Sudrabas noslēpumi • IR.lv

Sudrabas noslēpumi

19
Juta Strīķe: Latvijā un sevišķi tiesībsargājošajās iestādēs mēdz paaugstināt amatos tos, kas klausa priekšniecībai, nevis sirdsapziņai. Foto — Picture Agency
Indra Sprance

Ko Saeimā jautāja par oligarhu lietu atbildīgajiem un kādas bija viņu atbildes — sabiedrības interesēs Ir publisko komisijas slēgtajā sēdē spriesto

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde 4. janvārī tika pasludināta par slēgtu. Šādu lēmumu komisijas vadītāja Inguna Sudraba pieņēma, jo uzaicinātajiem — KNAB agrākajai vadībai un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram  — tikšot uzdoti jautājumi, kas skar oligarhu kriminālprocesu un šī informācija esot ierobežotas pieejamības. Nelīdzēja ne deputāta Andreja Judina iebildumi, ne deputāta Artusa Kaimiņa priekšnesums ar aptuveni 20 minūtes ilgu sēdes sākuma tiešraidi Facebook, ne bijušo KNAB darbinieku Jutas Strīķes un Jura Juraša atteikums parakstīties par ziņu neizpaušanu.

Sudraba sēdi novadīja slēpti no sabiedrības, lai gan iepriekšējās sēdēs nekas netraucēja uzaicinātās personas iztaujāt atklāti. Kaut arī Judins publiski pauda viedokli, ka nekādi valsts noslēpumi sēdē nav izskanējuši, Sudraba arī pēc sēdes turpināja uzstāt uz šīs informācijas slepenību. «Pagājušās sēdes protokols nevar būt pieejams sabiedrībai, jo tā bija slēgta sēde, kur tika pausta informācija, kas ir ierobežotas pieejamības informācija,» Ir sacīja Sudraba.

Žurnāls Ir uzskata, ka sabiedrībai ir tiesības iepazīties ar atbildīgo amatpersonu sniegtajām liecībām parlamentārās izmeklēšanas procesā. Tā kā tas nav noticis, uzskatām par savu pienākumu sabiedrības interesēs publiskot sēdē runāto, ko žurnālam izdevās noskaidrot.

Strīķe pret mafiju

Pirmā tika izvaicāta vairākkārt no biroja atlaistā KNAB priekšnieka vietniece, tagad politiķe Juta Strīķe. Viņas iztaujāšanu sāka Inguna Sudraba un noslēdza prokurors Māris Leja, kurš šajā sēdē demonstrēja līdz šim komisijā nepieredzētu aktivitāti. Prokurors pratināja Strīķi vairāk nekā pusstundu. Salīdzinājumam — Andrim Šķēlem un Aivaram Lembergam viņš iepriekš sēdē neuzdeva nevienu jautājumu, bet Aināram Šleseram — vienu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu