnieks Juris Leitietis, kuram uz iztaujāšanu nācās gaidīt aptuveni sešas stundas. Viņš žurnālam Ir teicās nezinām iemeslu, kādēļ uzaicināts. «Varbūt man ir aizdomas, bet tās ir manas aizdomas.» Uz jautājumu, vai viņš varētu būt pieļāvis kādus pārkāpumus, Leitietis reaģēja satraukti. «Kāda rakstura pārkāpumus, par ko jūs runājat? Es tūlīt ierakstīšu šito te un tas būs tik liels pārkāpums — ka jūs kaut ko zināt —, ka malo ņe pokažetsa!» (maz neliksies — krievu val.)

Tomēr Ir izdevās noskaidrot, kādēļ Leitietis izsaukts uz komisiju. Laikā, kad KNAB veica operatīvās darbības, vācot pierādījumus oligarhu iespējamiem noziegumiem, konstatēts, ka Leitietis, iespējams, pieļāvis krimināli sodāmu likumpārkāpumu — izpaudis neizpaužamas ziņas Krišjānim Peteram, tuvam Šlesera kolēģim, bijušajam satiksmes ministram un lidostas Rīga valdes priekšsēdētājam. Par to paredzēts sods Krimināllikuma 329. pantā.

Leitieša izpausto ziņu saturs Ir nav zināms — tās fiksētas oligarhu lietas operatīvajā izstrādē un nav atslepenotas. Lai gan likums par valsts noslēpumu nosaka, ka nedrīkst ierobežot pieejamību informācijai par amatpersonu nelikumīgu rīcību, līdz šim nav oficiāli publiskota informācija pat par to, ka parlamentārās izmeklēšanas gaitā ir vispār konstatēts šāda kriminālpārkāpuma izdarīšanas fakts.

Pētot oligarhu lietu, Saeimas deputāts Andrejs Judins bija sašutis un sāka interesēties, kāpēc nav ticis izmeklēts lietā redzams noziegums un valsts amatpersona palikusi nesodīta. Vēl vairāk — pērn maijā uz Latvijas neatkarības atjaunošanas svinību laiku Leitietis, kas 2016. gadā pēc ilgstoša dienesta devās pensijā, tika apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni «par ilgstošu, priekšzīmīgu un panākumiem bagātu darbību, godprātīgu dienestu Latvijas sabiedrības interesēs».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu