Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja vienojas rīkot militārās sarunas (papild.) • IR.lv

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja vienojas rīkot militārās sarunas (papild.)

Ziemeļkorejas delegācijas vadītājs Ļi Songvons (no labās) un Dienvidkorejas delegācijas vadītājs apvienošanās ministrs Čo Mjungjons sarokojas tikšanās sākumā. Foto: AP/LETA

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja otrdien vienojās rīkot militārās sarunas, lai mazinātu spriedzi uz abu valstu robežas, teikts abu pušu paziņojumā, vēsta LETA/AFP.

Abas valstis vienojās “mazināt pašreizējo militāro spriedzi un rīkot militāras sarunas, lai risinātu jautājumu”, teikts kopīgajā paziņojumā pēc pirmajām abu valstu oficiālajām sarunām kopš 2015.gada. Ziemeļkoreja piekritusi sarunām, kuras Dienvidkoreja ierosināja pagājušā gada jūlijā.

Pirms tam otrdien Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja vienojās atjaunot militāro tiešo sakaru līniju, un šāds solis sperts mazāk nekā nedēļu pēc civilās tiešās telefonlīnijas atjaunošanas.

Ziemeļkoreja sarunās arī paziņoja, ka uz ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā Dienvidkorejā sūtīs augsta ranga amatpersonu delegāciju, kā arī mākslinieku delegāciju un tekvondo paraugdemonstrējumu komandu.

Sarunas abu valstu starpā notika Panmundžomas ciemā, kas atrodas nocietinātajā Demilitarizētajā zonā starp abām valstīm. Lai arī sarunu darba kārtībā bija galvenokārt sporta jautājumi, tikšanos uzmanīgi vēro pasaules līderi, cerot ieraudzīt pazīmes par spriedzes mazināšanos Korejas pussalā.

“Mēs šodien ieradāmies uz tikšanos ar domu dot mūsu brāļiem, kuriem ir lielas cerības par šo dialogu, nenovērtējamus rezultātus kā pirmo gada dāvanu,” paziņoja Ziemeļkorejas delegācijas vadītājs Ļi Songvons. Ziemeļkoreja uz sarunām ir ieradusies ar “nopietnu un patiesu attieksmi”, uzsvēra Ļi, kurš ir Apvienošanās komitejas priekšsēdētājs.

Optimismu pauda arī Dienvidkorejas delegācijas vadītājs apvienošanās ministrs Čo Mjungjons. “Mūsu sarunas sākas pēc tam, kad Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja tika nošķirta uz ilgu laiku, bet es ticu, ka pirmais solis ir puse no ceļa,” uzsvēra Čo.

Abām pusēm paredzēts apspriest Ziemeļkorejas sportistu dalību olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, kā arī abu valstu attiecību uzlabošanu. Čo arī pavēstīja, ka viņa vadītā delegācija plāno runāt par iespēju atsākt Korejas kara nošķirto ģimeņu apvienošanu.

Ziemeļkoreja uz ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā Dienvidkorejā sūtīs augsta ranga amatpersonu delegāciju, otrdien vēstīja ziņu aģentūra “Yonhap”. Phenjana uz spēlēm sūtīs arī mākslinieku delegāciju un tekvondo paraugdemonstrējumu komandu, vēsta “Yonhap”.

Vienlaikus Seulas un Phenjanas tiešajās sarunās Dienvidkoreja ierosinājusi, ka nākamais Korejas pussalas sadalīto ģimeņu apvienošanās pasākums varētu notikt nākammēnes Mēness kalendāra Jaungada brīvdienu laikā.

Saspīlējums starp abām valstīm bija pastiprinājies pēdējo mēnešu laikā pēc Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumiem un tās sestā un spēcīgākā kodolizmēģinājuma, kurā esot izmēģināta ūdeņraža bumba.

Piesardzīga tuvināšanās savukārt notiek pēc Ziemeļkorejas vadītāja Kima Čenuna Jaungada uzrunas, kurā viņš aicināja uzlabot attiecības un mazināt militāro spriedzi attiecībās ar Dienvidkoreju un sacīja, ka Ziemeļkoreja ir gatava piedalīties Ziemas olimpiskajās spēlēs, kas no 9. līdz 25.februārim notiks Phjončhanā.

Ziemeļkorejas pārstāvis Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (SOK) Čans Uns tikmēr sestdien pavēstīja, ka Ziemeļkoreja, iespējams, piedalīsies februārī gaidāmajās Ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā.

Ziemeļkoreja pagājušajā nedēļā arī atjaunoja tiešo sakaru līniju ar Dienvidkoreju, kas bija pārtraukta gandrīz divus gadus. Šīs ir pirmās oficiālās sarunas kopš 2015.gada.

(papildināta visa ziņa)

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu