Trīs ar masalām saslimušie inficējušies Latvijā, bet viens ārzemēs • IR.lv

Trīs ar masalām saslimušie inficējušies Latvijā, bet viens ārzemēs

Notiek vakcinācija. Foto: Evija Trifanova, LETA

No četriem ar masalām saslimušajiem pieaugušajiem trīs inficējušies Latvijā, bet viens, visticamāk, ārzemēs, ko gan vēl laboratoriski pārbaudīs. Tā laikrakstam “Diena” ceturtdien norāda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Perevoščikovs stāsta, ka trīs cilvēki inficējušies, neizbraucot no valsts. Divi no viņiem, iespējams, ir savstarpēji saistīti.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis laikrakstam uzsver, ka četri gadījumi ļoti lipīgai slimībai ir daudz, un arī viens gadījums būtu daudz. “Diemžēl nevar pateikt, cik cilvēku vēl inficēsies, bet noteikti tas tā vienkārši nebeigsies,” piebilst profesors. Vienlaikus ārsts pieļauj, ka noteikti tie nebūs tūkstoši, jo kolektīvā imunitāte ir liela.

Dumpis atzīmē, ka ir svarīgi strauji reaģēt, jo visi atbildīgie dienesti un mediķi situāciju ir uztvēruši ļoti nopietni.

Līdzīgās domās ir arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska, kura atgādina, ka Latvijā šo vakcīnu cilvēks saņem viena un septiņu gadu vecumā. Diemžēl ir vecāki, kas no tās atsakās. “Šis lēmums tagad būtu rūpīgi jāpārdomā,” norāda infektoloģe.

Minētie saslimšanas gadījumi ir pirmie pēdējo trīs gadu laikā. Visi saslimušie patlaban ārstējas stacionārā. SPKC veic masalu gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu un organizē nepieciešamos pretepidēmijas pasākumus, to skaitā kontaktpersonu apzināšanu un medicīniskās novērošanas organizēšanu.

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos, jo pēdējie masalu gadījumi Latvijā tika reģistrēti 2014.gadā, valstī ir pietiekama imunizācijas aptvere, SPKC aicināja ģimenes ārstus un slimnīcas pievērst uzmanību masalu specifiskajai profilaksei un vakcinācijai. Arī veikt praksē reģistrēto bērnu imunizācijas statusa izvērtēšanu, laikus informēt bērnu vecākus par kārtējās vakcīnas devas saņemšanu.

Masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Iespējamība saslimt ar masalām ir jebkuram, kurš ir nonācis kontaktā ar saslimušo un iepriekš nav slimojis, kā arī nav vakcinēts pret masalām. Simptomi parasti parādās 10-12. dienā pēc inficēšanās, kas sākotnēji atgādina saaukstēšanos – pēkšņs sākums ar iesnām, klepu un drudzi. Acis kļūst sarkanas un jutīgas pret gaismu. Slimībai progresējot, parasti no trešās līdz septītajai slimības dienai, temperatūra var sasniegt 39-41 grādu, un parādās sarkani izsitumi, kas ilgst no četrām līdz septiņām dienām. Izsitumi sākas uz sejas un pēc tam izplatās pa visu ķermeni. Pēc izslimošanas veidojas imunitāte.

Vienīgā efektīvā aizsardzība pret masalām ir vakcinācija, uzsvēra SPKC.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu