Irānas robežšķirtne • IR.lv

Irānas robežšķirtne

Aivars Ozoliņš

Protestētāji Irānā šoreiz prasa izbeigt, nevis mīkstināt teokrātiju

Gadumijas protesti Irānā pārsteidza daudzus, tai skaitā acīmredzot arī valsts teokrātisko režīmu. Augstākais līderis ājatolla Ali Hameneji tikai sestajā dienā pēc nemieru sākšanās sniedza paziņojumu par notiekošo un apsūdzēja nekārtību rīkošanā «Irānas ienaidniekus». Tomēr ar starptautiskām sazvērestībām vien ir grūti izskaidrot nemieru vērienu un protestētāju noskaņojumu.

Irāna ir pieredzējusi gan 1979. gada Islāma revolūciju, kas gāza 25 gadsimtus valdījušo monarhiju, gan 2009. gada masu nemierus, kuros protestētāji apstrīdēja prezidenta vēlēšanu iznākumu. Taču pašreizējie nemieri ir citādi.

Nemieri 28. decembrī sākās valsts otrajā lielākajā pilsētā Mešhedā, vienā no svētākajām šiītu pilsētām, ko uzskatīja par režīma bastionu, un strauji pārņēma vairāk nekā 80 pilsētas visā valstī, arī galvaspilsētas Teherānas strādnieku rajonus. Sākotnējā neapmierinātība ar ekonomisko situāciju — bezdarbu, cenu celšanu un korupciju — tūdaļ pat pārauga politiskās prasībās mainīt režīmu. Apšaubīt augstākā garīgā līdera autoritāti Irānā ir noziegums, tomēr tūkstoši cilvēku visā valstī skandēja «nāvi tirānam!» un «nost ar Islāma republiku!». Protestiem nebija redzamu līderu, un tajos vadošais spēks bija nevis Teherānas intelektuāļi un relatīvi pārtikusī vidusšķira, bet gan strādnieki, ko līdz šim varēja uzskatīt par režīma mēmo balstu.

Irānas varas iestādes ir paziņojušas, ka nemieri ir apspiesti. Vēl par agru spriest, vai tiešām ir, kaut gan desmitiem cilvēku nogalināti, vairāk nekā trīs tūkstoši apcietināti. Irānai ir milzīgs represīvais aparāts, lai nomāktu jebkādu neapmierinātības izpausmi. Taču neapmierinātības iemesli paliek, un, lai kā beigtos pašreizējie notikumi, tie var kļūt par robežšķirtni mullu režīmam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu